Trikset som lurer de som lurer deg

Lei av å bli lurt inn på en registreringsside når du klikker på et søkeresultat? Vi óg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å havne på forsiden av et Google-søkeresultat er nesten den beste måten å sikre seg trafikk på.

Statistikken undertegnede lærte på skolen var i hvert fall at kun 30% klikket til neste side i søkeresultatet, og at det på side fire derfor kun er 0,33 = 2,7% som ser søketreffene i forhold til forsiden.

Enkelte nettsteder krever imidlertid innlogging for å se informasjon (enkelte tar også penger), men for å havne i Google-søkeresultatet er de nødt til å slippe inn Googles såkalte "crawlere"; programvaren som leser og indekserer innholdet på nettsidene.

Med denne metoden kan du kle deg ut som ... Google!
Med denne metoden kan du kle deg ut som ... Google! Vis mer
Artikkel element er utdatert
Artikkel element er utdatert


Måten det foregår på, er at nettstedet til en viss grad kan identifisere brukerens nettleser gjennom å lese den såkalte "user agent"-variabelen. For eksempel er din user agent-variabel lik
, og jeg kan for eksempel si at du (tryll, tryll)
bruker Mac (med mindre du har gjort noe med user agent-variabelen allerede, da). Når nettstedet så finner ut at du er en normal bruker, kan de videresende deg til en registreringsside i stedet for å vise deg informasjonen du trodde du kom til å finne.

"Bli" en Googlebot

Googles crawlere har derimot ikke noe nettlesernavn i user agent-variablen, men blir identifisert som Googlebot. Da slipper de inn til indrefileten uten å bli videresendt til en registreringsside.

«Med andre ord - du kan leke Google.»


Det mange imidlertid ikke vet, er at user agent-variablen lar seg endre. Med andre ord - du kan leke Google, og dermed får du tilgang til innholdet uten å måtte registrere deg.

Avhengig av hvilken nettleser du bruker, er fremgangsmåten noe ulik. Her er oppskriften for de mest populære:

Firefox - Her finnes det en utvidelse som gjør akkurat det du trenger, og den heter User agent switcher og er å finne på http://chrispederick.com/work/user-agent-switcher/. Importer så fila du finner her, så kan du lett velge Googlebot fra menyen og bytte frem og tilbake som du ønsker. (PS! Utvidelsen er i skrivende stund ikke kompatibel med versjon 2.0.0.6 av Firefox, men det er sikkert på plass snart.)

Internet Explorer - IE krever at du fikser på Windows-registeret, og det er ingen dum idé å ta backup av registeret først (Fil->eksporter...). Fremgangsmåten er slik:
1. Trykk på start og velg kjør
2. Skriv regedit etterfulgt av enter
3. Naviger deg frem til \HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\5.0\User Agent og endre denne til Googlebot/2.1" "Compatible"="+http://www.googlebot.com/bot.html

For å endre tilbake igjen, endrer du bare variablen tilbake til det den var før.

Opera - Beklager, men det er, så langt vi kan se, ikke mulig å bytte user agent i Opera utover de forhåndsinnstilte valgene som ikke inkluderer Googlebot.

Artikkel element er utdatert

Etter at du har gjort endringen kan du laste denne siden en gang til og se om du ser noe nytt etter dette kolonet: