Ubuntu Edge: Mobil og PC smelter sammen

Og det kan bli en realitet allerede innen ett år.

Snart vil du kunne koble mobilen til skjerm, tastatur og mus, og bruke den som om det var en stasjonær PC. Går alt etter planen vil det første eksempelet være i salg om under ett år. Foto: Canonical
Snart vil du kunne koble mobilen til skjerm, tastatur og mus, og bruke den som om det var en stasjonær PC. Går alt etter planen vil det første eksempelet være i salg om under ett år. Foto: Canonical Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Canonical, selskapet bak operativsystemet Ubuntu, har for alvor kastet seg inn i mobilmarkedet. Først kom mobilutgaven av Ubuntu, som et alternativ til Android og iOS, men deres neste eksperiment er langt mer ambisiøst: Mobilen Ubuntu Edge.

Naturlig sammensmelting?

Produktet omtales som et paradigmeskifte innen mobilteknologi, for Ubuntu Edge vil bli de første som kombinerer mobiltelefon og fullverdig PC. Tanken er at man kobler mobilen til en PC-skjerm, mus og tastatur, og vips, får man skrivebordsutgaven av Ubuntu på skjermen og kan jobbe som om man satt ved en helt vanlig PC.

Når man jobber i skrivebordsmodus vil man fortsatt kunne ta inn samtaler, sende tekstmeldinger og så videre, via skjermen. Systemet skal allerede være ferdigutviklet.

Baksiden av Ubuntu Edge. Foto: Canonical
Baksiden av Ubuntu Edge. Foto: Canonical Vis mer


Helt rått

En slik konvergens mellom mobilen og PC-en krever imidlertid temmelig mye datakraft, og derfor vil Ubuntu Edge være utstyrt med en toppspekket firekjernet prosessor (mest sannsynlig ARM-basert), 4 GB RAM og 128 GB flashminnebasert lagringsplass.

Mobilens øvrige egenskaper vil også være "cutting edge". For eksempel vil den ha ripefritt safirglass på 4,5 tommer, og være utstyrt med det beste batteriet, den beste antenneløsningen og det beste kameraet som er å oppdrive, ifølge Canonical. Naturligvis vil den støtte alle de siste teknologiene også, inkludert LTE, WiFi i 5 GHz-båndet, Bluetooth 4.0 og NFC.

Mobilen vil kunne kjøre både Android og Ubuntu, og det skal være enkelt å bytte mellom de to systemene. Og dataene blir selvfølgelig uansett tilgjengelig, enten man jobber i mobil-Ubuntu, skrivebords-Ubuntu eller i Android.

Se video:

Avhengig av støtte

Målet med prosjektet er ikke å lage en ny, masseprodusert mobil, men å gi innovatører en smak av fremtiden før alle andre. For Canonical er helt overbevist om at en konvergens mellom den stasjonære PC-en og mobilen vil være helt naturlig i fremtiden.

Men, og det er et stort men. For å kunne finansiere hele gildet, er Canonical avhengige av bidrag fra publikum, og det er ikke et hvilket som helst bidrag det er snakk om. Hele 32 millioner amerikanske dollar (192 millioner kroner) håper Canonical på å få inn ved hjelp av såkalt "crowdfunding" i løpet av 30 dager. I praksis betyr det at Canonical frir til publikum: Vil dere se dette produktet bli en realitet, støtt oss med penger.

Og interessen for prosjektet er det lite å utsette på, etter to døgn har Canonical allerede fått inn 3,2 millioner dollar. Godt i rute, med andre ord.

Og nås målet, vil Ubuntu Edge være i hånden til ivrige innovatører i mai 2014, lover Canonical, som allerede har vært i kontakt med flere aktuelle aktører som skal være interessert i å produsere telefonen.

Interessert?

Du finner fyldig informasjon om Ubuntu Edge og kan selv bidra til gjennomføringen av prosjektet ved å besøke Indiegogo.com.

Flere saker om ny teknologi