Trenger jeg et dyrt lydkort?

Hei,

Hadde vært svært takknemlig hvis noen kunne tatt seg et minutt til å svare på et par spørsmål...

Stemmer det at man ikke trenger noe særlig bra lydkort i et midi-studio? Blir ikke lydkvaliteten bedre med et bra lydkort? Spiller ikke lydkortet noen rolle hvis man bruker f.eks en softsynth? Er det dumt å bruke penger på f.eks et Audigy-kort for å drive med midi?

Datadoktoren svarer

Hei,

Svarene på dine spørsmål er svært avhengige av hva slags MIDI-studio vi snakker om.

Et MIDI-studio kan bestå av MIDI-instrumenter, en mikser, effekter og en PC uten lydkort, men med et MIDI-interface. Miksingen spilles inn på DAT.

Altså ikke noe lydkort i det hele tatt.

Et annet MIDI-studio kan bestå av en PC, hvor all instrument/synthlyd spilles på virtuelle instrumenter (softsynth). Alt annet lydmateriale lastes inn via CD eller Internett. Musikken mikses internt, brennes på CD eller legges ut på Internett.

Lydkortet brukes her bare til lytting, ikke til innspilling.

Et tredje MIDI-studio har mange MIDI-instrumenter og effekter, disse er koblet til inngangene på et flerkanals lydkort og tas opp i PCen. Det gjøres også mye opptak av sang, gitar og andre akutstiske instrumenter. Miksingen gjøres på en ekstern analog mikser, hvor alle lydutgangene på lydkortet er tilkoblet.

Her er lydkortet helt sentralt, og du trenger en krafttig løsning med mange inn og utganger, samt gode A/D/A-konvertere.

Når det gjelder standard MIDI-lyder i lydkort så er de som regel ubrukelige for de som er interessert i å lage egen musikk - uansett.

På SoundBlaster Live og Audigy-kortene kan du laste inn SoundFonts, men du bruker opp mye minne fra PCen . Det er også ganske knotete å jobbe med, siden programvaren for oppsett og regulering ikke er av den beste.

***

Så alt avhenger av hva slags prosjekter og metode du skal jobbe med i ditt MIDI-studio.

Skal du gjøre krevende opptak av sang og instrumenter trenger du et godt lydkort. Glem datasjappa og henvend deg til en spesialforretning i lyd/musikk som spesialiserer seg på slike løsninger.

Ellers er ikke lydkortet så kritisk. Høyttalerne er langt viktigere enn lydkortet, for å ha kontroll over lydbildet i miksen.

Hilsen
Datadoktoren

Les alle spørsmål og svar