Ja, Ubuntu Linux kan også installeres på en Mac.
Ja, Ubuntu Linux kan også installeres på en Mac.Vis mer

Ubuntu - gratisalternativet

GUIDE: April er måneden for en ny Ubuntu Linux, og det gjentar seg hvert år. Og alternativet til Windows og MacOS er helt kostnadsfritt.

«Linux er forbundet med mange myter, blant annet at det er vanskelig å bruke. Ubuntu er i vanlig bruk ikke vanskeligere enn Windows, mener vi. »


Ubuntu Linux lever i skyggen av Windows og MacOS, men det mest populære gratis-alternativet til de to gigantene blir stadig bedre. Denne måneden er det duket for en ny versjon, 9.04, og i oktober kommer versjon 9.10. Tallet etter punktum angir måneden, og det samme gjentar seg - år etter år.

Hver utgave av Ubuntu har dessuten et kodenavn. Versjon 8.10, som kom i oktober i fjor, hadde kodenavn Intrepid Ibex, mens versjon 9.04 har fått kodenavn Jaunty Jackalope.

I dag, 23. april, lanseres den endelige versjon 9.04. Les mer om lanseringen og de forskjellige versjonene på Digi.no.

Kodenavnene følger alfabetet, så i oktober vil det være duket for et todelt kodenavn som starter på bokstaven K.

Ubuntu (desktop-utgaven) er altså et operativsystem for PC-er, basert på Linux-kjernen. Og i motsetning til Windows og MacOS er Ubuntu gratis. Operativsystemet inneholder likevel mye av de samme funksjonene, og har også et grafisk grensesnitt med programvinduer og menyer. Har du brukt Windows og MacOS tidligere, vil det derfor ikke ta lang tid før du også vil beherske Ubuntu og programmene som følger med.

Og dem er det mange av. Firefox er standard nettleser, kontorpakken OpenOffice.org er på plass, med tekstbehandler, regneark og presentasjonsverktøy, og du finner i tillegg multimedieprogrammer, epostprogram, brenneprogrammer og mye mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom du skulle ønske å installere flere programmer, benytter Ubuntu seg av såkalte "Install repositories". Dette er gigantiske biblioteker som inneholder tusenvis av programmer, eller "pakker" som det kalles i Linux-verden. Du slipper dermed å lete på nettet etter programmene, siden de aller fleste er tilgjengelig fra Synaptic Package Manager, som er en slags portal mot bibliotekene.

Forskjellene er ikke større enn at både Windows- og MacOS-brukere vil kjenne seg igjen i Ubuntu-miljøet.
Forskjellene er ikke større enn at både Windows- og MacOS-brukere vil kjenne seg igjen i Ubuntu-miljøet. Vis mer


Bedre og raskere

Reaksjonene blant magasinene som har testet betaversjonene av 9.04 er i stor grad positive. Endringene fra i høst er ikke veldig store, men den nye versjonen skal være noe raskere, og inneholder nye versjoner av det grafiske grensesnittet (kalt GNOME), i tillegg er en del programmer også oppdatert til siste versjon, inkludert OpenOffice.org.

Det skal også være gjort noen forbedringer på måten systemet varsler deg om endringer, enheter som er plugget til, nye eposter osv.

For en grei gjennomgang av nyhetene, sjekk Digi.no sin artikkel i dag.

Videoen under viser deg litt av hvordan brukeropplevelsen i Ubuntu kan fortone seg:


For hvem?

Linux er forbundet med mange myter, blant annet at det er vanskelig å bruke. Ubuntu er i vanlig bruk ikke vanskeligere enn Windows, mener vi. Det er imidlertid ikke like kompatibelt på en del punkter. For eksempel prioriterer de færreste maskinvareprodusentene å utvikle Linux-drivere, noe som fort kan bli et problem.

Vår erfaring er at en "standard-PC" ofte fungerer helt fint med Ubuntu, uten behov for å installere flere drivere enn dem som følger med installasjons-CDen. Problemet oppstår gjerne først når du går i butikken for å kjøpe en ny fotoskriver, mobiltelefon eller annet utstyr som du ønsker å koble til PCen. Mye kan man få til å fungere ved å søke hjelp på nettet, men ofte må man klare seg uten full funksjonalitet.

Et annet forbedringspunkt er oversettelsene. Joda, du kan installere Ubuntu med norsk språkdrakt, men oversettelsene er til dels både dårlige og mangelfulle.

Det er viktig å huske på at Ubuntu og programmene som følger med, i stor grad er utviklet av entusiaster som jobber gratis, og ressurser knyttet til utvikling og korrektur er beskjedne. Begrensede utviklingsressurser må også ta skylden for at en del av Linux-programmene bærer preg av å være uferdige, og akkompagnert med dialogbokser og feilmeldinger som er umulig å tolke for oss vanlige dødelige. Men de gode og stabile programmene blir stadig flere, blant annet takket være økt interesse og større brukermasse.

Ubuntu er blitt en hit i mange miljøer, og hvis PC-behovet ditt begrenser seg til vanlige oppgaver som nettsurfing, e-kommunikasjon, tekstbehandling, musikk og film, ser vi ingen grunner til at ikke Ubuntu skulle fungere bra for deg. Og i disse spare-tider er det mange miljøer som ser fordelen i å bytte ut dyre lisenser med noe som er helt gratis, deriblant det franske politiet.

Ubuntu er også mindre ressurskrevende enn for eksempel Windows Vista, og kan fint kjøres på en 5-6 år gammel PC med 384 MB minne og 3 GB ledig harddiskplass.

Ja takk, begge deler

Dersom du har Windows fra før, kan du imidlertid velge å installere Ubuntu ved siden av Windows, på samme harddisk - eller aller helst en egen harddisk i PCen. Under oppstarten av PC-en kan du da velge om du vil starte Ubuntu eller Windows.

Installasjons-CD-en inneholder også en kjørbar versjon av operativsystemet, slik at du kan prøve det ut før du eventuelt installerer det. Merk at alle innstillinger du gjør i kjørbarmodus vil være borte neste gang du starter PC-en.

Synes du alt dette høres fristende ut, finner du mer informasjon om Ubuntu Linux og kan laste det ned på Ubuntu.com. Den endelige versjon 9.04 skal bli tilgjengelig der i løpet av dagen i dag, 23. april 2009.