Det er mye som er uegnet for barn på nettet. Det kan du blokkere. Foto: Colourbox.com
Det er mye som er uegnet for barn på nettet. Det kan du blokkere. Foto: Colourbox.comVis mer

Tryggere nett med FamilyShield

Lyst til å beskytte poden mot nettets mange uhumskheter?

Det finnes unektelig mye på nettet som ikke er direkte velegnet for de under 18, for å si det forsiktig. Det være seg bilder og videoer relaterte til tortur, pornografi, vold og mer til.

Vi har tidligere skrevet om OpenDNS - en DNS-tjeneste som ikke bare gjør nettet ditt raskere, men som også kan gjøre det sikrere.

Nå har den populære nettjenesten lansert FamilyShield, som tar sikte på å filtrere bort upassende innhold på nettet.

Dette fungerer ganske enkelt ved at du legger inn et par linjer i ruteroppsettet ditt hjemme (eller på maskinen du bruker), og så blir du advart dersom du prøver å gå inn på en nettside som anses som upassende.

Tryggere nett med FamilyShield


Filteret oppdateres døgnet rundt, og ikke bare er det "voksensider" som blir blokkert; FamilyShield har også beskyttelse mot virusspredende nettsider, phishing-nettsider og proxy/anonymiseringstjenester som ofte brukes for å omgås slike sperringer.

Slik gjør du

Pek nettleseren til https://store.opendns.com/familyshield/ (ctrl+klikk for å åpne i ny fane). Følgende vindu kommer opp:

Tryggere nett med FamilyShield


Hvis du vil motta nyhetsoppdateringer om FamilyShield angir du epostadressen din i feltet, men merk at du også kan bruke FamilyShield uten å registrere deg. Da trykker du bare på den blå lenka under feltet.

På den neste siden velger du hvorvidt du vil gjøre dette på ruteren din eller lokalt på datamaskinen. Gjør du det på ruteren vil endringen gjelde alle enheter som er koblet på ruteren din; det være seg en bærbar PC, mediesenteret i stua, ungenes iPod touch eller hva det måtte være.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Velger du å sette dette opp på ruteren, blir du presentert for en rekke kjente ruterprodusenter slik at du kan finne frem til modellen du har hjemme og følge en trinn-for-trinn-instruksjon. Vises ikke din modell, kan du be om general router instructions.

Endre DNS-innstillinger

Essensen er som følger: Du logger inn på ruteren, finner frem til menyen der du kan sette opp DNS server settings og angir følgende to linjer (ta vare på de gamle i tilfelle du på et senere tidspunkt vil bytte tilbake):

208.67.222.123
208.67.220.123

Når dette er gjort er du ferdig. Vil du hindre at andre i husstanden får muligheten til å endre dette tilbake, må du selvsagt sørge for å sette et ruterpassord de ikke vet om. Merk dog at du uansett ikke vil klare å hindre dem i å koble seg på naboens trådløse nettverk hvis det er åpent.

Som sagt kan du også gjøre det lokalt på datamaskinen, men dette er det ikke fullt så vanskelig å omgås hvis datakunnskapene i heimen er omvendt proporsjonale med alderen.