Ubuntu som filserver i hjemmenettet

Tenker du å sette opp en enkel filserver i heimen, er Ubuntu et godt og gratis valg. Her viser vi deg hvordan du gjør det.

Fordelene med å ha et "sentrallager" for filmer, musikk og bilder som hele familien har tilgang til, er stor - og relativt enkelt å sette opp i et hjemmenettverk. For deg som er opptatt av høy hastighet er det få NAS-disker som kan måle seg mot en billig hjemmebygd PC med gigabit nettverkskort og delte mapper i operativsystemet.

Les også: Slik får du fart på hjemmenettet.

Og det er nettopp det vi skal vise deg hvordan du gjør i Ubuntu i dagens leksjon i serien "Kom i gang med Ubuntu". De tre første kapitlene finner du her:

1. Installasjon
2. Gjør nødvendige tilpasninger
3. Disse programmene må du ha

Enkleste vei

Vi kommer til å gjøre det veldig enkelt, uten å gå i dybden på protokoller og lignende. Hvis du ønsker utfyllende informasjon om avansert nettverksoppsett i Ubuntu, bør du ta en titt på denne Samba-guiden.

Vi tar videre som forutsetning at du har satt opp hjemmenettet ditt gjennom en ruter som har fordelt unike IP-adresser, noe a la det vi har beskrevet her, og at de øvrige maskinene i nettverket er Windows-baserte.

Velg mappen som skal deles
Fra oppgavelinjen øverst på Ubuntu-skrivebordet velger du Places, og fra nedtrekksmenyen velger du deretter mappen eller disken du ønsker å dele fra. Vi har valgt Home Folder i vårt eksempel, som gir tilgang til brukerområdet vårt:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ubuntu som filserver i hjemmenettet


Nå skal du høyreklikke på mappen du ønsker å dele. I vårt eksempel bruker vi mappen Downloads, eller Nedlastinger, hvis du har norsk versjon. Fra høyreklikkmenyen skal du velge Sharing Options:

Ubuntu som filserver i hjemmenettet


Hvis du ikke har delt noen mapper tidligere, må du mest sannsynlig nå installere Samba, som kort fortalt gjør det mulig å dele filer i et Windows-nettverk. Denne lastes ned automatisk for deg ved behov. Følg bare instruksjonene, og start maskinen på nytt når du får beskjed om det:

Ubuntu som filserver i hjemmenettet


Når du er tilbake i Ubuntu, høyreklikker du på mappen igjen, velger Sharing Options, og du vil nå kunne foreta noen enkle valg:

Ubuntu som filserver i hjemmenettet


Sett tilgangsrettigheter
Som du ser kan Ubuntu skille mellom brukere av systemet og gjester, og du kan bestemme om det skal gis lesetilgang, eller både lese- og skrivetilgang. Dette tilsvarer "Enkel fildeling" i Windows XP.

Klikk Create Share. Nå vil du få spørsmål om automatisk oppretting av rettigheter:

Ubuntu som filserver i hjemmenettet


Bekreft med å trykke på Add the permissions automatically.

Dett var dett! Legg merke til at mappen nå har fått et tilleggssymbol som viser at den er delt:

Ubuntu som filserver i hjemmenettet


Fungerer det?

NÅ kommer den spennende delen. Vil vi få kontakt med den delte mappen fra en av våre Windows 7-baserte PC-er?

Joda, det gjør vi. Maskinen "Ubuntu" har fått plass i nettverksnabolaget, og etter å ha tastet inn brukernavn og passord får vi tilgang:

Ubuntu som filserver i hjemmenettet


For å teste hastigheten overfører vi en stor fil til den delte mappen. Det går strålende:

Ubuntu som filserver i hjemmenettet


Fra Windows-maskinen kan vi nå høyreklikke den delte mappen, og gjøre den tilgjengelig via en stasjonsbokstav i Utforsker ved å velge Koble til nettverksstasjon.

Problemer?

Hvis du opplever problemer med å koble til filserveren, eller den ikke dukker opp i Utforsker, skal du taste inn navnet i adressefeltet i Utforsker på denne måten: \\maskinnavn\.

Hvis ikke det heller fungerer, skal du prøve å skrive inn IP-adressen til filserveren i stedet, typisk \\192.168.1.23 eller tilsvarende. Du finner IP-adressen til Ubuntu-maskinen ved å velge System, Administration og Netwoork Tools fra oppgavelinjen. Da får du fram dette bildet:

Ubuntu som filserver i hjemmenettet


Merk deg IPv4-adressen, og tast den inn i Utforsker på Windows-PC-en som beskrevet over.

Neste gang: Fjernstyring

Visste du at du enkelt kan fjernstyre Ubuntu fra en annen PC, og at Ubuntu kan fjernstyre Windows-PC-er? Det skal vi se på i kapittel 5 av denne guiden. Følg med!

Til forsiden: Kom i gang med Ubuntu

Les også: Ubuntu får støtte for iPhone