Ubuntu-installasjon på Box 2022

Vi spurte dere om hvilket operativsystem vi skulle installere på Box 2022, og det ble en overveldende seier til Ubuntu Linux. Her ser du hvordan installasjonen gikk!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På spørsmålet om operativsystem på Norges billigste PC svarte over 2.000 lesere - hele 62% av dem som stemte - at valget måtte bli Ubuntu.

Ikke så rart kanskje, Ubuntu Linux har i løpet av kort tid fått rykte på seg for å være det beste Linux-alternativet til Windows. Bak slagordet "Linux for vanlige mennesker" lover Canonical, som står bak Ubuntu, at operativsystemet for alltid skal være gratis for alle som ønsker å bruke det.

Gå rett til installasjons- guiden

Siste Ubuntu-versjon ble lansert i april, og fikk tilnavnet 7.04 Feisty Fawn. Den finnes i en versjon tilpasset personlige datamaskiner (desktop), og en versjon beregnet for servere, begge kommer med et representativt utvalg populære Linux-programmer, slik at man i de fleste tilfeller kan komme i gang med lek og jobb så snart PCen starter etter installasjonen.

Alt du trenger - gratis

Norges billigste PC er som skapt for Ubuntu, mente DinSides lesere. Det er dataredaktør Bjørn Eirik Loftås helt enig i.
Norges billigste PC er som skapt for Ubuntu, mente DinSides lesere. Det er dataredaktør Bjørn Eirik Loftås helt enig i. Vis mer


I Desktop-versjonen får du for eksempel en komplett suite med kontorprogrammer (OpenOffice.org), CD/DVD-brenneprogrammer, mediespillere, nettleser (Firefox), chatteprogram, epostprogram, grafikkprogram (Gimp) og en rekke spill.

I tillegg kan du velge mellom tusenvis av andre programmer (pakker) fra et innebygd bibliotek kalt Synaptic Package Manager. Og tro oss - her finner du programmer som dekker de aller fleste behov, samtlige er helt gratis.

Ubuntu kan kjøres rett fra CD, du behøver altså ikke å installere noe som helst på harddisken. Det gir deg en glimrende mulighet til å teste ut funksjonaliteten før du eventuelt foretar deg noe videre. Ubuntu fungerer imidlertid best når den er installert på harddisken. Da blir alle innstillinger, brukerfiler og programvalg lagret, slik at du kan fortsette der du slapp etter en omstart av maskinen.

Ubuntu Linux inneholder en rekke programmer, og alt er helt gratis. Legg merke til at startlinjen er plassert i toppen.
Ubuntu Linux inneholder en rekke programmer, og alt er helt gratis. Legg merke til at startlinjen er plassert i toppen. Vis mer


Parallelt med Windows?

Du kan godt ha både Ubuntu og Windows installert på én og samme harddisk, da vil du få opp en meny som lar deg velge hvilket operativsystem som skal startes. Det tryggeste er imidlertid å ha Ubuntu installert på en egen harddisk. I vårt tilfelle skal PCen kun ha ett operativsystem.

På de neste sidene viser vi deg hvor enkelt prosessen gikk på "Box 2022", vår PC som kostet oss 2.022 kroner å bygge. Vi tar for oss alle de viktigste punktene, fra å laste ned Ubuntu fra nettet, brenne til CD, installere og konfigurere. Til slutt forteller vi deg litt om hvilke utfordringer vi fortsatt har igjen å løse.

>> Slik installerer du og konfigurerer Ubuntu Linux