Trinn to: strømforsyning

Publisert
Sist oppdatert

Strømforsyninger (kalles også PSU - Power Supply Unit) er et evig hett tema. Det finnes mange produsenter som spyr ut mengder med PSUer i opp til mer enn 1000 watt - i forskjellig farge, noen med lys, merket "ultra silent" med doble vifter og fjernkontroll, samt oppgitte støyverdier på ned til 12 desibel, altså i praksis lydløse.

Men nesten ingen holder hva de lover.

Vi har vært borti mange modeller her på DinSide Data, og akkurat på dette punktet er det slik at du får hva du betaler for. Vi forstår selvfølgelig at noen faller for fristelsen til å kjøpe en kult utseende strømforsyning oppgitt til 530 watt enn en likt priset kvalitets-PSU på 380 watt.


Et eller annet sted på veien har folk fått for seg at jo flere watt, jo bedre. Kan vi trekke paralleller til digitale kameraer og megapikselracet? Opp til et visst punkt kan vi være enige, men 95% av vanlige brukere trenger strengt tatt ikke noe mer enn rundt 300 watt - vel og merke fra en god fabrikant. I denne bransjen er nemlig ikke en watt en watt - her er det fullt mulig å jukse.

Det finnes selvfølgelig noen få unntak, men stort sett er det lite å bli imponert over av billige PSUer. For stille PCer er det kun to merker vi har så god erfaring med at vi vil anbefale: Mist og Seasonic. Ja, du må betale litt mer for "færre" watt, men er du en av dem som prioriterer en stille og rolig PC - ja da er saken krystall.

Trinn to: strømforsyning


For "vår" datamaskin falt valget på en Seasonic S12, og til denne PCen 380 watt-utgaven, som ikke for lite for en høykvalitets PSU - her er det mye å gå på. Vi kunne selvfølgelig valgt en dyrere modell med mer kraft - fordelen hadde vært at den ville tålt høyere belastning før den hadde satt opp farten på vifta. Men når det er sagt vil vårt valg være nesten lydløs ved omtrent all bruk bortsett fra tung spilling. Og selv da vil den ikke akkurat bråke.

Noen vil selvfølgelig påstå at vi med "kun" 380 watt for eksempel ikke kan oppgradere PCen med en ekstra harddisk og en GeForce 8800. Det tilbakeviser vi. Kortprodusentenes minstekrav for det nevnte grafikkortet - som varierer fra 400 til omtrent 600 watt - er latterlig høye så lenge vi snakker om en god strømforsyning.

At vi stappet inn "vårt" GeForce 8800 GTS i denne PCen og kjørte "Real-Time High Dynamic Range Image-Based Lighting"-demoen (som stresser både grafikkkort og CPU) i flere timer uten problemer beviser kanskje ingenting, men det er så avgjort en god indikasjon. For dere som er opptatt av såkalte "watt-kalkulatorer" kan jo sjekke ut denne, om ikke annet enn for å ha et alternativ til den dere vanligvis bruker.

Trinn to: strømforsyning


Når det gjelder den faktiske installasjonen er den langt fra komplisert. Merk deg først hvor de forskjellige ledningene går, og hva slags kontakt som brukes. Er du usikker kan du jo for eksempel ta noen bilder slik at du ikke glemmer det. Deretter er det bare å forsiktig løsne alle koblinger. Merk deg at noen av dem sitter fast med små klips, disse må du klemme på øverst for å få løsnet.

PSUen er vanligvis festet med fire skruer bak (se bildet til høyre). Vår var i tillegg sikret med en skrue inni kabinettet (opp mot "taket"). Når disse var løsnet er det en smal sak å skyve strømforyningen løs og ta den ut. Den nye settes inn og alt gjøres i motsatt rekkefølge, noe som burde gå enkelt og greit.

Med den nye strømforsyningen fikk PCen et helt annet, og langt stillere lydbilde. For mange vil dette være mer enn godt nok, og du kan gjerne stoppe der. De mer entusiastiske vil gå enda lenger og bli kvitt en annen støykilde - som vi nå har blitt oppmerksom på - nemlig grafikkortvifta. Å bytte ut den krever litt mer jobb, men er langt fra noen umulig operasjon. Den skal vi ta

i neste del -->

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer