Uklare kveldsbilder

Hvorfor blir ofte bilder tatt på kvelden så uklare? Hva kan du gjøre for å få dem skarpere?


Hei,

Jeg er en ivrig amatør som ønsker et enkelt kamera. Jeg tar ofte "øyeblikksbilder" - dvs. går forbi en pen bygning, bro eller ser en solnedgang eller lignende. På dagtid ser bildene svært bra ut, men på kvelds og nattetid blir de svært ofte svært uskarpe.

Jeg bruker idag et Canon IXUS 50. Jeg velger kompakt for jeg vil ha det så enkelt og lite som mulig. Jeg har ikke tid og/eller energi til å sette meg inn i manualer og innstillinger osv. Jeg vil ta et bilde der og da - og vil at det skal bli skarpt og bra. Det blir det dog sjelden.

Jeg har hørt at eneste muligheten til å få gode kveldsbilder er speilreflekskamera med stativ og fjernkontroll. Det høres alt annet enn enkelt ut for en typisk ferieknipser.

Jeg var nylig i Praha og har lagt ved et bilde jeg tok. Tenk så flott det ville blitt om det ble skarpt!

Utsnitt, skalert ned 50% Vis mer
Så mitt spørsmål er egentlig: Finnes det et kompaktkamera som tar bra bilder mer eller mindre uten å sette innstillinger, måle lys osv?

Med vennlig hilsen
Cato

Fotodoktoren svarer

Hei Cato,

Problemet når det er dårlig med lystilgang er at kameraet må kompensere på en eller annen måte. Dette kan det gjøre ved å a) øke blenderåpningen så det slipper inn mer lys, b) bruke en lenger lukkertid for å slippe inn mer lys eller c) bruke en høyere følsomhet og dermed forsterke lyset den har sluppet inn.

Som regel vil automatikken i kameraet bruke den største blenderåpningen som er mulig i denne typen lys, og for ditt kamera er den f/2,8. Det er som regel det de beste kameraene ligger på i denne klassen. Et speilreflekskamera med en dyr linse kan ha langt lavere f-verdier (altså større blenderåpning), og tillater derfor kortere lukkertider for å fange det samme lyset.

Å øke følsomheten kan være fordelaktig til en viss grad. Kort fortalt forsterkes da alt lyset som slipper inn, men ulempen er at også støy blir forsterket, og bildene kan fremkomme som støyfulle. Dette er en av utfordringene kameraprodusentene jobber med, der de kontinuerlig prøver å finne smarte algoritmer for å fjerne støy i bildet uten at det går ut over bildekvaliteten ellers. Derfor har vi ofte med en liten ISO-sammenligning i kameratestene våre, der vi tar for oss et lite utsnitt av et bilde for å peke på hva slags følsomhet kameraet klarer før det begynner å bli for mye støy – i praksis vil en høyere følsomhet (ISO-verdi) gjøre at du trenger kortere lukkertid (eller mindre blenderåpning) for å få et like lyst bilde. Fra bildene du sender synes jeg det ser ut som om kameraet har brukt ganske høy ISO (Ixus 50 kan bruke fra 50-400, men stempler bare fotoet med ”auto” dersom det har stått på automatiske innstillinger), nettopp på grunn av støyet som ligger som korn over hele bildet.

Lukkertiden er det siste punktet, og når blenderåpningen er på sitt maksimale og ISO-verdien så høy som er forsvarlig, er det denne parameteren som må justeres for å fange opp nok lys. Det sies at vi mennesker holder kameraet såpass stødig at man ved lukkertider på mindre enn 1/125 sekund, altså åtte tusendeler, ikke vil oppleve noen merkbar forskjell i skarphet. På bildet du sender har kameraet måtte bruke 1/8 sekund for å kunne slippe inn nok lys, og da vil selv de minste bevegelser påvirke skarpheten.

Hvordan kan du så forhindre at det blir uskarpt? Jo, ved å sørge for at kameraet står rolig. Du kan godt prøve å være kreativ, for eksempel ved å legge jakka på et underlag og sørge for at kameraet peker i riktig retning, for så å bruke selvutløser – poenget er bare at det blir liggende rolig. Du trenger heller ikke et stort stativ (selv om det er fordelaktig) – det finnes flere typer du får med deg på innerlomma som bare er 15-20 cm lange og har bøybare ben, og som kan hjelpe deg med å ta skarpe bilder i dårlig lys.

Alternativt kan du kjøpe et kamera med bildestabilisator. Det er ikke mange småkamera som har dette – Panasonic har det i flere av sine Lumix-kameraer, Nikon har nettopp kommet med det i sitt P3-kamera og den nye Ixus-toppmodellen fra Canon, 800 IS (IS=image stabilizator), kan være verdt en titt når den kommer. At kameraene har optisk bildestabilisator, betyr at småbevegelser (som en ustå hånd) blir rettet opp ved mekaniske bevegelser i kameraet som f.eks. at CCD-brikken flytter seg litt. Det gjør at du kan fotografere skarpt med lengre lukkertid enn om du ikke hadde hatt det. Det finnes også kameraer som har elektronisk bildestabilisator, men her er det elektronikken som sørger for å kompensere for en ustø hånd, og dette blir ikke like bra som den optiske varianten.

Hilsen
Fotodoktoren

Lurer du på noe?