Turtleneck - endelig slutt på ledningflokene?

Vi har testet den norskutviklede strømpen til hodetelefonledninger.

<B>MOTERIKTIG LEDNINGSSTRØMPE</B>: Turtleneck lover å hindre kabelkrøll. Vi har testet, og kan bekrefte at de har rett. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
MOTERIKTIG LEDNINGSSTRØMPE: Turtleneck lover å hindre kabelkrøll. Vi har testet, og kan bekrefte at de har rett. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å ha ørepluggene liggende sammen med mobilen i lommen, er ofte ensbetydende med ledningskrøll. Slike kan være både tidkrevende og frustrerende å løse opp.

Det er nettopp dette problemet de norske produktutviklerne Tore Helland, Håvard Tegelsrud, Lars Ivar Bjugstad, Lene Bruvoll og Karstein Lien mener å ha løst med Turtleneck, en tekstilstrømpe som tres utenpå ledningen til ørepluggene eller hodetelefonene.

Les vår forhåndsomtale her.

Mange har prøvd

Nå er ikke tanken om en slik strømpe unik i seg selv, flere andre har forsøkt tidligere (med vekslende hell), med blant annet strømpen MyCord og ferdigløsningen Cord Cruncher - som vi allerede har testet.

I tillegg finnes det hodetelefoner på markedet med flat kabel, som i seg selv forhindrer at den krøller seg.

Les også: Trenger du DAC på hodet?

Nær ved å bli satt i produksjon

Turtleneck er imidlertid unik på noen områder, deriblant hvordan strømpen tres på og kan justeres i etterkant. Produktet ligger for øyeblikket ute som oppstartsprosjekt på folkefinansieringstjenesten KickStarter, og i skrivende stund er de nær ved å få nok støtte til at produktet settes i produksjon. Planen er å tilby produktet i sju forskjellige, sterke farger.

Vi har fått tilgang til et tidlig produksjonseksemplar, og har dannet oss et inntrykk av hvordan det fungerer.

Les også: Enda en strømmetjeneste til Norge

Slik fungerer den

Rett ut av esken kommer Turtleneck i form av en 70 cm lang tekstilpølse dekket med silikonperler. Dette er egentlig innsiden av strømpen.

Du plugger først minijack-kontakten inn i den medfølgende plastpinnen, deretter skyver du denne inn i den ene enden av strømpen ...

 Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


... helt til den kommer ut i andre enden.

 Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Så fjerner du pinnen og drar delen som fortsatt er vrengt, til den dekker så mye av kabelen du ønsker.

Siden kan du justere lengden ved å skyve den vrengte delen opp og ned etter ønske.

Og ja, Turtleneck fungerer. I tillegg til å hindre krøll i lommen, beskytter den samtidig ledningen.

Nå er det bare å putte ørepluggene i lommen, uten å være redd for floker. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Nå er det bare å putte ørepluggene i lommen, uten å være redd for floker. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Ikke uten fallgruver

Før du begynner er det ekstremt viktig å tre den inn i riktig ende. Skulle du bomme her, er sjansen stor for at du da vil få store problemer med å «nullstille» prosessen og begynne forfra igjen, så det gjelder å lese bruksanvisningen grundig før du setter i gang.

Det er også en annen utfordring ved produktet, slik vi ser det. Den oppdager du først den dagen du ønsker å flytte strømpen over på nye hodetelefoner. Nok en gang er det viktig å holde tunga rett i munnen, for hvis du - som oss - havner i en situasjon der kabelen er ute og det fortsatt er en del av strømpen som har silikonen på innsiden, kan du igjen ha et problem.

Les også: Denne boksen skal løse alle dine radioproblemer

Konklusjon

Vi liker absolutt konseptet, og gjør du alt riktig under monteringen, er prosessen unnagjort på et halvt minutt. Det er ikke spesielt vrient.

Samtidig er det sjelden lurt å gå til markedet med et produkt myntet på hvermansen som ikke er 100 prosent idiotsikkert. Mange hater bruksanvisninger, og vi ser absolutt faren for at man gir opp dersom man bommer på første forsøk.

Vi håper den entusiastiske gjengen bak Turtleneck har tenkt på dette, priser produktet riktig og sørger for å lage en kortfattet bruksanvisning som alle skjønner ved første øyekast. I såfall er det bare å kjøre på, for dette tror vi mange kommer til å se nytten av.

Du finner mer informasjon hos utviklernes Kickstarter-side.

Les også: Hodetelefoner til 5.000 kroner - er de verdt pengene?