Trodde du det var gratis nett?

Free Public Wifi står det, men du kommer ikke inn.

 Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Du ser det på flyplasser, kaffebarer og mange andre offentlige steder hvor folk samles. De tar fram sin bærbare eller smartmobil og søker etter gratis, trådløs nettforbindelse. I noen tilfeller finner de det de er ute etter, men mange ganger blir det bomtur.

Som regel er nettverksnavnene (SSID) fornuftige, så du vet hva du logger deg på. Private nett som ligger i utkanten av dekningsområdet har gjerne navn som tydelig viser at det ikke er snakk om nett som er åpne for alle, i tillegg til at de er passordbeskyttet.

Men stadig vekk dukker det opp et nettverksnavn som villeder mange. "Free Public Network" heter det, og presenterer seg som åpent og tilgjengelig. Men når du forsøker å koble deg opp skjer det - i beste fall - ingen ting.

Så lett knekker de nettet ditt: Slik sikrer du deg

Hva er dette nettet?

Trodde du det var gratis nett?
Trodde du det var gratis nett?


Free Public WiFi er nemlig ikke noe nettverk som gir deg tilgang til internett. Det er et 'ad hoc'-nett (midlertidig nettverk direkte mellom maskiner) som er etablert av en tilfeldig PC i nærheten som kjører en eldre versjon av Windows XP.

Bakgrunnen er denne: Når en PC som kjører en eldre versjon av Windows XP ikke finner noen av de trådløse nettene på listen over foretrukne nett, så oppretter den automatisk en node i et ad hoc-nett med det siste nettverket den var koblet til - som da var "Free Puiblic WiFi"

Dette har så spredd seg på samme måte, nesten som et virus, slik at du kan fremdeles støte på dette over hele verden.

Hvordan akkurat dette nettverksnavnet oppsto er det delte meninger om. Noen mener at det ble satt opp bevisst som en dårlig spøk, og at folks naturlige dragning mot alt som er gratis har gjort at det har spredd seg så fort.

For det er ikke bare "Free Public WiFi" du støter på av ikke-eksisterende internettilgang. De vanlige standard-SSIDene fra de store produsentene dukker også ofte opp: dlink, linksys, default og så videre.

Redd for at andre snoker på mobilen? Android-app som beskytter det mest personlige

Hva kan du gjøre?


Som regel er det ikke-PC-kyndige folk som sprer denne type falske nettverk, som har eldre bærbare maskiner de selv aldri har oppdatert. Det kan også være brukere som har eldre PC-er administrert av en IT-avdeling som ikke har resurser til å oppgradere klientmaskinene.

Microsoft fikset opp i dette allerede i Service Pack 3 til Windows XP, men til syvende og sist er det opp til brukerne å oppdatere sine egne maskiner.

Redd for tvilsomme nettsider? Her er en enkel løsning

Men det kan også være skurker med andre hensikter som bevisst setter opp et delt nettverk med Free Public WiFi som SSID, og lar andre uvitende koble seg til. Da kan skurkene gå inn på de andre maskinene og tappe disse for informasjon, eller legge inn kode som de kan bruke senere for å ta over maskinen og komme seg inn andre steder.

Så løsningen er: Hvis du ser et nettverk som presenterer seg som gratis og åpent, men er et ad hoc-nett - bare glem det. Ikke forsøk å koble deg til, i beste fall skjer det ingen ting annet enn at du kaster bort tid. I verste fall er det noen som vil misbruke PC-en din.

Artikkelen har også vært publisert på DinSide tidligere. Oppdatert og republisert 19. juli 2011