Trust Compact Scan USB 19200

Med imponerende 48 bits fargedybde, høy oppløsning og en meget lav pris, skulle denne skanneren fra Trust være interessant for mange. Vi var derfor svært spente da vi gikk i gang med testingen.

Trust Compact Scan USB 19200
Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.
Styreprogrammet er oversiktlig og lett å forstå Foto: BEL
Styreprogrammet er oversiktlig og lett å forstå Foto: BEL Vis mer
Her ser du tydelig forskjell mellom Trust og Mustek, selv om skannerne mekanisk er like Foto: BEL
Her ser du tydelig forskjell mellom Trust og Mustek, selv om skannerne mekanisk er like Foto: BEL Vis mer

Skanneren har et svært anonymt ytre, i hvit utførelse og uten knapper. Den er liten og nett; betydelig mindre enn HP Scanjet 3400 og Mustek BearPaw 1200, men større enn Canon Canoscan N656 U. Skanneren får strøm gjennom USB-porten, noe som er gledelig for alle som misliker kabel-spaghetti på gulvet.

LES OGSÅ:

Villedende om oppløsning

På pakken står det at skanneren klarer en oppløsning på hele 19.200 piksler pr tomme. Et annet sted står det 1.200 piksler pr tomme. Etter litt leting fant vi derimot ut at det korrekte skal være 600 x 1.200 piksler pr tomme optisk. I praksis betyr det at oppløsningen er på 600 piksler pr tomme, og det er denne som teller når kvaliteten skal bedømmes.

Når det gjelder fargedybden, plasserer den seg helt i toppen, med 48 bits, eller trillioner av farger. Det er et godt utgangspunkt for å kunne gjengi fargene i objektene som skannes, med stor grad av nøyaktighet.

Skanneren er Twain-kompatibel, noe som betyr at den kan startes fra de fleste vanlige bildebehandlingsprogrammer i Windows, som Paint Shop Pro, Photoshop osv.

Enkelt og greit

Med skanneren følger en bemerkelsesverdig tynn brukermanual på norsk. En tykkere, elektronisk manual finnes derimot på CDen, men da må du ta til takke med dansk eller engelsk. Tynn brukermanual til tross, installasjonen forløp uten problemer. Styreprogrammet kan installeres på en rekke språk, deriblant svensk, dansk og engelsk. Ikke norsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg følger Ulead Photo Express 2.0 med i pakken. Dette programmet gir deg enkle og brukervennlige redigerings- og katalogiseringsmuligheter for bildene som du skanner inn. Du får også programmet Xerox Textbridge Classic 2.0 for tekstgjenkjenning. Ved hjelp av dette programmet kan du skanne tekstsider og overføre dem direkte til for eksempel Word. Dette er ikke av de mest funksjonsrike programmene, men holder til enkel tekstgjenkjenning. Begge programmene er engelske.

Mustek skanner i forkledning

Når du åpner og lukker lokket på skanneren, får du spørsmål om hvilket program som skal håndtere skanningen. Dette er vel og bra, men det er litt dumt at samme dialogboks kommer fram også når du åpner lokket for å fjerne objektet som er blitt skannet. Her likte vi løsningen fra Canon bedre, hvor du aktiviserer en lignende dialogboks ved hjelp av en knapp på skanneren.

Du kan også hente fram styreprogrammet for skanneren ved hjelp av acquire-funksjonen i bildebehandlingsprogrammene dine. Her kan du stille inn oppløsning, fargedybde og andre ting som påvirker skanneprosessen. Det hele er svært enkelt og oversiktlig, og vi fant oss fort til rette med programmet.

Vi oppdaget fort at skanneren minnet mistenkelig om en annen skanner som vi har testet, nemlig Mustek 1200 UB. Styreprogrammet er det samme, og programmene som blir levert med skanneren er de samme. Vi fikk bekreftet våre mistanker da vi prøvde å bruke Mustek-drivere for å styre skanneren, noe som gikk uten problemer.

Uproblematisk skanning

Før du skanner kan du forhåndsvise bildet, og deretter beskjære det slik at du bare får med deg det du ønsker. Hvis objektet du vil skanne er i A4-format, behøver du ikke å forhåndsvise. Styreprogrammet vil i utgangspunktet være stilt inn for denne størrelsen. Du må likevel passe på å plassere objektet riktig på glassplaten, noe målemerkene ved siden av glassplaten hjelper deg med.

Forhåndsvisningen er klar på om lag 30 sekunder. Deretter avhenger hastigheten av hvilken fargedybde og oppløsning du velger. Våre testobjekter er i A4 størrelse, og i 300 ppi og 48 bits fargedybde, brukte skanneren 2 minutter og 54 sekunder på å skanne hele siden. Hvis du reduserer fargedybden til 24 bits, sparer du omtrent ett minutt, og i de fleste tilfeller vil du ha problemer med å se forskjell.

Styreprogrammet har egne innstillinger for skanning fra magasiner/blader. For å unngå såkalt moirée (støy i bildet som ofte oppstår i forbindelse med slik skanning) brukes et spesielt filter, og prosessen blir derfor noe mer tidkrevende. I vår test brukte Trust-skanneren fire minutter på skanning av en magasinside.

Med disse hastighetene plasserer Trust Compact Scan USB 19200 seg godt under middels, men til gjengjeld er den svært støysvak. Du kan fint gjøre andre oppgaver på PCen samtidig, men det går fort ut over hastigheten på innskanningen.

Ikke imponerende kvalitet

Her ser du resultater fra Trust til venstre, og testvinneren på tidspunktet da testen ble publisert, N656U fra Canon, til høyre Foto: BEL
Her ser du resultater fra Trust til venstre, og testvinneren på tidspunktet da testen ble publisert, N656U fra Canon, til høyre Foto: BEL Vis mer

I testen har vi lagt vekt på at skanningen skal være enkel, og ikke medføre at du skal være nødt til å drive med mye redigering i etterkant for å oppnå den kvaliteten i bildet som du ønsker, før eventuell ny utskrift.

Det viste seg at den har store problemer med å gjengi både svært lyse og svært mørke partier. Resultatet blir rett og slett at partier kan bli borte fra fotografier som du skanner inn (se illustrasjon). Fargegjengivelsen er derimot bra på rene farger. Vi synes også at detaljer i bildene som ble skannet er noe uskarpe, og vi ville ha jobbet ganske mye med etterbehandling før vi eventuelt hadde skrevet bildene ut igjen. Her gjør faktisk tvillingbror Mustek en bedre jobb.

På den annen side er kvaliteten bra på den innskannede magasinsiden. Dette beror i stor grad på filteret som skanneren benytter seg av når den fjerner støyen som lett oppstår når slike sider skannes.

Konklusjon

I det store og hele er dette en skanner som er brukervennlig og grei, og som gir deg det du trenger for enkel skanning.

Hvis du er opptatt av å få med alle detaljer i bildene, bør du velge en annen skanner. Hvis du derimot ikke stiller så høye krav og/eller har begrenset kvalitet på materialet som du ønsker å skanne, er dette – prisen tatt i betraktning - ikke noe dumt valg. Men ta også en titt på Mustek 1200 UB. Den er egentlig samme produkt, koster omtrent det samme, men leveres med bedre drivere.

Les mer...