"Trygg fjerning" - en myte?

Først og fremst vil jeg bare storskryte av datadoktoren deres sine sider, ja for har selv vært som alle andre i noe dataproblemer og da er det fint og ha en side der frustrerte databrukere kan legge ut spørsmål om sine datamaskiner slik at alle kan få utbytte av andre sine problemer men også samtidig hjelpe.

Men så til den egentlige grunnen, jeg er en aktiv bruker av såkalte "minnepinner" og de fleste har jo både en og to i lomma, men noe jeg har lurt på er at jeg hører fra flere at idet jeg skal til og trekke ut usb minnebrikken så må jeg stoppe opp og gå ned i høyre hjørnet og trykke stopp slik at det foregår under "trygg fjerning".

Men er dette helt nødvendig da? Er det sånn at minnebrikken kan bli ødelagt av og bli trukket rett ut av maskinen hvis man ikke har gått inn på trygg fjerning av maskinvare og manuelt trykket stopp, eller er bare dette en myte?? Og hvis det er sant hva kan komme til og skje med dataen/minnebrikken??

Hilsen en average databruker :D

Datadoktoren svarer

Heisann,

Først må jeg takke så mye for hyggelig tilbakemelding.

Nå det gjelder "trygg fjerning"-dialogen så er den der ikke helt uten grunn. Poenget er å sikre at Windows ikke aksesserer pinnen i det den fjernes, noe som kan resultere i at filer blir ødelagt eller i verste fall at filsystemet på pinnen skades.

Når det er sagt så må jeg legge til at det er sjelden det skjer, og jeg bruker ikke alltid trygg fjerning selv. Jeg har en pinne med lys som blinker ved overføring, og passer bare på at den ikke fjernes når blinkingen indikerer at filer blir overført.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men for all del, at filene blir ødelagte KAN og HAR også skjedd med meg ved et par anledninger, så jeg passer alltid på å bruke trygg fjerning dersom det er viktige data.

Minnepinnen vil altså ikke bli fysisk ødelagt av å ikke bruke trygg fjerning, og et skadet filsystem lar seg i de fleste tilfeller repareres. I verste fall må det en fullstendig reformatering til.

Forresten minner jeg på at minnepinner er en ting, men er det snakk om en ekstern harddisk så bruker jeg alltid trygg fjerning. Harddisker har nemlig en minnebuffer (cache) der det kan ligge flere megabyte med midlertidige filer. Trygg fjerning tvinger harddisken til å skrive alt som ligger i bufferen til disken, slik at dette ikke forsvinner.

Hilsen Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar