TViX HD M-5000U

Uvanlig design, mange tilkoblingsmuligheter og den støtter det meste av musikk- og videoformater. Men fungerer alt i praksis? Vi har testet.

Mediespillere med harddisk for TV-bruk er blitt ganske vanlige etter hvert, vi har testet flere av dem tidligere (se lenkeboks til høyre). Kvaliteten har imidlertid vært varierende, slik vi er vant til når nye teknologier settes ut i livet.

Spesiell design

>
TViX HD M-5000U fra Dvico har en oppsiktsvekkende søyle-design som sett ovenfra kan minne om en bærbar CD-spiller.

TViX HD M-5000UMen den har verken CD-leser eller særlig mobil. TViX er nemlig en mediesentral for bilder, musikk og filmer - beregnet for å bli koblet til TVen (eventuelt en PC-skjerm), og til hifi-anlegget ditt. Det er en mediesentral i ordets rette forstand - den kan nemlig utstyres med en 3,5" intern harddisk, den kan lese mediefiler fra minneplugger og MP3-spillere, eller fra delte filmapper i nettverket.

Listen over støttede formater er ganske enorm, og omfatter naturligvis DivX, Xvid, WMV9, WMV HD, MPEG1, MPEG2, DVD-image (ISO), DVD-filstruktur (.ifo), MP3, WMA, Ogg Vorbis og JPG.

Bra med tilkoblinger

Klikk for større bilde
Klikk for større bilde Vis mer


Når det gjelder tilkoblinger, er den faktisk blant de mest velutstyrte løsningene vi har sett. På baksiden finner du nemlig tre USB-porter (hvorav én for PC-tilkobling), nettverkskontakt, DVI, RGB, kompositt, S-video, samt koaksial og optisk lydutgang.

Kabel for PC-tilkobling via USB følger med, og når TWiX er tilkoblet dukker den opp som en ekstern disk i Utforsker, uten behov for driverinstallasjon av noe slag (gjelder Windows XP). Så er det bare å dra og slippe filer til enheten, noe som går relativt kjapt - det tok rundt 1 minutt å overføre 1 GB fra vår bærbare PC.

TViX er utstyrt med en liten vifte, men den er nesten ikke mulig å høre. I vårt tilfelle laget harddisken det som var av støy, og den kom i form av vibrasjoner som forplantet seg i TV-bordet. Det kan være irriterende, så sørg for å sette inn en støysvak disk, vi har for eksempel gode erfaringer fra disker fra Samsung og Seagate.

I bruk

Når du har koblet TViX til TVen og skrudd den på, tar det ca 25 sekunder før menyen dukker opp på skjermen. Her får du valget mellom bilder, film og musikk, og det hele styres fra den ganske så klumpete og uelegante fjernkontrollen. Denne har forresten en rekke knapper som i praksis viste seg å ikke være i bruk til noe som helst, blant annet en opptaksnknapp og en guide-knapp. I den svenske brukermanualen går det imidlertid fram at fremtidige utgaver av TViX kommer til å være utstyrt med HDTV-tuner og tilhørende opptaksfunksjon.

TViX HD M-5000UDet viste seg at menyvalgene var overflødige. Uansett hva vi valgte, ble vi sendt inn i filstrukturen på harddisken, og kunne spille av alle kompatible filene. Vi prøvde også å koble til minneplugger og en MP3-spiller via USB-portene på baksiden. Disse dukket opp som enheter over filbehandleren, og ved hjelp av fjernkontrollen kunne vi bla oss gjennom innholdet på dem, på samme måte som på den interne harddisken.

Øverst velger du intern harddisk, nettverk, eller en av USB-tilkoblingene. Deretter vises innholdet i mappene som her.
Øverst velger du intern harddisk, nettverk, eller en av USB-tilkoblingene. Deretter vises innholdet i mappene som her. Vis merDekoding av Xvid/DivX/MPEG1/2-materiale går kjapt, og undertekster i srt-format støttes også. Problemet er at ÆØÅ ikke støttes, og erstattes av vakuum. Det ser ikke helt bra ut. Vi likte heller ikke at det ikke er mulig å spole i filmene, bare hoppe til et angitt tidspunkt. Dessuten opplevde vi flere ganger at spilleren låste seg under dekoding av filmer (i starten). Verst gikk det da vi prøvde å spille av filer i ASF-format, det førte rett og slett til at TWiX kræsjet og restartet.

Mer positive opplevelser fikk vi under avspilling av DVD-filmer lagret som ISO-image. Oppstart gikk lynkjapt, og vi hadde full styring på DVD-avspillingen fra fjernkontrollen. Også avspilling av HD-materiale i WMV-HD-format imponerte oss, med særdeles skarpe bilder - uten hakking og andre dekodingproblemer.

MP3- og musikkavspilling fungerte også tilfredsstillende, men også her savnet vi muligheten til å spole, og støtte for ID3-taggene i filene.

Når det gjelder bildekvaliteten må vi absolutt gi godkjent karakter. De medfølgende komposittkablene er ikke optimale for den store visuell nytelsen, men det betyr mindre dersom videomaterialet er sterkt komprimert, som for eksempel DivX. Her er allerede kvalitetstapet som regel stort. Til stillbilder og mot CRT-skjermer kan kompositt gi helt OK kvalitet, til større skjermer, LCD og plasma, anbefaler vi RGB eller DVI.

Konklusjon

TViX HD M-5000U


TViX fungerer best til avspilling av DVD-materiale og HD-video i Windows Media-format. Den er også relativt enkel i bruk. Vi misliker fjernkontrollen, manglende spolemulighet, og setter noen spørsmålstegn ved at spilleren kræsjet for oss ved flere anledninger. Dette, sammen med den at menyen ikke skiller på filtypene, gir spilleren et preg av å være uferdig. Den er imidlertid mulig å oppgradere med ny intern programvare, og erfaringer vi har fra andre tilsvarende løsninger tilsier at mye kan fikses her. Det kan eventuelt føre spilleren fra en treer til en firer på terningen.

Distributør er Optical Storage som kan henvise til forhandlere som selger TViX. Veiledende pris ligger på rundt 2.100 kroner, og det er litt i overkant dyrt synes vi, med tank på hva som finnes der ute av konkurrenter nå.

Les også: håndholdt mediespiller som takler de fleste formater