Tyan først med støtte for dobbel Athlon og DDR-SDRAM

Som første produsent i verden viste Tyan fram et hovedkort på CeBit som både støtter DDR-SDRAM og to Athlon-prosessorer. Kombinasjonen av disse to teknologiene bør bli eksplosiv med tanke på datakraft. Brukere som sverger til Pentium III vil også få et lignende hovedkort.

HANNOVER (DinSide): Ikke bare er de først ute med et hovedkort for to Athlon prosessorer og DDR-SDRAM, men også først med å i det hele tatt støtte to Athlon-prosessorer. Athlon-monsteret fra Tyan, som har det treffende navnet Thunder K7, vil komme i handelen i juni hvis alt går etter planene. I følge Joseph James, Senior Director of channel sales Europe and The Americas, skal Tyan sende ut testeksemplarer av Thunder K7 allerede i mai. Ved lansering i juni håper Tyan å ha 10.000 hovedkort klare til utsending.

Rå spesifikasjoner

Thunder K7 er basert på AMDs flunkende nye brikkesett kalt AMD760MP. Dette er foreløpig det eneste brikkesettet for hovedkort som kan styre to Athlon- eller Duron-prosessorer.

Tyan vil tilby tre forskjellige versjoner av Thunder K7, som retter seg inn mot forskjellige markeder. Felles for alle versjonene er 200 MHz eller 266 MHz busshastighet, fire spor til DDR-SDRAM som støtter opp til 4GB minne, AGP-Pro spor, fem PCI-spor, støtte for inntil fire ATA/100 harddisker, seks USB-porter (to på eget kort), PS/2, og parallell- og seriell-tilkobling. Og selvfølgelig kan du plugge inn to prosessorer. Enten to AMD Athlon, to AMD Duron eller bare en prosessor hvis du ikke vil bruke penger på to prosessorer med en gang. På den måten kan du kjøpe en prosessor nå, og installere en til etter hvert som prisene synker.

DDR-SDRAM er fortsatt langt dyrere enn vanlig SDRAM, men både Joseph James fra Tyan og Melissa Duffy fra Corsair Memory har klokkertro på at prisene vil synke ned til et langt mer akseptablet nivå i løpet av et halvt år. Dette er helt naturlig ettersom store minneprodusenter, som for eksempel Samsung, har signalisert at de vil øke produksjonsvolumet på DDR-SDRAM for å møte den kommende etterspørselen. Melissa Duffy fra Corsair Memory tror prisene vil havne på rundt $200 (ca. kr 1800) for 256MB DDR-SDRAM i løpet av høsten. Dagens pris er nærmere kr 3000.

For liten og for stor

Små- og mellomstore bedrifter som ønsker å bruke Thunder K7 i en server, kan få hovedkortet ferdig levert med integrert Ultra 160-SCSI kontroller fra Adaptec, doble 10/100 mbit nettverkstilkoblinger, og en integrert ATI Rage XL 4MB grafikkbrikke. Prisen på denne løsningen vil ligge på rundt $600 ved lansering i juni.

For den krevende hjemmebrukeren, eller som kraftig arbeidsstasjon, kan du få en strippet versjon uten nettverk, SCSI og integrert grafikk. Dette blir en langt rimeligere løsning, og vil koste rundt $200. Tyan hadde kun utstilt den dyreste utgaven av Thunder K7. Siden denne har såpass mange tilleggsfunksjoner er hovedkortet også ganske stort, noe du kan se av bildene. Den tredje versjonen blir en mellomting i utstyrsnivå av de to tidligere nevnte modellene, og prisen for denne er ikke fastsatt.

Også for Pentium III

For de som sverger til Pentium III har Tyan også noe på lur. I juni slipper de hovedkortet Tiger 266 som støtter to Pentium III-prosessorer og DDR-SDRAM. Dette kortet er rettet direkte mot markedet for arbeidsstasjoner og kravstore hjemmebrukere.

Spesifikasjonene er litt mer beskjedne enn for Thunder K7, men er likevel imponerende. Tiger 266 er basert på brikkesettet VIA Apollo Pro 266, og støtter 3GB DDR-SDRAM fordelt på tre spor. Videre har det fem PCI spor, AGP 4X spor, integrert AC97 stereolyd, seks USB porter (to via tilleggskort), og ellers PS/2 for mus og tastatur, seriell- og parallellport. I likhet med Thunder K7 støtter Tiger 266 fire ATA/100 harddisker.

ASUS følger etter

Andre produsenter er også på banen når det gjelder hovedkort for DDR-SDRAM og to Pentium III. ASUS viste fram sitt CUV 266-DLS hovedkort her på CeBIT, og de venter å ha det i salg i løpet av sommeren. Det utstilte kortet hadde fire spor for DDR-SDRAM som gjør at du maksimalt kan bruke 4GB minne, og hadde i likhet med Thunder K7 integrert Ultra 160-SCSI kontroller fra Adaptec, AGP-Pro spor og 5 PCI spor. Prisen er ennå ikke fastsatt.

Da DinSide spurte en representant for ASUS om deres planer for hovedkort med to AMD-prosessorer, var han svært tilbakeholden. Alt vi fikk til svar var at ASUS jobbet med å utvikle et hovedkort som vil slippes ”i løpet av året” og at det vil være basert på brikkesettet AMD 760MP. Vi må legge til at han virket svært overrasket da vi fortalte om Tyans lanseringsplaner for juni, og vi tror nok at ASUS og andre produsenter vil prøve å følge opp raskt for å kapre markedsandeler i dette nye hovedkort-segmentet.