Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot

Fortsatt den mest verdige og fullgode erstatteren for Windows og MacOS, mener vi. Av: Gjermund Wiggen

Slik ser skrivebordet ut. Vanlige programmer og innstillinger til venstre. Du kan legge til og fjerne etter eget ønske.
Slik ser skrivebordet ut. Vanlige programmer og innstillinger til venstre. Du kan legge til og fjerne etter eget ønske. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år er det sju år siden Ubuntu så dagens lys, og i løpet av de årene har denne mest brukte og kanskje aller mest brukervennlige Linux kommet veldig langt. Tidligere i oktober kom en helt ny versjon ved navn Oneiric Ocelot. Du kan lese vår nyhetssak her.

Enkelt å installere

Ubuntu kan installeres som eneste operativsystem, ved siden av Windows på samme disk, eller i en virtuell harddisk på Windows-partsjonen. Det tryggeste er enten sistnevnte, eller Ubuntu som eneste operativsystem på harddisken. Hvis du bare ønsker å sjekke det ut, kan det også kjøres direkte fra minneplugg eller CD.

Uansett må du først laste ned et såkalt ISO-image av installasjonsmediet. Dette er 700 MB stort, akkurat så det får plass på en tom CD. Selve installasjonen er unnagjort på maks 15-20 minutter på en nyere PC.

Når du har installert operativsystemet bør du oppdatere programvare og drivere før du gjør noe som helst videre. I Unity-grensesnittet gjøres dette enkelt ved at du klikker på oppdateringsikonet på sidelinjen til Ubuntu på venstre side. Når det er gjort er det lurt å ta en omstart før du utforsker den nye versjonen videre:

image: Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot


Ny programvare

Det har kommet en del nye programvarestandarder i 11.10, og en av dem er Mozilla Thunderbird som har erstattet Evolution, som tidligere var Ubuntus standard epostprogram. Skulle du ønske å fortsatt bruke Evolution så er selvfølgelig det fortsatt mulig via å installere det fra Ubuntus programvaresenter.

Ubuntus programvaresenter har dessuten fått en real overhaling, og det var på tide. Designet og layouten på programmet er mye mer ryddig og det er blitt lettere å finne fram. Du får en grei oversikt over hvilke programmer du har installert, og en historikk over når du installerte dem. I skrivende stund har programvaresenteret 36271 programmer. Det skal også nevnes at programvaresenterets grensesnitt arbeider raskere enn før.

Programvaresenteret har fått mange forbedringer i grensesnittet
Programvaresenteret har fått mange forbedringer i grensesnittet Vis mer


Bedre sikkerhetskopier

OS X har Time Machine og Windows har en egen sikkerhetskopiløsning. Ubuntu har ikke hatt noe tilsvarende integrert i operativsystemet fram til nå, men Deja Dup er Linux sitt svar på en god løsning på sikkerhetskopier. Den fungerer slik at man kan ta backup av harddisken eller bestemte filer på harddisken, og du kan senere velge å bare hente noen filer fra de tidligere backupene, eller gjenopprette hele partisjoner.

image: Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot


Gwibber er Ubuntus medfølgende program for sosiale medier. Et enkelt program med få funksjoner som kan holde oversikt på Twitter og Facebook. Programmet har blitt mye mer stabilt, men noen nye funksjoner har det altså ikke fått.

image: Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot


Ubuntu har fått kontrollpanel

En annen god forbedring er hvordan man gjør forskjellige systeminstillinger. Nå har Ubuntu fått et program, tilsvarende Windows sitt kontrollpanel, som heter Systeminstillinger. Nå slipper du altså å åpne ett og ett program for forskjellige innstillinger i Ubuntu.

Strømmenyen øverst til høyre, altså der hvor du klikker for å slå av datamaskinen, har også blitt oppgradert. Der kan du nå se tilkoblede enheter, som skrivere og webkamera. Du kan også endre hvilke programmer som skal startes automatisk under oppstart, og det er snarveier til Systeminnstillinger og Oppdateringsverktøyet til Ubuntu.

Systeminstillinger er Ubuntus svar på Windows sitt kontrollpanel
Systeminstillinger er Ubuntus svar på Windows sitt kontrollpanel Vis mer


Unity har fått flere forbedringer

I 11.04 ble det innført et helt nytt skrivebordsmiljø, kalt Unity. Mottakelsen ble litt blandet av brukerne. Noen likte den veldig godt, og noen likte den overhodet ikke.

I 11.10 har Unity fått en liten oppussing som gjør skrivebordsmiljøet enklere å bruke, og det har blitt fikset en del småproblemer. Vi opplever den som mer effektiv enn i Ubuntu 11.04. Nå har du blant annet fått muligheten til å filtrere programmer i programmenyen til Unity, du kan altså velge å vise programmer utifra hvilke typer du leter etter.

Mange brukere mener at Unity trenger fortsatt flere forbedringer for å bli en fullverdig erstatning av GNOME. Du kan uansett endre til GNOME-skrivebordet ved å endre sesjon til Ubuntu Classic.

Nå kan du filtrere programmene utifra hvilken type du leter etter
Nå kan du filtrere programmene utifra hvilken type du leter etter Vis mer


Lettere å installere 32-bits programmer på 64-bit OS

Et problem som Ubuntu hadde før var at noen programmer ikke fungerte, rett og slett på grunn av at de var laget kun for 32-bits OS. Nå trenger ikke det å være en bekymring lenger, for Ubuntu har fått muligheten til å installere 32-bits programmer uten noen videre problemer.

En annen nyhet som kan være greit å nevne er at nå har det kommet en stabil 64-bits versjon av Adobes Flash player, som du kan installere fra programvaresenteret.

Musikkspilleren og andre programmer som følger med Ubuntu har ikke fått så store forandringer i 11.10.

Konklusjon

11.10-utgaven av Ubuntu introduserer ikke så mye nytt, her er det mer snakk om tweaking og forbedringer, og de merkes. Systemet virker ganske enkelt bedre skrudd sammen. Det nye programvaresenteret og backup-systemet gjør Ubuntu enda mer komplett.

Grensesnittet i Unity har blitt generelt enklere og du kan oppleve at du får utført oppgaver mer effektivt enn før. Likevel har Unity fortsatt et stykke å gå før det blir like effektivt som det gamle skrivebordsmiljøet GNOME, men det er vår mening.

Du finner mer informasjon og kan laste ned ubuntu fra Ubuntu.com (ca. 700mb)

Denne artikkelen er skrevet av skoleelev Gjermund Wiggen, i forbindelse med Operasjon Dagsverk.