<B>PROBLEMER?</B> Oppdateringen til 10.5.8 gikk ikke så knirkefritt som den skulle.
PROBLEMER? Oppdateringen til 10.5.8 gikk ikke så knirkefritt som den skulle.Vis mer

Tull med nett etter OS X-oppdatering

10.5.8-installeringen gikk ikke helt etter planen for vår del. Slik fikser du feilen.

Jeg kan knapt huske forrige gang vi hadde problemer etter en såkalt inkrementell systemoppdatering på Macen, men etter at jeg nylig tok det i utgangspunktet knapt synlige steget fra 10.5.7 til 10.5.8 ble plutselig trådløsforbindelsen alt annet enn pålitelig.

Først forstod jeg ikke hvorfor nettet ble særdeles tregt i tide og utide, men ved en tilfeldighet ble det tydelig at hastigheten stupte idet laderen ble koblet fra, og MacBooken bare fikk strøm fra batteriet. Koblet jeg på laderen igjen, ble nettforbindelsen igjen normal.

OPPDATERT: Apple har nå kommet med en offisiell fiks av dette problemt. Velg "Programvareoppdatering" fra eplemenyen i Finder, og last ned.

Pussig feil, med andre ord, men et søk på Apples diskusjonssider avslørte raskt at dette ikke er et problem jeg har vært alene om etter at 10.5.8 havnet på maskinen - eller maskinene, ettersom jeg har installert oppdateringen både på en MacBook Pro (modell fra våren 2008) og en MacBook (modell fra høsten 2006). Begge viste de samme irriterende symptomene.

Slik gjør du

Hvis du ikke klarer leve med problemet til Apple finner det for godt å komme med en oppdatering, kan du løse det på egenhånd. Løsningen er ikke spesielt elegant, men den er langt å foretrekke framfor mumlende, sutrende grynting i sofaen mens en surfer (det var min bedre halvdel som snakket).

Har du framskreden dataskrekk og er livredd for ukjente skjermbilder, bør du vurdere å styre unna dette lille trikset, og heller vente på at Apples offisielle feilretting.

Du trenger følgende:

  • Combo-installasjonen av OS X 10.5.7, som lastes ned fra Apple her. Denne filen er stor, hele 700MB, så smør deg med litt tålmodighet, og koble til laderen.

Først dobbeltklikker du på 10.5.7, slik at den aktiveres som eget volum på harddisken.

Start Pacifist. Velg "Open Package", og finn deretter filen med navnet "MacOSXUpdCombo10.5.7.pkg" som ligger under 10.5.7-volumet du nettopp aktiverte:


Åpne "Contents of MacOSXUpdCombo10.5.7.pkg", og bla deg fram til "System/Library/Extensions", og filen "IO80211Family.kext".


Det er tydeligvis her roten til feilen noen opplever med 10.5.8-oppdateringene ligger, derfor skal du installere den gamle filen fra 10.5.7 over den nye. Velg "Install" fra øverst til venstre på Pacifics menypanel, og la programmet gjøre jobben sin.


Etter at installeringen er ferdig starter du Cocktail-applikasjonen som du lastet ned over. Denne sørger for å tømme trådløs-cachen, og hvis ikke det sier deg noe er ikke det så farlig. Velg "Files" fra panelet, deretter "Caches" (som vanligvis kommer opp automatisk). Her er det kun "System" det skal krysses av for.


Velg deretter "Options", som skal se slik ut:


Trykk "Ok", og deretter "Clear". Etter at Cocktail er ferdig må du ta omstart av maskinen.

De fleste merker at problemet er borte etter første omstarten, andre har måttet starte maskinen på ny to ganger. Etter at denne jobben er ferdig vil du merke at nettet igjen fungerer som normalt, enten du bruker lader eller bare batteri.

(Løsningen som dokumenteres i artikkelen ble først funnet av brukeren "match.wolf" på Apple-forumet. Forumpostene hans finner du her.)