TV til datamaskinen

Tradisjonelt sett er nok ikke PC det du tenker på når du kjøper TV. Men det burde du kanskje, dersom du har planer om at TVen også skal brukes som dataskjerm.

Etter at Datadoktoren i forrige uke svarte på et spørsmål angående TV og oppløsning så har vi fått en del henvendelser angående dette temaet. Det er jo mange som går rundt og sikler litt på en ny flat-TV (plasma / LCD), og samtidig øyner muligheten for å kunne kjøre rallyspill på sitt nye vindunder når det bare er TV-shop å glo på.

LCD og plasma har klart definerte piksler.
LCD og plasma har klart definerte piksler. Vis mer


Plasma og LCD

Dette er to forskjellige teknologier, men med store likhetstrekk. Noen sverger til at en plasmaskjerm vil gi det aller beste bildet, mens andre mener at LCD er veien å gå. Etter vår mening er det så avgjort flere faktorer som spiller inn.

Størrelse
Her kunne vi skrevet om penisforlengere på over 100 tommer og konkludert med at plasma er (såvidt) størst, men vi skal forsøke å holde beina på jorda i denne artikkelen. Fra 32 tommer og oppover til der praktisk størrelse og pris slutter får du både plasma- og LCD-TVer, selv om plasma som regel er billigere i store størrelser. Er det derimot en liten TV du er på jakt etter kommer du ikke utenom LCD. Små plasmaskjermer klarer de rett og slett ikke å produsere ennå.

Og du kan visstnok sjekke damer med en flat-TV.

TV til datamaskinen


HDTV?
Det er greit å merke seg LCD- og plasmaskjermenes oppløsning (altså hvor mange piksler det er plass til i høyden og bredden). Ikke alle som kjøper TV nå er like interessert i High-Definition TV (HDTV), men nå som de første Blu-ray- og HD DVD-spillerne dukker opp (med filmer i HD-format) er det ikke noen stor grunn til å sitte på gjerdet så mye lenger.

Interessant nok er det to oppløsninger som offisielt kalles HDTV: både 1280 x 720 og 1920 x 1080 piksler (16:9-format) er godkjente, selv om noen ildsjeler velger å skille på dem ved å kalle 1920 x 1080 for full HDTV.

Kvalitet
Det har vært mye krangling mellom plasma- og LCD-fantaster om hvilket panel som er best. Opprinnelig var kanskje plasma det beste valget med bedre sortnivå, meget god kontrast samt klare og sterke farger. Innsynsvinkelen er også ofte bedre på plasma. LCD har på sin side gjerne mer nøyaktige farger, kanskje spesielt hudtoner, pluss skarpere bilde. De nyere og litt dyrere LCD-modellene ligger også veldig tett opp til plasma når det gjelder de andre kriteriene, så egentlig må vi innrømme at forskjellen gradvis har blitt visket ut.

Uansett hva du velger er det ingen tvil om at begge teknologiene gir deg nydelige bilder, men som med alt annet er det jo slik at du får det du betaler for. At en god plasma eller LCD for eksempel kan vise "vanlig" DVD-materiale bedre enn en billigmodell viser HD-materiale har vi sett flere ganger.

Til databruk

Når det kommer til bruk av data på PC, som vi jo tross alt skal ta for oss her, er det et par ting som er spesielt viktig. En av dem er oppløsningen, som for LCD som regel er 1366 x 768 eller 1920 x 1080. Plasma kan på sin side ha oppløsninger på blant annet 852 x 480, 1024 x 768, 1280 x 768 og 1366 x 768. Den høyeste HD-oppløsningen kan du bare glemme, den må du ha et LCD-panel for å få.

Med PC koblet opp mot TVen blir det så avgjort best kvalitet med 1:1 pikselmapping, altså at 1 piksel på skjermen tilsvarer 1 piksel i grafikken. Da trenger du ikke bare et grafikkort som støtter den oppløsningen du er på jakt etter, men også en TV som kan ta imot et signal - normalt sett via DVI eller VGA - uten overscan (problemet er kort forklart her).

Hvis du ender opp med at TVen skalerer skjermbildet fra PCen kan det lett bli både trøblete og/eller uklart. Oppløsninger som 1024 x 768 (4:3) på et 16:9-panel er av samme kaliber, ettersom pikslene her er avlange, ikke firkantede (som de fleste grafikkort regner med). Helt greit for film og TV, men så avgjort ikke optimalt for et skjermbilde.

1360 på 1366: slik ser det ut når tre linjer mangler på den ene siden.
1360 på 1366: slik ser det ut når tre linjer mangler på den ene siden. Vis mer


Når det gjelder 1366 x 768, som er en populær oppløsning, er det ingen grafikkort som støtter dette, men de fleste klarer 1360 x 768. På en TV med 1:1 pikselmapping betyr det at du mister 3 linjer på hver side av TVen, noe de fleste vil mene er et overkommelig offer. Andre bruker PowerStrip for å fylle opp skjermen, men det er for de mer avanserte entusiastene.

Dersom du skal bruke TVen en del som vanlig dataskjerm og jobbe med fra sofaen må du også huske på å ta til hensyn til følgende faktorer: oppløsning, skjermens fysiske størrelse og hvor langt unna skjermen du sitter. Hvis du for eksempel jobber i Word eller surfer nettet må du sitte nærmere jo høyere oppløsning du har.

TV til datamaskinenSurfe på DinSide og se TV-Shop samtidig? Ikke lenger en våt drøm, dersom TVen har PIP (bilde i bilde). Oppløsning her er 1360 x 768.

Innbrenning
En av de andre viktige tingene å merke seg er problemet med innbrenning, altså det at bildet risikerer å bli en permanent "skygge" på skjermen hvis det samme bildet blir stående lenge. (Herav grunnen til PCens skjermsparer, selv om innbrenning ikke er noe problem på dagens monitorer.) Innbrenning var et markant problem på tidligere plasmamodeller.

Siden den gang har ting gått fremover. Men på tross av mange triks og bransjens forsikringer om at problemet er under kontroll så er det likevel et problem på mange plasmapanel. Om ikke permanent innbrenning, så midlertidig (polarisering av gasspartiklene i panelet), noe som gjør at du må sette TVen på "vasking" i et par timer. Men det passer jo ikke alltid like bra når du egentlig skulle bruke de timene på en god film...

Plasma eller LCD?

Vel, dersom den skal brukes til film, TV-titting og litt PC med bilder og filmer så duger både plasma og LCD. Som sagt gir begge deler en god visuell opplevelse, og ofte er det en ren personlig preferanse om hva slags bilde du liker.

Hvis du derimot har tenkt til å bruke TVen også mye til PC, spill eller arbeid, er nok det beste valget en LCD. Det er lettere å finne en modell med anstendig oppløsning, og du trenger ikke tenke på innbrenning. Men pass på at du finner en modell med relativt lav responstid dersom du har tenkt å kjøre spill med mye bevegelse.

1366 X 768 eller 1920 x 1080? Med fare for å hisse på oss de mest innbitte HD-fanatikerne der ute tør vi påstå at 95% av befolkningen vil klare seg fint med 1366 x 768, selv om dette altså pikselmessig er under halvparten av hva såkalt full HD har.

Det er tre hovedgrunner til dette, hvorav den første er prisforskjellen. Den andre at ved normal sitteavstand er det en grense for hvor mange detaljer øyet kan oppfatte. Kort sagt, på normal sitteavstand (sett i forhold til TVens størrelse), skal det godt gjøres å se forskjell med mindre du er for nærme skjermen (et triks som sleipe selgere forøvrig gjerne bruker).

HDMI-kabel
HDMI-kabel Vis mer


Den siste grunnen er mangelen på tilgjengelig full HD media, og for så vidt planlagte slike TV-sendinger. Kort sagt: entusiaster vil kanskje finne ekstra glede i 1920 x 1080 akkurat nå, men den gjennomsnittlige filminteresserte vil klare seg fint med en TV med 1366 x 768 piksler.

Her skulle vi så gjerne har kommet med noen gode forslag til TVer som er gode til datamaskinen. Men vi tester jo ikke TVer, det er noe vår søsterside Dingz.no gjør. PC-bruk har til nå ikke blitt vektlagt, men dette kan vi jo alltids gjøre noe med:

Hva synes du?

Burde vi sjekke PC-kvaliteten på TVene Dingz.no tester? (Avsluttet)
Ja, det hadde sikkert ikke vært dumt...(80%) 1082
Faren min har større TV enn faren din.(17%) 229
Nei, PC og TV skal uansett ikke blandes!(3%) 39
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


De har forøvrig en samleside med alle TV-testene dersom du allerede nå har begynt å planlegge din nye LCD-TV.