Trinn tre: grafikkort

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du ikke fått med deg trinn en og to i denne artikkelserien foreslår vi at du starter på denne siden.

Grafikkort har ikke alltid vært støysyndere, men etter at 3D-ytelse ble viktig fikk de snart grafikkprosessorer som tradisjonen tro gav fra seg godt med varme. Nok en jobb for vår venn vifta. Men en ulempe er at det gjerne ikke er like stor plass rundt et grafikkort som det er rundt en CPU, og det setter så avgjort en liten grense for hva som er praktisk når det gjelder viftestørrelse. De små viftene som har blitt vanlige å finne på grafikkort flytter lite luft selv ved høyere turtall, og selv om de i de fleste tilfeller spinner opp og ned i takt med temperaturen så er det ikke å legge skjul på at dette i de aller fleste tilfeller kunne vært gjort langt mer effektivt - og ikke minst støysvakt.


I den anleding finnes det mange løsninger for å ettermontere langt bedre kjølere enn de grafikkortene vanligvis kommer med. Disse gir i de fleste tilfeller langt bedre kjøling og mindre støy. Det som er viktig å merke seg her er at ikke alle slike kjøleløsninger passer til alle grafikkort, så sjekk kompatibiliteten før du handler inn!

image: Trinn tre: grafikkort


Når en egnet kjøleløsning endelig er funnet og mottatt gjenstår den mest artige delen, altså monteringen. Og den igjen starter med demonteringen av den opprinnelige vifta.

Og på dette punktet er det også lov å minne om at statiske utladninger og følsomme datakomponenter går dårlig sammen, så her må du bruke hue. Ikke bruk klær eller fottøy som gjør at du gnistrer, og lad deg ut før du behandler kortet ved å ta på et jordet punkt - en strømforsyning tilkoblet en jordet kontakt for eksempel. Gå alternativt til innkjøp av en arm- eller fotlenke som du kan koble til jord.

De fleste standard kjøleløsninger er nokså likt bygd opp og festet til grafikkortet med enten skruer eller plastpinner med mothaker. Sistnevnte type er relativt enkle å løsne ved å bruke en tang eller lignende, bare pass på å ikke skade kortet.

image: Trinn tre: grafikkort


I vårt tilfelle er det derimot skruer som gjelder. Løsningen med kombinert vifte/kjøleribbe løsnes ganske enkelt ved å fjerne de fire skruene som sitter på kortets "bakside". Husk også å løsne den lille strømledningen som går til vifta.

image: Trinn tre: grafikkort


God kontakt mellom grafikkprosessoren og kjøleløsningen er viktig for å få overført varmen skikkelig. I den forbindelse brukes en slags varmeledende pasta - også kjent som kjølepasta. Vår nye vifte kommer med en liten tube med dette inkudert, så her vil vi fjerne den gamle og legge på ny. Det greieste kan være å forsiktig skrape av det gamle med en pappbit, barberblad, kredittkort eller lignende. De aller ivrigste bruker også gjerne teknisk sprit for å få med seg absolutt alt.

image: Trinn tre: grafikkort


Med alt dette ute av verden er det på tide å sette på vår nye kjøleløsning: VF700-AlCu. Denne saken fra Zalman er en relativt fornuftig priset og komplett pakke som foruten å kjøle prosessoren også sender luft ut over grafikkortets RAM og andre komponenter.

image: Trinn tre: grafikkort


De fleste av disse løsningene kommer med utførlige bruksanvisninger, og det er såpass enkelt at det bare er å følge disse trinn for trinn. VF700-AlCu har også en slik, men vi har tatt noen bilder og skal forklare litt likevel.

Det første vi skal gjøre er å sette kjøleribbene på minnebrikkene. Kjøleribbene klistres rett på minnet, bare fjern plasten foran limet og sett de forsiktig på.

Så kan det være en fordel å prøvemontere, altså sette kjølvifta i posisjon for å se an hvilke monteringshull vi skal bruke. På nyere grafikkort har vi ofte flere muligheter. Ettersom vifta går ut mot kanten på grafikkortet må vi passe på at det ikke er den kanten som skal inn mot hovedkortet.

image: Trinn tre: grafikkort


Når vi vet hvordan den skal festes kan det være en fordel å montere bøylen på baksiden av grafikkortet. Pass på at du bruker riktige deler - se bruksanvisningen - og husk spesielt på å bruke gummiforingene mellom grafikkkortet og metalldelene.

Nå er det på tide å legge på ny kjølepasta. Her skal det ikke så veldig mye til, pastaen leder ikke varme godt nok til at vi vil ha et tykt lag. Legg på et tynt og jevnt lag over hele prosessorkjernen. Til dette kan du godt bruke det samme redskapet du brukte for å skrape av den gamle pastaen.

image: Trinn tre: grafikkort


På dette punktet er det ikke så mye som gjenstår. Resten av festeanordningen monteres sammen og vifta plasseres forsiktig i rett posisjon oppå pastaen. Sjekk visuelt at den hviler rett oppå prosessorkjernen. Deretter skal den skrus fast ved å stramme et par omdreininger på hver side vekselvis. Dette hindrer at trykket på den ene siden av kjernen blir for stor og får den til å sprekke.

image: Trinn tre: grafikkort


image: Trinn tre: grafikkort


Til slutt skal grafikkortet monteres tilbake i kabinettet. Med den nye kjøleløsningen kommer også en molex-adapter som gir deg muligheten til å velge mellom å forsyne vifta med 12 eller 5 volt. Med mindre du har planer om å overklokke grafikkortet eller noe slikt er det selvfølgelig 5 volt som er interessant, siden dette gjør vifta tilnærmet uhørbar.

For å oppsummere har vi altså satt inn en stillegående kabinettvifte som går på nedsatt hastighet. Denne gjør at vi får lavere temperatur inni kabinettet, og forhindrer at de andre viftene trenger å jobbe med høyere hastigheter. Den bråkete strømforsyningen er også fjernet og erstattet med en langt mindre hissig modell. Og til slutt er altså grafikkortets originale kjøleløsning byttet ut med en langt bedre.

Totalt sett er nå PCen vi begynte med et helt annet dyr enn den vi begynte med. Den har like mye kraft, men støynivået er på et helt annet nivå.

Nok en gang takk til Datakjeden, som forsynte oss med delene vi trengte.

Så hva med prosessoren?
For vår PC er ikke dette noe problem. Nyere standardvifter gjør slett ikke så mye ut av seg, og kombinert med "CPU Smart Fan Function" slått på i BIOS er holder prosessorvifta seg i de fleste tilfeller under 1000 RPM - og det betyr stille og rolig.

Dersom du har en PC med støyende prosessorvifte finnes det mange alternativer, men for mange vil det faktisk holde å skru ned viftehastigheten manuelt. For det holder det lenge med en spenningsregulator. Bare pass på temperaturen.

Du finner mer om støydemping her!

Klikk her for å komme tilbake