Turbo-minneplugg fra Apacer

Det har skjedd mye siden minnepluggene ble lansert, nå er hastighetene mangedoblet! Vi har testet Apacers nyeste modell.

Første gangen vi testet minneplugger var i mars 2003. Da sammenlignet vi tre eksemplarer av første generasjon, med en kapasitet på 16 MB. Da ver det USB 1.x som gjaldt, og ytelsen var ikke spesielt imponerende, den lå godt under 1 MB/sekund. Testen kan du lese her.

I juni 2003 dukket den første minnepluggen med USB 2.0 opp, fra Plextor. Da så vi en markant forbedring av ytelsen, hele fem ganger raskere var den, og testen kan du lese her.

Men det har skjedd mer med flashminne; kravet til stadig raskere CompactFlash kort for bruk i proffe digitalkameraer har resultert i hastigheter som vi ikke kunne drømme om for kort tid siden. Denne teknikken er nå tilgjengelig også i minneplugger, og forskjellen er enorm.

Smart design

Turbo-minneplugg fra Apacer

Pluggen er rubinrød, og leveres med en USB-basert holder. Du kan koble pluggen rett i USB-porten på PCen, men det er ikke alltid praktisk, spesielt ikke hvis PCen står på gulvet under skrivebordet. Derfor er holderen kjekk å ha.

Lokket over selve kontakten på pluggen er festet i en wire dekket med plaststrømpe, dermed er det det umulig å miste lokket.

Det følger med CD med drivere til Win98, men på senere OS er installasjon unødvendig. Det ligger også noen nytteprogrammer på CDen, men ingen ting av dette er nødvendig for å bruke pluggen.

X-faktoren

Apacer beskriver hastigheten på denne minnepluggen til 133 X. Hva en "X" står for er ikke definert i noen offisiell standard, slik som hos CD- og DVD-spillere. Målinger av CompactFlash kort har vist at kort merket med 24x og 40x har omtrent samme ytelse, selv fra samme fabrikant...

Derfor er det bare en måte å finne det ut på, ved å teste rå dataoverføring.

Utklassing

Vi sammenlignet den nye minnepluggen fra Apacer med vår gamle Plextor-plugg, og også med en ny plugg fra Fujitsu Siemens. Alle støtter selvsagt HiSpeed USB 2.0.

Pluggen fra Fujitsu Siemens hadde 128 MB kapasitet mot de andres 256 MB, derfor vises det en kortere målekurve.

Turbo-minneplugg fra Apacer


Vår gamle Plextor-plugg klarte som forventet 2 651 KB/s på skriving og 5 011 KB/s på lesing, og en søketid på 1,37 ms.

Fujitsu Siemens var langt raskere. Den klarte hele 4 708 KB/s på skriving og 7 846 KB/s på lesing.

Men Apacer var i en helt annen klasse. Den skrev med 8 416 KB/s og lesingen var på hele 19 765 KB/s!

Nå nærmer vi oss samme ytelse som små harddisker, i hvert fall på lesing.

Prisen på 256 MB er 527 kroner inkl mva. Det finnes også 512 MB og 1 GB til henholdsvis 1 017 kroner og 2 387 kroner.

Testeksemplaret ble lånt ut av PS Data