TV på din bærbare PC!

Med Nogatech Notebook TV får du en komplett TV-løsning for din bærbare PC. Notebook TV består av et PC-kort (PCMCIA) og en boks med høyttaler og antenne. I tillegg til å motta TV-signaler over kabel eller antenne, kan du også bruke kortet til å lage AVI-filmer fra din vanlige videospiller. Vi har prøvekjørt løsningen.

 Foto: Torvald Kvamme
Foto: Torvald Kvamme Vis mer
TV på din bærbare PC!

Hva man egentlig skal med et slikt kort kan man jo lure på, men for de av oss som har en forkjærlighet for slike dingser er kortet et funn. Er du mye på farten, kan du jo f.eks. korte ned ventetiden på flyplassen med litt TV-titting. Eller kanskje du jobber hjemme og ønsker å se Dagsrevyen samtidig?

Du kan også lage AVI-filmer av egne video-opptak fra vanlig videospiller, og det kan jo saktens være nyttig nok. Med litt kreativitet klarer du helt sikkert å overtale sjefen til å være med investeringen.

Det eneste vi savner på dette kortet er tekst-TV. Det hadde hevet verdien betraktelig.

Pakken består av et PC-kort (PCMCIA) en ekstern boks med høyttaler, antenne og tilkoblingspunkter for videospiller. I tillegg følger det med en diskett med driver og nødvendig programvare for å se TV og spille inn AVI-filmer.

Dette bildet er tatt med den innebygde antennen og er både forminsket og komprimert. Men det gir likevel et inntrykk av hva du kan forvente av Nogatech Notebook TV.
Dette bildet er tatt med den innebygde antennen og er både forminsket og komprimert. Men det gir likevel et inntrykk av hva du kan forvente av Nogatech Notebook TV. Vis mer

Kortet trenger ingen eksterne strømkilder, og etter å ha installert driveren fra disketten som følger med, kan du se TV direkte på skjermen. Skjønt så enkelt er det ikke alltid. På vår Toshiba PC gikk installasjonen smertefritt, men da vi testet kortet på andre PCer måtte vi fikle litt før kortet fungerte. Disse problemene kan imidlertid like godt tilskrives driverne for PCMCIA-porten eller andre generelle problemstillinger

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trenger kraftig grafikk

For å få fullt utbytte av kortet trenger du en forholdsvis kraftig PC. Vi testet med en Toshiba Satelite Pro 166 MHz MMX, og det er egentlig litt i minste laget. Med skjermkortet satt til å vise mer enn 256 farger (16 bit) oppsto det problemer med synkroniseringen. Ved å justere skjermdriveren til 256 farger ble dette litt bedre, men enda var bildet litt hakkete.

Vi har også forsøkt kortet på en Digital bærbar med 233 MHz prosessor og et nyere skjermkort. Dette fungerte litt bedre, men fremdeles var det litt problemer med at lyden kommer litt før bildet.

Når du ser TV kan du velge å se i et vindu (som kan skaleres fra 104 x 72 til 384 x 288 bildepunkter) eller se TV over hele skjermen. Ser du TV over hele skjermen blir forsinkelsene mer merkbare. Reduserer du størrelsen på vinduet blir kvaliteten bedre.

Jarle Søiland hos importøren ETC-Norge sier til DinSide at flaskehalsen først og fremst er grafikkortet. Har du en bærbar PC med kraftig grafikkort, vil problemet være løst. Dette er likevel ikke så fremtredende at kortet ikke er brukbart til TV-titting, for det er det i aller høyeste grad.

Også for videokonferanser

Har du et videokamera, kan du benytte kortet til videokonferanser. Ved å koble et videokamera til kortets videoinngang kan du f.eks. benytte Microsoft NetMeeting for videokonferanser over Internett eller vanlig oppringt linje.

Programvare

I pakken vil du finne programvare for å se TV, et program for å spille inn AVI-filmer eller ta stillbilder fra video/TV og en CD-ROM med dokumentasjon og Microsoft NetMeeting.

Programmet for å se TV opereres stort sett som en vanlig TV. Programmet søker automatisk opp tilgjengelige kanaler fra antenne eller tilknyttet kabel/videosignal. Kanalinnstillingene kan lagres i en fil, slik at du kan ha forskjellige oppsett for forskjellige områder.

Programvaren støtter både NTSC og PAL. I tillegg kan du veksle mellom to videokilder eller Super-VHS.

Du kan også legge på ulike effekter som "Negative" og "Kaleidoscope". Det kan nok være litt moro hvis du skal gjøre hjemmeviedoen mer spennende. Men dette må ikke forveksles med virkelig videoredigering. Til det trenger du et bedre program (som f.eks. Adobe Premiere eller lignende).

Innspilling av AVI-filmer kan gjøres i opp til 30 frames pr. sekund, men det betinger at du har en betydelig kraftigere maskin enn den vi testet på. Innspillingsprogrammet kan også ta stillbilder i 640 x 480 punkters oppløsning, men vi er ikke veldig imponert over kvaliteten på dette.

Løp og kjøp likevel

Selv om vi har pekt på noen svakheter ved dette kortet, er det ingen tvil om at dette er den perfekte gadget for bærbarbrukeren som har nesten alt. Vi trives med kortet og kan ikke annet enn å anbefale. Vi gleder oss ikke til å sende kortet tilbake til forhandleren.

Prisen er ca. 2 500 kroner. Ønsker du mer informasjon, kan du ta kontakt med ETC-Norge på tlf. 67 59 00 10. Du finner også mer informasjon på hjemmesidene til ETC.