Tvangsruter fra Telenor

Skal du ha IP-telefon fra Telenor? Da tvinger de den trådløse ruteren sin med på kjøpet.

I 2001 fikk vi installert ADSL fra Telenor og har ikke hatt flere problemer med dette enn man kan forvente. Det eneste verdt å nevne var da de skrudde opp hastigheten over det linjen klarte å levere. Da skiftet de først luftstrekket fra mast til husvegg, da det ikke hjalp målte de opp hele linja som består av flere etapper med koblinger. Det viste seg at det var et strekk med tynne ledere i kabelen som var flaskehalsen, og dette var det lite å gjøre med. Kanskje på sikt - hittil har det ikke skjedd noe og vi lever med knappe 4 Mbit.

I 2005 kom Telenor i gang med IP-telefoni, og vi satset på dette så snart det var tilgjengelig. Dette medførte endringer i apparaturen - det gamle modemet fungerte ikke sammen med IP-telefonadapteret, slik det var ment å kobles opp for optimal ytelse. Vi måtte derfor skaffe oss et rutermodem fra Telenor.

Du kan lese om vår erfaring med dette i denne artikkelen

Trikset med dette adapteret var at det inneholdt et trafikkfilter, og skulle kobles mellom rutermodemet og vår egen ruter, som så var satt i bridge-modus og ikke lenger rutet, men fungerte som svitsj og trådløst aksesspunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Senere har det vist seg at nyere rutere med QoS og smartere håndtering av pakkene fungerte minst like bra eller bedre enn trafikkfilteret på IP-telefonadapteret.

Derfor har vi satt Telnor sitt rutermodem i bridge-modus og koblet IP-telefonadapteret på en av utgangene på vår ruter, en D-Link DIR-655 med Gigabit porter og 802.11n trådløs som fikk meget gode resultater i vår test.

Kranglete adapter

Men vi har egentlig aldri vært spesielt fornøyd med dette IP-telefoniadapteret. Lyd og samtalekvaliteten er én ting, IP-telefoni er uansett mye dårligere enn ISDN og stort sett like dårlig som gammeldags analog rikstelefon.

Men det er nå en ting, man har vent seg til mobiltelefon, og krever ikke lenger så god lyd på samtaler. Bare det er billig nok...

Men da vårt adapter begynte å falle ut til stadighet, og aldri kom opp igjen av seg selv, men krevde at vi tok ut strømkabelen og vente i fem minutter - ble tålmodigheten satt på prøve. Til slutt sendte vi en klage til Telenor på et nettskjema, sent mandag kveld.

Skjegget i postkassa

Morgenen etter fikk vi telefon fra Telenor, og vi fikk vite at det ikke var mulig å bytte til et nyere adapter. Den eneste muligheten var et nytt multimodem: Thomson ST780WLT - som både var ADSL-modem, ruter, trådløst og tilkobling for IP-telefoni.

Tvangsruter fra Telenor


Altså fikk vi følgende nisser på lasset ved å få nytt adapter:

  • 100 MBit LAN-porter i stedet for 1 Gbit (vi har mange PCer hjemme, server og stuePC som viser HD-video og liker å ha full hastighet på hjemmenettet)
  • 54 Mbit WLAN i stedet for 802.11n med dobbelt ytelse.
  • Generelt dårligere ytelse på ruting, QoS etc.

På toppen av det hele fungerte ikke multimodemet...

Først installerte vi slik det står i manualen, med installasjon av programmet Telenorhjelpen som skulle teste og klargjøre alt skritt for skritt. Da kom vi rett og slett ikke på nett.

Tvangsruter fra Telenor


Etter å ha re-satt multimodemet gikk vi rett inn på oppsett fra nettleseren, og kom greit nok på nett.

Men telefonforbindelsen var ikke aktivert.

Vi koblet derfor tilbake alt det gamle utstyret i påvente av nærmere info fra Telenor - brukerstøtte har for tiden begrenset åpningstid pga opplæring.

Etter noe googling fant vi ut at man kan/må/skal gå inn på en side hos Telenor og registrere sitt multimodem for å få "registrert kundens telefonabonnement korrekt". Det sto det ikke noe om i manualen...

Dette skal vi gjøre etter å ha snakket med Telenor.

Det saken gjelder

Vi synes at en så stor og viktig leverandør burde ha flere alternativer til sine brukere enn en eneste alt-i-ett-løsning. Et separat IP-telefoniadapter og et enkelt rutermodem hadde gjort susen.

Da kunne man velge om man ville ha egen og raskere ruter/WLAN og ha ansvar for å sette det opp selv, eller en ferdig løsning med grundig Telenor-support.

Andres erfaringer med IP-telefoni fra Telenor? Del dem i vårt brukerforum under artikkelen!