Tribes 2

For de som har spilt det første Tribes-spillet, blir dette et hyggelig gjensyn. For nybegynnere kan det imidlertid bli noe vanskelig. Vi tester den massive oppfølgeren til et av de beste lagspillene noensinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det originale Tribes-spillet var kanskje ikke historiens mestselgende spill, men skapte en bevegelse på nettet med sine intrikate strategier og nyskapende lagspill. Fansen av Tribes har ventet lenge på en oppfølger, og nå er den her.

Tribes 2 er i bunn og i grunn en kjempeoppgradering av det første spillet. Vi får nye brett, våpen, fartøy og nye spillmoduser, men essensen av spillet er den samme. Den kan også oppsummeres i ett ord: samarbeid.

[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]

Tribes 2 er et utpreget flerspillerspill, selv om det finnes noen enkeltspillermuligheter. Disse er rettet først og fremst mot nybegynnere, og innebærer opplæring i spillets detaljer. Vi anbefaler at alle som ikke er kjent med spillet fra før går gjennom disse oppdragene, fordi Tribes 2 utvilsomt krever mye tålmodighet. Det er videre også mulig å sette opp spill med datastyrte motstandere (bots). Det er morsomt nok, men kan ikke måle seg med ekte, menneskelige spillere du treffer på nettet.

Mye å passe på

Når du setter opp din spiller, kan du velge mellom flere forskjellige kombinasjoner av utseende, og ikke minst utstyr. Du kan velge mellom tre forskjellige klasser: Scout, Assault eller Juggernaut. Ditt valg avgjør hvor bevegelig du er, hvor mange våpen du kan bære og om du kan styre diverse fartøy.

I spillet kan du også velge hva slags våpen og utstyr du skal ha på deg. Dette gjøres i såkalte ”inventory stations”, og du kan velge dine våpen ut fra hvilke oppgaver du har, og om du skal angripe eller forsvare.

Du har flere spillmoduser å velge mellom, noen av dem er velkjente, som Capture the Flag eller god, gammel Deathmatch. Men utviklerne har også skapt noen helt nye måter å spille på, som Bounty, Hunters eller Rabbit. Mange av dem bygger på allerede kjente CTF-prinsipper, men er uansett en hyggelig nyhet. De aller fleste Tribes 2-spillerne holder seg imidlertid til Capture the Flag, noe som kommer tydelig frem når du blar gjennom de tilgjengelige serverne på Internett.
Selve spillet kan for de uinnvidde virke som et studium i kaos. Dette er likevel bare overflaten, for Tribes 2 er et eksepsjonelt eksempel på perfekt balanse. Alle våpnene, kjøretøyene og utstyr har en grunn til å være akkurat der de er, og i en erfaren spillers hender blir alle elementer av spillet kombinert til en eksplosiv blanding.

Svære områder

image: Tribes 2

Tribes 2 foregår for det meste utendørs. Den nye grafikkmotoren tillater noen imponerende høydeforskjeller, som forseres takket være flyvende maskiner eller hopping med en jetpack på ryggen. Nivået av luftkontroll er høyere enn i forgjengeren, og erfarne spillere som virkelig behersker teknikken blir nesten umulige å treffe.

Brettene er også fysisk store og omfattende, og det tar ofte lang tid å bevege seg fra et sted til et annet. Men det er en grunn til det – med flere titalls spillere samtidig nytter det ikke med små og trange brett.

Kommunikasjon

Uten samarbeid fungerer ikke Tribes 2. Her gjelder det å kunne sine roller, og vite hvem som skal passe på basen, hvem skal sette seg i tanksen og hvem som skal løpe etter flagget. Tribes 2 har et innebygd kommunikasjonssystem, som betjenes ved hjelp av bokstavkoder. Har du lært deg den, kan du raskt formidle informasjon og ordre til dine medsoldater.

image: Tribes 2

I det øyeblikket samarbeidet virkelig faller på plass, blir Tribes 2 en magisk opplevelse. Dessverre skal det litt til før uerfarne spillere får ta del i denne opplevelsen, da spillet krever mye tid og tilvenning, hvis du fra før er vant til mindre kompliserte spill som Quake III eller Unreal Tournament.

Oppgrader maskinen din!

Et moment som kan være irriterende for mange er at spillets grafikkmotor er ekstremt krevende. Du kan praktisk talt glemme å spille med alle grafikkopsjonene på fullt og oppleve bra hastighet samtidig – selv med en meget kraftig maskin. Med full detalj er spillet meget behagelig for øyet, med masse flotte spesialeffekter og virkelighetsnære animasjoner.

Mest for entusiaster

Tribes 2 er uten tvil en enorm opplevelse. Men denne opplevelsen er ikke for alle – spillet er designet med tanke på erfarne spillere, som har en mer enn gjennomsnittlig interesse for Tribes-universet. Nybegynnere må regne med å bruke en god del tid på opplæring, og må innstille seg på å bli blåst i filler flere ganger ved de første forsøkene. For mange er det kanskje like greit å holde seg til lagmodusene i enklere spill som Unreal Tournament, som ikke er så tidkrevende. Men likevel – vi anbefaler Tribes 2 til de som tør.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!