Ubuntu 11.10 klar i dag

Verdens mest brukte Linux legges ut til fri nedlasting i kveld, 13. oktober.

I skrivende stund er det om lag 8 timer til Ubuntu 11.10 Oneiric Ocolot legges ut for allmenn nedlasting. Det har gått nøyaktig seks måneder siden forrige versjon, slik det alltid er mellom hver gang Canonical lanserer nye versjoner av verdens mest brukte Linux for skrivebordet.

Fullgodt alternativ

Vi snakker her om et alternativ til Windows på PC-en din, inkludert kontorprogrammer, internettprogrammer, musikk- og videoprogrammer, bildebehandler og en rekke andre ting som gjør at du med stor sannsynlighet kan være produktiv i løpet av minutter etter at det er installert.

Siden forrige versjon har Ubuntu fått et grensesnitt som passer godt også for berøringsfølsomme skjermer.

Les også: Her er en Linux laget for Windows-brukere

Dette er nytt

Den nye versjonen introduserer en rekke nyheter, både på utsiden og under skallet. Den er basert på en ny Linux-kjerne, og det skal for eksempel være enklere å installere 32-bits programmer på 64-bits versjon av operativsystemet, som Skype og Flash.

Det nye Unity-grensesnittet som ble introdusert i versjon 11.04 har fått flere stabilitets-forbedringer og noen utseendeforbedringer basert på tilbakemeldinger fra brukerne. Den største endringen har imidlertid skjedd programvaresenteret, som er totalt redesignet, for å gjøre det enklere å finne applikasjoner og spill man ønsker å installere. Synaptic, som inneholder rubb og rake av ting som kan installeres, er ikke lenger en standard del av Ubuntu.

Her ser du bilder fra Ubuntu 11.10 Beta 2:


Videoredigeringsprogrammet PiTiVi er fjernet, Thunderbird er nå standard epostprogram, og Déjà Dup er standard backup-program. Dette støtter backup til nettskyen, nærmere bestemt Ubuntu One - som gir deg 5 GB gratis nettlagring som standard. Trenger du mer plass, kan dette kjøpes.

DinSide har så vidt prøvd siste betaversjon av Ubuntu 11.10, og likte det vi så. Ubuntu er blitt svært brukervennlig, og kvalitetsfølelsen på standardprogrammene er god. Du kan kjøre operativsystemet direkte fra CD eller minneplugg, hvis du er nysgjerrig på hvordan det fungerer på din PC.

Du finner full oversikt over nyhetene og forbedringene i beta 2-oversikten.

I kveld

Ubuntu 11.10 blir tilgjengelig på ubuntu.com klokka 20 norsk tid, 13. oktober 2011.

Samleside: LINUX