Tumblr - enkel blogg for alle

I løpet av noen minutter kan du ha en enkel, men fleksibel blogg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Hvis du grøsser av de siste avsnittene skal du få en liten screencast på kjøpet ...»


Blogging er ikke lenger for de få. Nå er det nemlig lettere enn noensinne å opprette en blogg, tilpasse et utseende og sette i gang.

Men hva skal du velge? Det er en jungel av ulike plattformer du kan bruke, og noen passer bedre enn andre; det spørs bare hva du trenger.

Dersom du bare vil plapre kjappe meldinger til de som vil høre på finnes mikrobloggtjenester som Twitter (vår guide) og identi.ca, og hvis du har tenkt til å satse for fullt er det lite som slår Wordpress, som også lar deg laste ned kildekoden slik at du kan tilpasse det akkurat som du vil.

Vi har tidligere skrevet om hvordan du oppretter din helt egen Wordpress-blogg i denne guiden, som riktignok er litt eldre enn nyeste versjon av Wordpress, men som fortsatt langt på vei kan brukes dersom du snuser på å opprette din helt egen blogg.

En god mellomløsning

Mange vil imidlertid ha noe midt i mellom - en blogg som er lett å vedlikeholde, som gjør at du enkelt kan legge til bilder, videosnutter og hva det måtte være, og som du selv kan bestemme utseende på, men som ikke krever så mye mikking. Vi har tildigere skrevet om Posterous som oppfyller mye av dette og baserer seg på at du sender epost med nye blogginnlegg, men foreløpig mangler Posterous muligheten for å skreddersy design for å nevne noe.

Tumblr er blant de mest populære mellomløsningene. Riktignok er verbet to tumble et slanguttrykk for å ha samleie, men det handler også om å snuble over noe i følge ordboka, og vi satser på at navnet derfor henspeiler mer på dette enn det første punktet.

For det er dette som er primærtanken bak Tumblr - en plass der du ganske kjapt og enkelt kan slenge inn ting og tang du snubler over på nettet, og som du videre lar andre snuble over. Mange bruker det for å vise frem ting de har laget, eller som en sideblogg, der de poster alt som er litt for kjapt til at de gidder å lage en "ordentlig" bloggpost om det.

Lett å komme i gang

En egen Tumblr-blogg oppretter du på 1-2-3. Du peker nettleseren din til http://tumblr.com, taster inn epostadresse, passord og navnet på bloggen din, som da blir http://.tumblr.com.

Og vips! Nå har du faktisk din egen Tumblr-blogg. Lettvint, ikke sant? Du blir nå presentert med følgende skjermbilde:

Slik ser Tumblr ut rett etter at du har opprettet din egen tumleplass.
Slik ser Tumblr ut rett etter at du har opprettet din egen tumleplass. Vis mer


Som du ser er det bare å sette i gang med å lage ditt første innlegg. Tumblr deler opp i ulike typer innlegg, enten du vil poste en lenke, et sitat, et bilde, tekst du skriver inn selv e.l. Du kan selvsagt bare sette i gang og ta til takke med alt som er predefinert, eller lese videre for å se hvordan du i større grad kan skreddersy Tumblr-bloggen din.

Skreddersy utseendet

Før du klipper snoren på bloggen din, er det greit å tilpasse utseendet slik du vil ha det. Det er veldig lett å bytte tema hvis du vil gå for ett som er ferdigdefinert, men du kan også lage et tema helt fra bunnen. Kjekt er det kanskje også å vite at du bare med noen musklikk kan endre tema på et senere tidspunkt.

Bytte blant ferdiglagde temaer:
Trykk Customize i høyre marg, velg Theme og plukk fra listen. Du kan trykke update preview for å få en forhåndstitt og trykke den grønne save changes-knappen for å aktivere det nye temaet på Tumblr-bloggen din.

I Tumblrs egen "Theme Garden" kan du titte på ulike bloggdesign og bytte ut ditt eget med et par klikk.
I Tumblrs egen "Theme Garden" kan du titte på ulike bloggdesign og bytte ut ditt eget med et par klikk. Vis mer


Bytte til et brukerskapt tema:
Tumblr-brukerne er flittige maur, og det finnes en drøss av brukerskapte temaer du kan installere. Disse finner du hos Tumblrs Theme Garden, og så lenge du er innlogget, kan du bare trykke install og bekrefte for å bytte tema. Tips: Du kan trykke på popular-flippen til høyre for å få de mest populære.

Lag ditt helt eget
Du kan også lage et helt eget Tumblr-tema ved å klikke på customize=>themes=>customize html. Du finner en rekke tips på Tumblrs egen side: http://www.tumblr.com/docs/custom_themes

Som du ser finnes det også flere muligheter for å tilpasse utseendet, for eksempel ved å velge bakgrunnsfarge. Du kan også importere RSS-strømmer fra andre tjenester (f.eks. hvis du bruker bokmerketjenesten Delicious (vår guide)

image: Tumblr - enkel blogg for alle


Kommentarer

Et lite minustegn ved Tumblr kontra Posterous er at Tumblr ikke støtter kommentarer fra leserne dine rett ut av boksen. Det finnes imidlertid eksterne muligheter; for eksempel ved hjelp av de populære tredjepartsdiskusjonstjenestene™ Disqus og IntenseDebate. Jeg har prøvd å integrere begge, og selv om det går ganske greit, er det IntenseDebate som trekker det lengste strådet med tanke på hvor lett det er å bake inn i Tumblr-bloggen. Denne er også tilsynelatende mer brukt i norske medier, selv om bruken ikke er veldig utstrakt ennå. Blant annet bruker både Teknisk Ukeblad, NRKbeta og Budstikka IntenseDebate for å nevne noen.

Installere IntenseDebate:
Registrer deg og logg inn på IntenseDebate, for deretter å peke nettleseren til http://intensedebate.com/install. Deretter følger du oppskriften - jeg prøvde basic-versjonen der det meste går automagisk og det fungerte utmerket. Fordelen med IntenseDebate er at det også tagger koden sin med kommentarer slik at du lett finner innholdet og kan flytte på det slik at kommentarlenka dukker opp der du ønsker.

Installere Disqus:
Registrer deg og logg inn på Disqus. Under "My websites" kan du angi Tumblr-bloggen din og følge instruksjonene deretter, der du blir bedt om å klippe og lime litt manuelt. Det går også ganske smertefritt, men koden du får mangler kommentarer slik at den ikke er like lett å finne tilbake til.

Hvis du grøsser av de siste avsnittene skal du få en liten screencast på kjøpet som viser hvordan du installerer IntenseDebate. Den finner du her:

http://dl.getdropbox.com/u/28396/tumblr/tumblr.mp4

(Du kan forresten lese om DropBox her: http://www.dinside.no/773142/dropbox)

Tumblweed er ett av mange programmer som lar deg poste til Tumblr-bloggen din uten å gå veien om websidene.
Tumblweed er ett av mange programmer som lar deg poste til Tumblr-bloggen din uten å gå veien om websidene. Vis mer


Post utenfor websidene

Som med Twitter, er det enda mer lettvint å bruke Tumblr dersom du bruker en tredjepartsløsning for å poste nye innlegg. Tumblr har samlet en del av dem på sin egen Apps-side, men det finnes også godbiter som ikke er listet opp, blant annet Tumblweed, som jeg selv har brukt og som virker å fungere bra.

Du kan også poste via epost (du får en unik adresse via goodies-siden som du kan sende epost til for å opprette blogginnlegg, bare pass på ikke å gi denne til andre), og du kan også bruke en såkalt bookmarklet som du legger på lenke-verktøylinja i nettleseren din slik at du bare kan klikke på den når du snubler over noe du vil blogge om. Mac-brukere kan også installere en Widget som kan brukes for å opprette nye poster.

Følg andre snublere

Ett av konseptene med Tumblr er også at man kan følge hverandre på samme måte som Twitter, og ved å følge andre brukere vil deres siste bloggposter dukke opp i strømmen du finner på Dashboard-siden. Derfra kan du også reblogge ("kopiere" blogginnlegget) og huke av innlegg som favoritter for å spare dem til senere. Du følger andre ved å trykke på "follow" øverst til høyre hvis du er logget inn på Tumblr.

Du finner undertegnedes Tumblr-blogg Bare Fjashttp://paljoakim.tumblr.com/ hvis du vil se hvordan det fungerer i praksis. Hvis du har opprettet din egen Tumblr-blogg, er du herved invitert til å dele URL-en i debattfeltet under artikkelen, så får du sikkert noen flere lesere.

URL: http://www.tumblr.com

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!