Ubuntu Netbook remix

Vi byttet ut den medfølgende linuxen på vår Acer Aspire One, og ble mye mer fornøyd.

De aller rimeligste minibærbare/netbook-maskinene er som regel utstyrt med en liten SSD-disk i stedet for harddisk, og kjører en eller annen spesialtilpasset Linux-distribusjon. Det kan fungere bra for mange, men byr ikke alltid på den beste fleksibiliteten.

Vi har selv prøvd å installere Windows XP på en SSD-basert Acer Aspire One, men både installasjonen og brukeropplevelsen gikk så tregt at vi ikke vil anbefale det uten videre.

Det er imidlertid håp for den som ønsker et alternativ til operativsystemet som kommer med maskinen, og det finnes nå flere Linux-baserte operativsystemer som kommer i utgaver som er spesialsydd for å fungere optimalt på PC-er med lavoppløselige, små skjermer.

Den aller beste?

Et av de mest spennende kommer fra Canonical, og heter Ubuntu Netbook Remix. Hvis du har fulgt med på DinSide Data i det siste, vet du at vi har publisert flere artikler om Ubuntu i det siste, i serien "Kom igang med Ubuntu". Netbook Remix er en offisiell, skreddersydd utgave av Ubuntu, myntet på netbooks - med tilhørende intuitive menyer og store ikoner.

En av de største fordelene med Ubuntu er faktisk utbredelsen, det er i dag det mest brukte operativsystemet for datamaskiner, etter Windows og MacOS. Stort utvalg av programmer, løsninger og ikke minst gode sjanser til å finne svar i fora på nettet når man blir sittende fast, kommer som som naturlige følger av dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan installere alle programmene og tilleggene på Ubuntu Netbook Remix som du kan på vanlig Ubuntu. Våre favoritter finner du her.

Installér fra USB-minne

Nesten ingen minibærbare har optisk drev, så normal installasjon fra CD er dermed ikke mulig. Det går imidlertid som en drøm å installere fra en USB-minneplugg (med 1 GB ledig plass). Først laster man ned operativsystemet som en ISO-fil, og deretter følger man bare fremgangsmåten som er beskrevet på denne siden for å lage en oppstartbar USB-installasjonsplugg. Det er litt forskjellige fremgangsmåter, avhengig om man gjør dette fra Windows, MacOS eller Linux.

Les også: Lag din egen Linux-minneplugg

Når dette er gjort, starter man ganske enkelt maskinen med pluggen i en ledig USB-port, og følger trinnene som vi har beskrevet her.

Installasjonen var unnagjort på rundt 20 minutter på vår Acer Aspire One. Dette er ikke siste utgave av maskinen, men en eldre med 8,9" skjerm fra sommeren 2008, med 8 GB SSD-disk og 512 MB RAM.

Ubuntu Netbook remix


Slik ser hovedskjermen i Ubuntu Netbook Remix ut. Enkelt og oversiktlig.

Fiks ferdig, klar til bruk!

Det som overrasket oss positivt var at Ubuntu fant all maskinvare, inkludert grafikkort, trådløst nettverkskort og webkamera, og installerte tilhørende drivere uten at vi behøvde å foreta oss noe spesielt i etterkant.

Brukeropplevelsen var etter vår mening bedre enn med den medfølgende Linux-en, og responsen upåklagelig.

Klikk her for å se bildene fra menyene og programmene

Les også: Kom igang med Ubuntu