Trinn en: kabinettvifte

Det første vi skal gjøre er å sette inn ei vifte. Dette høres kanskje ikke så lurt ut, men dette er kalkulert. Vi får som nevnt ikke fjernet alle vifter fordi vi må opprettholde en viss mengde med luft gjennom datamaskinen. Dette kan selvfølgelig gjøres med kun EN vifte - i dette tilfellet den i strømforsyningen, men det krever at vifta spinner på en høyere hastighet (som betyr mer støy) enn det vi er interessert i.

To (stillegående) vifter som spinner sakte vil i de aller fleste tilfeller lage mindre støy enn en som spinner raskt, samtidig som mengden luft som flyttes gjennom kabinettet opprettholdes.


Vi har her valgt å satse på Zalmans ZM-F3, men det finnes altså mange gode muligheter her. Det fine med denne vifta på 120x120 mm er at den kommer med alt inkludert: både festeanordninger (i silikon for å hindre at vibrasjoner overføres til kabinettet) og en motstand som senker hastigheten fra 1800 til 900 RPM (omdreininger i minuttet). På sistnevnte hastighet - som vi naturligvis skal bruke - gir vifta fra seg svært lite lyd. Fordelen ved å kunne kjøre vifta raskere er at du for eksempel kan skru opp hastigheten ved tung spilling eller varme dager, men da vil du kanskje også spandere på deg en liten spenningsregulator, slik at du ikke trenger åpne kabinettet for å gjøre det.

Bare å følge pilene!
Bare å følge pilene! Vis mer


Monteringen er nokså rett fram og dessuten illustrert på esken. Men husk å vende luftstrømmen utover slik at varm luft dyttes ut av kabinettet. Dette er snedig nok markert med en pil på vifta. En annen ting du bør passe på er at vifta er vridd slik at ledningen rekker fram til en av viftekontaktene på hovedkortet. Finner du dem ikke så kan du konsultere manualen til hovedkortet. I vårt tilfelle sitter uttaket for "system fan" nederst på hovedkortet. Og husk å sette på motstanden, den lille ekstraledningen som følger med, for å sette ned farten på vifta!

I noen tilfeller kan en ekstra kabinettvifte gjøre trikset. Mer luft flyttes og ikke alt går gjennom strømforsyningen. Det at luften den får ikke er så varm betyr at den trenger mindre luftstrøm for å kjøle seg selv, og det kan bety at vifta i strømforsyningen ikke spinner opp til samme hastighet og lager like mye ulyd.

Trinn en: kabinettvifteMonteringen av vår vifte er helt uten skruer, her er det strekk og tøy av silikonfestene som gjelder.

Men i vårt tilfelle forble dette på det teoretiske plan "Power Man"-strømforsyningen på 460 Watt levde sitt eget liv - selv om vi satt vår nye Zalman-vifte på full guffe (noe som følgelig resulterte i enda mer bråk) jobbet PSUen like hardt. Så det var åpenlyst at vi måtte bytte ut hele strømforsyningen!

De gjør vi i neste trinn -->