Ulead DVD Workshop

Kan det være så vanskelig å overføre data fra DV-kamera til PC, redigere opptakene og brenne til en skrivbar DVD? Ulead har gjort et forsøk på å forenkle denne prosessen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både videoredigering og DVD-brenning er på vei fra en skjermet plass i avanserte fagmiljøer og inn i de tusen hjem. Det innebærer at det skjæres ned på valgmuligheter, detaljkontrollen blir mindre, og at en mengde kunnskap bakes inn i enkle grep.

I likhet med andre videoredigeringsprogrammer beregnet på privat bruk, har DVD Workshop delt opp prosessen i noen få, relativt enkle steg:

  • Start – Oppsett av format for prosjektet (DVD, VCD, SVCD)

  • Capture - Overføring fra kamera

  • Edit - Redigering

  • Menu – Oppsett av avspillingsmeny

  • Finish – Brenning av avspillingsmedia eller lagring til disk

Programmet er med andre ord en kombinasjon av et typisk videoredigeringsprogram, og et brenneprogram. Det er jo praktisk, det er noe lignende dette vi har ønsket oss en god stund. Hittil har vi måttet kombinere Studio7 og MyDVD, som ikke har gitt oss den funksjonaliteten vi har ønsket.

Første forsøk

Vi lastet ned en 30-dagers demoversjon av DVD Workshop, og installerte programmet på vår PC med Athlon 1800+ og en Ricoh DVD+RW brenner.

Overføring av DV fra vårt Canon XM-1 gikk helt smertefritt, og alle forskjellige klipp ble detektert. Her kan du velge om de skal lagres i separate filer eller ikke, og du kan også splitte og skjøte sekvenser etterpå.

image: Ulead DVD Workshop

Redigering foregår selvsagt etter dra-og-slipp metoden til tidslinjen, og lengden på hvert klipp kan justeres i begynnelse og slutt ved å plassere de respektive markørene.

Menyen kan du enten få hjelp til fra en ”wizard”, eller sette den opp manuelt. Meny-knappene som starter de forskjellige sekvensene kan du velge fritt fra de forskjellige klippene. Bakgrunnsfarger og maler finnes det i rikt monn, og du kan også bruke egne bilder, eller fritt valgte enkeltbilder fra opptakene.

Vi valgte å følge Wizardens opplegg i første omgang.
Skyggeeffekter for knapper og tekster finnes det også, så det er fritt fram for å boltre seg i smakløsheter…

Til slutt er det bare å velge brenning direkte til disk, kombinert med filer eller image for senere kopier eller hva du måtte ønske. Etter litt tygging – høyst avhengig av PCens regnekraft - er platen ferdig til bruk.

Det er da det blir spennende...

Kompatibilitet?

Vi sjekket brenning til DVD i full kvalitet, med brenneren Ricoh 5120A DVD+RW.
Avspilling på 4 forskjellige PCer fungerte helt utmerket, bortsett fra at bildet stoppet litt opp ved hvert redigeringspunkt. Dette skyldes at vi ikke endret default-innstillingen, som lagret hvert klipp i separate filer. I manualen anbefales ikke dette ved brenning av DVD, men det oppdaget vi for sent.

På de to frittstående Samsung DVD-spillerne vi hadde til rådighet hadde vi problemer. Den litt eldre modellen 511 vill ikke spille platen i det hele tatt. Ingen meny, ingen ting.

Vår egen 405 derimot spilte av videoen helt glimrende, men det var ikke mulig å manøvrere i menyen. Det var likevel mulig å gå direkte til klippene som lå på menyen ved å trykke på nummertastene på fjernkontrollen.

Konklusjon

Tilbudet av DVD-brenning for private brukere er fremdeles preget av nesten-løsninger. Det er på vei, men likevel et stykke igjen før det er like enkelt - og raskt - som brenning av musikk-CD.

Ulead har likevel kommet ganske langt, det eneste vi savner er muligheten til å lage enkle overganger mellom klippene. Dagens versjon tilbyr bare butt-i-butt redigering, ingen wipes, overtoning, eller andre former for mykere overganger. Teksting er heller ikke mulig, bortsett fra på menyene.

Prisen er på 279 USD hvis du bestiller nedlastbar versjon direkte fra Uleads nettsider . Full pakke koster 299 USD. Har du et tidligere Ulead-produkt er det også rabattmuligheter.