Triksene som gjør iTunes raskere

Er iTunes litt for treg?

Med de rette innstillingene kan du få iTunes til å bli kjappere.
Med de rette innstillingene kan du få iTunes til å bli kjappere. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I gamle dager brukte de fleste Winamp - nå er det langt flere mediespillere på markedet, og blant de mest populære finner vi Windows Media Player, Mediamonkey, Amarok, Foobar2000 og iTunes, som er spesielt utbredt blant de som eier et Apple-produkt; det være seg en iPod eller en Mac.

iTunes er et typisk produkt folk elsker å hate. Stadig finner Apple på nye og innovative funksjoner, men ofte går det på bekostning av ressursbruk.

Slik får du mest ut av iTunes

Er du blant dem som opplever iTunes som i overkant tregt, kan følgende tips være til god nytte:

Senk oppstartstiden

Har du en iPod/iPhone du pleier å koble til maskinen for å lade den opp? Da er du sikkert lei av at iTunes starter opp og starter synkroniseringsprosessen automatisk.

Denne slår du ganske enkelt av ved å merke enheten i iTunes og trykke vekk krysset for automatisk å synkronisere når denne kobles til maskinen, som vist på skjermbildet under:

Hvis du ikke må synkronisere iPoden hver gang du kobler den til, er det mye å spare på å fjerne dette krysset.
Hvis du ikke synkronisere iPoden hver gang du kobler den til, er det mye å spare på å fjerne dette krysset. Vis mer


Fjern smarte spillelister
Det er to typer iTunes-brukere - de som bruker smarte spillelister og de som ikke gjør det. Et subsett av sistnevnte gruppe er de som ikke bruker det, men som allikevel har en håndfull smarte spillelister i venstre marg.

Smarte spillelister er spillelister som genereres basert på kriterier du angir. Eksempelvis kan du ha en smart spilleliste med de 50 siste sangene du har lagt inn i biblioteket, eller alle sanger Madonna gav ut på 80-tallet. Når iTunes starter, genereres de smarte spillelistene hver gang. Derfor vil du vinne noen sekunder på å fjerne smarte spillelister, eller i det minste høyreklikke på dem, velge rediger smart spilleliste og fjerne krysset for automatisk oppdatering dersom du ikke ser for deg at denne spillelisten blir oppdatert så ofte:

Smarte spillelister er smarte, men iTunes lager dem hver gang du starter programmet.
Smarte spillelister er smarte, men iTunes lager dem hver gang du starter programmet. Vis mer


Redusér ressursbruken

Det er en rekke innstillinger som er aktivert når du installerer iTunes, men som de aller fleste av oss ikke trenger.

Under innstillinger-menyen kan du begynne med å fjerne krysstoning av sanger og lydforbedrer:

Krysstoning klarer du deg sikkert uten. Lydforbedrer også, kanskje?
Krysstoning klarer du deg sikkert uten. Lydforbedrer også, kanskje? Vis mer


Hvis du ikke har Apple TV kan du fjerne krysset for søk etter Apple TV-enheter under Apple TV-fanen, og det samme gjelder under enheter der du kan fjerne krysset for å søke etter eksterne høyttalere og eventuelt remote for iPhone/iPod touch hvis du ikke eier disse enhetene eller ikke bruker dem for å styre iTunes.

Samleside: iTunes

Fjern kolonner du ikke bruker
Har du noen tusen sanger i biblioteket krever det også ekstra ressurser å vise all informasjon om hver sang. Du kan høyreklikke på kolonnene øverst for å velge hvilke du vil vise og ikke - pleier du egentlig å sortere på sjanger, antall ganger spilt, når du spilte dem sist eller bitfrekvens?

Jo flere kolonner, jo mer ressurser krever iTunes. Bruk bare de du trenger.
Jo flere kolonner, jo mer ressurser krever iTunes. Bruk bare de du trenger. Vis mer


Hvis du ikke bruker Genius-funksjonen kan du også slå den av under butikk-menyvalget.

Rippe CD-er raskere

Når du ripper CD-er, oppdateres iTunes-biblioteket etter hver sang, og hvis du har et stort bibliotek går det med unødvendige sekunder her. Når du har satt på en CD til ripping, åpner du enkelt og greit innstillinger-vinduet, og dermed oppdateres ikke biblioteket etter hver sang. Ulempen er selvsagt at du ikke får brukt iTunes mens du ripper, men hvis du allikevel ikke hadde planer om det...

Slik kopierer du Blu-ray-filmen

Kilder: The OneManArmy blog, Macworld, AddictiveTips.