Trinn for trinn

Vi går her gjennom installasjonen av Windows XP.

Trinn 1: Forberedelser

Vi vil i denne guiden ta for oss installasjon på en tom harddisk, men det er selvfølgelig ikke noe problem å bruke en harddisk der Windows allerede er installert. Vi anbefaler uansett å reformatere harddisken (windowspartisjonen) for å bli kvitt alle gamle data, så dersom du gjør dette må du huske på å sikkerhetskopiere alle viktige filer over på en annen partisjon, disk, datamaskin, MP3-spiller, DVD, CD eller lignende...

Pass også på at du har produktnøkkelen for Windows tilgjengelig. Den står som regel på et klistremerke et eller annet sted på PCen, eller på forpakningen den kom i.

En annen ting du må ha i bakhodet er at det ikke er sikkert at Windows har alle driverne som skal til - det er av naturlige årsaker ikke plass til alle, og maskinvare som er lagd etter at operativsystemet er sluppet blir selvfølgelig heller ikke med.

Guide til ny Windows

  1. Trinn for trinn


Drivere for de vanligste operativsystemer følger i de fleste tilfeller med maskinvaren. Hvis dette ikke er tilfelle kan så å si alle også lastes ned fra Internett, sjekk hjemmesidene til maskinvareprodusenten, eller hjemmesiden til PC-fabrikanten dersom du har kjøpt en ferdigbygd stasjonær eller bærbar PC.

På nettet finner du også oppdaterte drivere, noe som i visse tilfeller kan hjelpe for bedre stabilitet og/eller ytelse. Vista er også såpass ferskt at drivere naturligvis ikke finnes på CDer som fulgte med maskinvare som ble kjøpt for et år siden.

Så før du begynner bør du finne fram CDer med drivere og eventuelt laste ned nye versjoner. Er du ikke sikker på hva du trenger kan du også gjøre dette etter at du har installert operativsystemet, men dersom du ikke har flere datamaskiner det viktigste å få tak i driveren for nettverkskortet. Uten denne driveren kommer du deg jo ikke på nett, og da får du ikke lastet den ned heller...

Trinn 2: Komme i gang

Trinn for trinn


Nå som driverne er i boks er det på tide å sette i gang selve installasjonen.

Start opp datamaskinen med operativsystem-CDen i det optiske drevet. Har du ikke et operativsystem på PCen fra før begynner den gjerne nå å laste inn filer automatisk, hvis ikke kan det hende du får opp "Press any key to boot from CD..." eller lignende. I så fall, trykk en tast når dette kommer opp. (For ordens skyld skal dette ikke gjøres når datamaskinen starter på nytt etter første del av installasjonsprosessen...)

Hvis ingen av disse tingene skjer må du inn i BIOS. Hit kommer du ved å trykke Delete, F12, F2 eller lignende (det pleier å stå et sted på skjermen) når du starter opp PCen.

Trinn for trinn


Vel inne i BIOS skal du lete etter noe som heter "Boot priority" eller noe i den duren. Her må du sette rekkefølgen slik at maskinen vil boote (altså starte opp) fra CD-ROMen før harddisken. Pass på at du lagrer forandringene før du avslutter og starter opp på nytt.

Trinn 3: Sett opp harddisken

Etter at det har blitt lastet inn en del filer og (jada) drivere, vil du kunne bestemme hvor operativsystemet skal installeres. Dette er også en gyllen sjanse til å dele opp disken i flere partisjoner (altså deler) dersom du ønsker dette. Merk at du kun kan bruke tastaturet på dette stadiet, da drivere for mus ikke er installert.

Hvorvidt du trenger flere partisjoner er stadig oppe til debatt. Ytelsen på maskinen blir ikke bedre, og gjør at du selv må passe på å holde orden i stedet for å overlate dette til programmene og operativsystemet. Men det er det jo noen som foretrekker. Dessuten er det greit når du eventuelt må reinstallere operativsystemet siden du da kan lagre viktige filer på en av de andre partisjonene.

Bestemmer du deg for å partisjonere, må du om ikke annet sette av nok plass på partisjonen der operativsystemet skal ligge.

Trinn for trinnI vårt eksempel med en 80 GB harddisk, deler vi den opp i to deler på henholdsvis 50 og 30 GB. Den første har stasjonsbokstaven C:\ og vil holde operativsystemet. Dersom vi en dag vil reinstallere Windows kan C:\ formateres på nytt uten at det går ut over filer som ligger på den andre partisjonen.

Når du får muligheten til å bestemme hva slags filsystem du skal bruke vil vi anbefale deg å gå for NTFS, med mindre du har noen helt spesielle behov som krever at du holder deg til FAT32. Er er du ikke sikker på om du har noen slike behov er det 99% sikkert at du kan gå for NTFS.

Når alt dette er gjort vil en del installasjonsfiler kopieres til harddisken, og maskinen vil starte på nytt.

Trinn 4: Følg instruksjonene

Under selve installasjonsprosessen - som begynner etter omstarten - er det egentlig ikke så ekstremt mye du skal gjøre. Windows legger inn selve operativsystemet, leter etter tilkoblet maskinvare og installerer drivere dersom den har dette tilgjengelig.

Trinn for trinnDu kommer til å få spørsmål om valg av språk, tastatur, tidssone og så videre, her velger du det som er mest relevant - har du norskspråklig Windows er nok det meste allerede satt riktig.

Trinn for trinnFår du beskjed om å taste inn produktnøkkelen må du også gjøre dette. Navn på eier og datamaskin burde være selvforklarende, og du kan i tillegg skrive inn passord dersom du føler at det er nødvendig. Under spørsmål om nettverk kan du bare klikke på "vanlige innstillinger". Du vil heller ikke behøve å ha PCen din med i et domene.

Trinn for trinnHelt til slutt er det bare å taste inn brukernavnene på de som skal benytte seg av maskinen, dersom du da skal ha flere forskjellige brukerkontoer.

Da er jo faktisk operativsystemet installert (det var da ikke så vanskelig), men det står da også litt igjen.

Trinn 5: Drivere og oppdateringer

Trinn for trinn


På dette punktet kommer du kanskje til å finne ut at det er drivere som mangler. XP har gjerne problemer med nettverkskort (men dette skal du allerede ha sikret deg at du har) og grafikkort. Det lønner seg alltid å laste ned de nyeste grafikkortdriverne for å sikre best ytelse og kompatibilitet med eventuelle spill.

Windows spør gjerne etter drivere dersom den mangler noe, men er du usikker kan du sjekke dette selv. Høyreklikk på Min datamaskin -> Egenskaper. Under Maskinvare-fanen klikker du knappen for Enhetsbehandling. Får du opp et utropstegn ved siden av en enhet har du et problem, trolig driverrelatert (ingen eller feil driver).

Når det gjelder operativsystemet utenom driverne så er det også saker og ting som må fikses på. For de fleste aktive operativsystemer blir det så å si kontinuerlig funnet problemer som må fikses på. Derfor slippes det også en god del slike fikser og oppdateringer til de mest brukte operativsystemene. Når det gjelder XP vil det første naturlige skrittet være å installere Service Pack 2 (SP2), og laste ned andre oppdateringer via Windows Update.

Det er gjerne et utall småfikser som skal installeres, så regn med tid til nedlasting, installasjon og restart av maskinen etterpå. Merk at noen av fiksene også har fikser (faktisk), sånn at du må gjennom den mølla et par ganger.

Men SÅ er det bare litt programvare som gjenstår da. Gratis antivirus er jo fint, antispyware (litt ned på siden) er bra og stikk innom Adobe for å laste ned Reader. Har du ikke Microsoft Office kan du sjekke ut gratisalternativet OpenOffice.

Flere av disse og andre gode forslag finner du blant de 12 gratisprogrammene du "må ha".

På dette tidspunktet er det bare å kose seg med en frisk og rask PC, eller forsikre deg om at dette skal gå langt raskere neste gang ved lage en kopi (image/ghost) av den ferdiginstallerte herligheten - med DriveImage XML eller Acronis TrueImage for eksempel.

Klikk her for å komme tilbake til forrige side.