Trenger vi dem egentlig?

KOMMENTAR: Salg av kompakte fotoskrivere har vokst med hundrevis av prosent de siste årene. Enorm hype eller vår tids trend?

De store skriverleverandørene slipper stadig nye modeller for å mette et sultent marked, og stadig vekk finner de på nye funksjoner som er kjekke å ha. Nå kan du skrive ut direkte på CD-plater, du kan mate multifunksjonsskriveren din med gamle negativer eller skrive ut en kantløs A3-utskrift på bare et par minutter. Det spås at stadig flere bilder vil bli skrevet ut, og at de i stor grad vil bli skrevet ut hjemme. Det forbauser meg ikke.

En ting jeg reagerer på, dog, er lanseringen av nye kompaktfotoskrivere. De kommer nemlig også støtt og stadig i nye utgaver, og idéen høres jo forlokkende ut: En helt enkel liten skriver som lar deg putte i minnekortet, se på bildene, gjøre små forbedringer og skrive ut i en fei, og som i tillegg kan brukes både hjemme, på hytta eller på ferietur dersom du har med batteri. DinSide Data har testet en del av disse kompakte fotoskriverne, du finner oversikten her.

Men etter å ha smakt på det litt, er det et eller annet som skurrer.

Vi sitter på pressekonferanse og hører på skrytet om nyvinningen og ser bilder av The Happy Familiy som sitter og smiler og ler på stranda mens de skriver ut bilder fra tidligere på dagen, med reklame om at vi kan ta med oss skriveren på hytta og skrive ut bilder der.

Jeg sier som hun på Rema-reklamen, etter at hun har spurt om de på restauranten har vann tappet fra isbreen på Nordpolen: Hvorfor det?

Hvorfor ville jeg være interessert i å skrive ut bildene mine på hytta? Eller enda verre - på stranda? På stranda er man for å sole seg og bade - ikke sitte og myse på en skjerm for å skrive ut bildene? Og hva er poenget? Har en det SÅ travelt at det ikke går an å vente til en er hjemme?

Har vi virkelig behov for å fremkalle bilder i parken?
Vis mer


Det samme gjelder på hytta. Å se på bilder fra ferien er noe jeg først og fremst synes er morsomt ETTER jeg har vært på ferie. Å se bilder fra hva jeg har gjort i dag har jeg lite behov for.

Hadde det nå endelig vært billig å skrive ut med disse fotoskriverne hadde jeg sett en fordel, men den gang ei. Ikke bare koster de beste kompaktfotoskriverne rundt 1500 kroner, men du må også påberegne over tre kroner pr. utskrift. Sammenlignet med billigste nettfremkaller betaler du da 6-7 ganger så mye pr. bilde uten at kvaliteten på utskriftene er noe bedre.


Du får riktignok bildene med én gang, men det er samtidig begrenset hvor mange sublimeringskassetter og ark du gidder å drasse med deg på tur. I tillegg vil ikke en liten 2,5" skjerm på stranda gi deg samme kontroll på bildets skarphet, kontrast etc. som du får når du viser det på skjermen hjemme. Du er også fortsatt nødt til å vente et minutts tid pr. bilde du ønsker å skrive ut, i tillegg til at du må være til stede for å bytte ut patroner/kassetter og papir med jevne mellomrom.

Ikke at det selges så veldig mange av dem, men trenden er at de selger stadig mer - i fjor stod de for cirka 5% av det totale skriversalget (inkl multifunksjon). På en pressekonferanse med en av de store aktørene nylig, kom et direkte spørsmål om hvordan salget var av ekstra kassetter og fotoark kontra antall solgte enheter, og det virket ikke som om det tallet var spesielt høyt.

Kanskje ikke så rart? Spør du meg, er kompakte fotoskrivere et konstruert behov, og noe vi strengt tatt ikke har bruk for.

Hva tror du?

[Ugjyldig objekt (debatt)]