Tusj som kan fjernes fra CDRW-plater

Hei datadoktor

Jeg har en del CDRW-plater, men jeg vet ikke hva som er på dem fordi jeg ikke vil skrive på selve platene med tusj. Skriver jeg for eksempel "Bilder fra syden -98" på en plate, og senere brenner noe helt annet på platen, er det jo dumt at det fortsatt står "Bilder fra syden -98" på den.

Finnes det noen gode løsninger for å skrive på platen - og fjerne skriften senere?

Trond.

Datadoktoren svarer

Hei Trond,

Du peker på et av de største problemene med CDRW-plater, og kanskje også en av grunnene til at populariteten fortsatt er lav - selv om prisene i det siste har gått kraftig ned.

En løsning er å bruke tusj som er beregnet på whiteboards, som lar seg viske bort med en tørr klut (på blanke områder). Velger du denne løsningen må du være forsiktig med håndteringen av platene; skriften tåler ikke særlig mye berøring.

En annen løsning er å bruke små klistremerker som du skriver på. Husk at platene da kan få problemer i høye rotasjonshastigheter, derfor bør merkelapper være små og ikke plasseres for langt ut mot kanten. Pass også på å bruke klistremerker som lett lar seg fjerne, for eksempel plastbaserte.

En tredje løsning, som kanskje er den beste, er å skrive et nøytralt navn på platen, for eksempel "CDRW-01", og lage en innholdsfortegnelse til denne på omslaget. Navnet følger dermed platen og ikke innholdet.

mvh
Datadoktoren

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les alle spørsmål og svar