TV uten lisens

Du trenger faktisk ikke kaste TVen og melde deg ut av samfunnet for å slippe å betale de sure lisenspengene.

Av ting som må betales er det visse ting som er mer smertefulle enn andre. Høyt oppe på listen, sammen med parkeringsbøter og tollavgifter ligger NRK-lisensen, som offisielt går under den mer nøytrale betegnelsen "kringkastingsavgiften".

Du betaler kringkastingsavgift på bakgrunn av om du har, eller ikke har, en TV-mottaker. Men siden vi tross alt lever i en alder med Internett og (stort sett) fri flyt av informasjon trenger vi strengt tatt ikke en mottaker for å se et TV-program. Løsninger for TV over Internettet lever i beste velgående.

TV uten lisens


Lisens - foreldet?

Å slippe unna offentlige avgifter i Norge er ingen spøk, selv om lisensjegere og tusenvis av nervøse TV-kriminelle leker hvert eneste år. Debatten om vi trenger en statseid rikskringkasting kan vi ta et annet sted, men hvorvidt vi skal bruke et såpass foreldet system som lisensavgift, unnfanget i radiokringkastingens spede barndom, er et mer aktuelt spørsmål.
Siden kringkasting kan sees på som et moderne og nødvendig samfunnsgode, ville det kanskje vært en ide å finansiere dette gjennom skattepenger på linje med for eksempel helse- og skoletilbud. Tross alt er det vel flere som ser på TV enn går på skole. Og vi ser for oss at de største protestene vil komme fra kontrollørene og de ansatte i NRKs lisensavdeling. På den annen side ville vi fått avkriminalisert tusenvis av prinsippfaste borgere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nett-TV: lisensfritt, men ikke problemfritt

Vi tok kontakt med NRK som bekreftet at det kun er datamaskiner med TV-mottakere, altså det vi kaller TV-kort, som er lisenspliktige, selv om også datamaskiner uten TV-kort kan ta inn NRK over Nett-TV, som altså er fritt tilgjengelig.

Fjernsynstårnet er Berlins absolutte "høydepunkt".
Fjernsynstårnet er Berlins absolutte "høydepunkt". Vis mer


Men å se TV på en liten monitor er kanskje ikke noen ønskedrøm, og å kaste ut TVen fordi den har TV-mottaker er heller gjerne ikke det optimale. Her finnes det selvfølgelig løsninger, som å koble PCen til TV-skjermen. Mottakeren på TVen - dersom du ikke kjøper en TV uten mottaker (monitor) - kan dessuten plomberes eller fjernes av en fagmann, og uten den blir det da heller ikke noen lisensplikt på apparatet.

Problemene med å basere seg på vanlig Internett for å se på TV er mange. For det første vil du med litt stor TV og en viss sans for kvalitet merke at det ikke akkurat er skarpe bilder du ser på, datastrømmene er nemlig alle komprimert i varierende grad. Som hvis du er kresen og liker å se TV i fullskjerm så har du et problem. For det andre er programtilbudet noe begrenset, og zapping mellom kanaler kan du bare glemme. Du kan heller ikke forvente å kunne velge blant kanalene vi er vant til. Det er ikke vanlig at kanalene sender direkte heller, så du må ofte velge blant gamle program. Og selvfølgelig: du må ha en anstendig oppkobling mot Internett.

Fordeler er det jo likevel. Du kan se når du selv har tid, du kan se utenlandske kanaler du ellers ikke ville fått inn, og spesielt NRK har et stort arkiv med mye artig.

Alternativer?

Når du blir lei av å lete etter anstendige kanaler finner du selvfølgelig flere portaler som tilbyr et knippe (eller flere) kanaler. Et av dem, som i det minste mener de har sitt på det tørre, er channelchooser, som har om lag 70 kanaler i forskjellige sjangre. Så vi ble sittende og se på denne klassikeren på deres "Sci-Fi Channel" i stedet for å jobbe...

Det finnes også litt mindre... lovlydige... alternativer der ute. Et av dem, kalt TVKoo!, lar deg velge blant en liten haug piratsendte kanaler som distribueres gjennom et peer-to-peer-nettverk, og har vært omtalt på vår søsterside Digi.no tidligere i år. Det har i ettertid faktisk også kommet en slags norsk versjon av denne asiatiske piraten, kalt TvNoo. Å se på disse sendingene vil selvfølgelig i beste fall kunne kalles etisk tvilsomt, men rent teknisk slipper du altså unna kringkastingsavgiften.

TV uten lisens


Å basere seg på TV over Internett har nok flere ulemper enn fordeler, så dersom du faktisk ser en del på TV vil du nok trives best med å se på det som et supplement til vanlig TV-titting. Men hvis du derimot ser mest filmer og serier på DVD og får med deg nyhetene en gang i blant så kan faktisk Nett-TV være nok for deg. Bare husk at for å slippe unna lisensen på lovlydig vis krever det at du plomberer eller kvitter deg med eventuelle TV-mottakere.

[Ugjyldig objekt (debatt)]