Tull og tøys om nettlesere

KOMMENTAR: Hva er egentlig den beste nettleseren?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
«Helt andre ting enn hastighet bør være avgjørende for ditt valg av nettleser.»


Det er en tøff konkurranse på nettlesermarkedet om dagen, og stadig dukker det opp nye oversikter som forteller deg og meg hvilken nettleser vi bør velge, basert på de ferskeste hastighetsmålingene eller siste sikkerhetsrapportene.

Sist ute er ZDnet, som nylig presenterte en test som rangerte nettleserne etter hvor raskt de eksekverer avansert JavaScript-kode.

Søylediagrammene som ble presentert tydet på voldsomt store forskjeller mellom de raskeste og de tregeste. Aller verst var situasjonen for Internet Explorer 8, som hang håpløst etter i denne testen, som i så mange andre tester de siste årene:

image: Tull og tøys om nettlesere


Internet Explorer 8 taper så det suser i denne Javascript-testen. Lav verdi er best (ill. ZDnet)

Flere IT-nettsteder slukte resultatene rått, og enkelte konkluderte rett og slett med at Internet Explorer var så håpløst treg at den måtte man i hvert fall unngå.

Virkeligheten er nok langt mer nyansert. Å fokusere på hvor raskt en nettleser utfører en spesifikk oppgave forteller sjelden eller aldri mer enn en brøkdel av den fulle sannhet.

Bjørn Eirik Loftås er DinSides dataredaktør. Foto: Per Ervland
Bjørn Eirik Loftås er DinSides dataredaktør. Foto: Per Ervland Vis mer


Jeg bestemte meg derfor for å gjøre mine egne tester, med et litt mer folkelig - og etter min mening, mer relevant fokus.

Hvor lang tid tar det å starte nettleserne? Og hvor lang tid tar det å laste forskjellige populære nettsider - og plassere dem i faner?

Testene ble foretatt på en helt gjennomsnittlig 5000-kroners PC med Windows 7, på rask internettlinje. Nettleserne som ble testet var Opera 10.63, Google Chrome 7.05, Firefox 3.6.12 og Internet Explorer 8.0.7600 - altså de siste offisielle versjonene fra de fire konkurrentene. Alt av mellomlagring (cache) ble fjernet før testen startet, Flash var aktivert, ingen øvrige plugins var installert, og testene ble kjørt rett etter oppstart av PC-en.

Først oppstartshastighet (samtlige med google.no som oppstartsside):

image: Tull og tøys om nettlesere


Internet Explorer 8 startet altså raskest av samtlige. Forskjellen er imidlertid ikke stor, med unntak av Opera, som tok et par sekunder lenger tid å starte enn de andre.

Så åpnet jeg noen av Norges mest leste nettsider. Her tok Opera kraftig hevn, og var raskest på alle (og nei, Opera Turbo var ikke aktivert):

image: Tull og tøys om nettlesere


Legger vi sammen oppstartstiden med lasting av de forskjellige sidene, får vi imidlertid følgende resultat:

image: Tull og tøys om nettlesere


Plutselig var ikke forskjellene så store som man skulle få inntrykk av, men heller marginale. Opera og Chrome var totalt noen få sekunder raskere enn Firefox og Internet Explorer.

Testene mine er enkle, og må ikke ses på som absolutte eller konkluderende. De forteller også bare en del av sannheten. De er imidlertid akkurat så omfattende at det bør ringe en bjelle hos enkelte om at helt andre ting enn hastighet bør være avgjørende for valg av nettleser.

Som minnebruk.
Som kompatibilitet.
Som funksjonalitet.
Som brukervennlighet.
Og som sikkerhet.

Minnebruk. Etter at nettsidene hadde stått åpne og Flash-annonsene hadde blafret noen minutter, sjekket jeg hvor mye minne nettleserne de beslagla. Verste minnesluket stod Internet Explorer for, med 261 MB. Opera var nest verst, med 211 MB. Chrome forsynte seg med 168 MB, mens Firefox nøyde seg med 80 MB. Har du aktivert plugins kan imidlertid bildet se radikalt annerledes ut. Men en moderne PC med 2 GB minne eller mer behøver uansett ikke forskjellene være merkbare i det hele tatt. På eldre PC-er med mindre minne kan de definitivt være det.

Kompatibilitet. For et par år siden hadde Internet Explorer verdensherredømme, og det fantes knapt nettsteder eller tjenester som var inkompatible med denne nettleseren. Slik er det til dels fortsatt, selv om andelen som bruker Explorer har sunket kraftig de siste årene. Forskjellene til de andre er imidlertid ikke store. På HTML5-kode er imidlertid Explorer helt ute. Det er riktig nok få sider som benytter dette ennå, og i neste versjon av Explorer er slik støtte på plass.

Funksjonalitet: Explorer er imidlertid langt bak de andre når det gjelder funksjonalitet. Opera er den nettleseren som gir deg mest funksjonalitet "rett ut av esken", og er unik med en turbo-funksjon som gjør at sider laster raskere på trege linjer. Chrome og Firefox, derimot, lar deg installere plugins der snart bare fantasien setter grensene for hvor mye du kan utvide funksjonaliteten.

Sikkerhet: Her er bildet fryktelig kompleks. Det er ofte slik at markedeslederen er mer utsatt for angrep, enten det gjelder nettlesere, operativsystemer eller annet som er i kontakt med nettet. En fersk undersøkelse viser på den annen side at det er flere sårbarheter i både Firefox, Chrome og Apples Safari enn i Internet Explorer. Hvor alvorlige sårbarhetene er, og om de utnyttes av ondsinnet kode, er en helt annen sak.

Hva med deg?

Hvilken nettleser foretrekker du? (Avsluttet)
Chrome(31%) 1657
Firefox(30%) 1577
Opera(21%) 1137
Internet Explorer(11%) 592
Safari(6%) 341
Annet(1%) 41
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Sårbarhetene ligger dessuten ofte i utvidelsene, for eksempel har Adobe Flash fått mye pepper de siste årene, men plug-ins og verktøylinjer bør alltid installeres og brukes med omhu. Ta gjerne noen søk på nettet i forkant av installasjonen, for å se hva andre har å si om dem. Sunn fornuft kan aldri vurderes høyt nok, veldig ofte sitter den største sikkerhetstrusselen mellom stolen og PC-skjermen, dessverre.

Personlig foretrekker jeg ofte Google Chrome, fordi det minimalistiske grensesnittet tiltaler meg, bokmerkesynkroniseringen er enkel, og plugins er enkle å installere og avinstallere. Om den er raskere eller tregere enn de andre merker jeg imidlertid sjelden eller aldri noe til. Den perfekte nettleseren finnes uansett ikke. Derfor bruker jeg flere nettlesere om hverandre, enn så lenge.

Så hva koker det ned til? Ikke la deg blende av nok en artikkel som slakter nettlesere basert på hastighetstester. La først og fremst behovene dine være avgjørende for hvilken nettleser du velger å bruke.

Med håp om at innholdet fortsatt skal være viktigere enn innpakningen; ha en riktig god internettdag!

Les også: IE9 til topps i ny ytelsestest

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!