Trenger du en kraftig PC?

Jobber du med oppgaver som krever maksimalt av PCen eller kan du slippe billigere unna?

Det er ikke alle bruksområder som håndteres av en standard PC, i hvert fall ikke hvis det er snakk om å bruke maskinen til tung jobbing i lange perioder. Men hva er tunge oppgaver og hvilke deler av PCen utgjør forskjellen?

Hvis vi ser bort fra profesjonelt bruk som åpner for større budsjetter, så kan man gjerne ta utgangspunkt i en standard PC. Det gjelder bare å velge utstyrsnivå og komponenter med omhu.

Bruksområder

De som krever en PC med ekstra trøkk driver gjerne med musikk, bilde eller video. Dette er oppgaver som alle krever noe ekstra, men ikke nødvendigvis på samme område.

I tillegg til selve PCen er det også visse krav som stilles til periferiutstyret, som skjermer, lydutstyr og tilkoblinger.

Samtidig skal også PCen være behagelig å arbeide med, det vil i praksis si stillegående og fysisk håndterbar.

Valg av platform

Trenger du en kraftig PC?


Det første valget er hvilken maskintype man skal velge. De som befinner seg på Mac-platformen har det relativt mye enklere enn PC-brukerne. Apple har delt inn produktene sine i veldig oversiktlige familier: MacBook (Pro), Mac Mini, iMac og MacPro. Er du en kraftbruker som jobber med Final Cut, Logic eller Aperture - da er det MacPro som gjelder.

For PCbrukere er situasjonen langt mindre oversiktlig. Noen merkevareprodusenter har arbeidsstasjoner på repertoaret, men dette er i mange tilfeller bare litt kraftige kontormaskiner. Andre tilbyr maskiner beregnet på arktiekter og ingeniører, med stor vekt på støtte for 3D-operasjoner med dyre grafikkort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En løsning er derfor å spesifisere maskinen hos en nettbutikk som tilbyr dette, og få den satt sammen der eller bygge den selv.

Komponentvalg

Prosessoren er den viktigste komponenten, siden mange andre komponentvalg avhenger av denne. I skrivende stund er det Intel som tilbyr best ytelse, AMD har enda ikke kommet opp på samme nivå etter tronskiftet.

Men Intel har to prosessorplatformer som ikke kan bruke samme hovedkort og minnemoduler. Den gamle Core2 platformen bruker 775-sokkelen og DDR2-minne mens den nye i7 generasjonen bruker 1366-sokkel og DDR3-minne.

Trenger du en kraftig PC?


Prisforskjellen er betydelig, siden alle komponentene til den nye generasjonen ligger langt over i pris.

Den rimeligste i7 prosessoren - aller er 4-kjerners - ligger på 2695 kroner og den dyreste på 9295 kroner.

Trenger du en kraftig PC?


Det rineligste hovedkortet med X58 brikkesett v fant på nettet ligger på 1699.- det dyreste på 3 695.-

6 GB minne DDR3 koster fra tusenlappen for 1066 MHz og opp til 4-5 ganger så mye for de raskeste modulene på 2000 MHz

Til sammenligning koster den rimeligste Core2 2-kjerne prosessoren 650 kroner og den rimeligste 4-kjerne 1599.- Den dyreste 2-kjerne i Extreme-utgave ligger på 12 995 kroner, mens 4-kjerner stopper på 2 995 kroner.

Det rimeligste hovedkortet for 775-sokkel 495 kroner og de dyreste ligger rundt 2500 kroner, men dette er som regel hovedkort myntet på gaming-PCer.

Det er altså et overlapp mellom de to platformene når vi kommer opp i ytelse, og valget er ikke lett.

Velger du en safe løsning går du for en velprøvet og moden platform, og satser på en 4-kjerners Core2-løsning.

Er du litt dristigere og vil gjerne ha det nyeste og raskeste velger du i7, og satser på at du ikke får for store problemer med kompatibilitet. Da har du også oppgraderingsmuligheter framover en periode.

Les vår test av Intel Core i7-965 Quad Extreme

Harddisker

Trenger du en kraftig PC?


For denne type PCer er det best å ha en egen disk bare til operativsystem og programmer, og en eller flere andre disker til ren datalagring.

Den optimale systemdisk er en SSD (flashminnebasert disk), siden den har uslåelig aksesstid og skrive/leseytelse i toppklasse.

Det lille aberet er at de koster i underkant av 4000 kroner for 80 GB...

Et roterende alternativ er en 300 GB SAS-disk (Serial Attached SCSI) på 15 000 omdreininger. Den koster enda litt mer, ca 2500 kroner. I tillegg trenger du SAS-adapter i maskinen.

Trenger du en kraftig PC?


Det nest beste er en rask roterende disk, som WD VelociRaptor (10 000 omrdeininger) som ligger på 2 675 kroner for 300 GB, eventuelt den mindre og noe langsommere varianten på 150 GB til 1685 kroner. Her brukes SATA, og det kreves ingen eksta adapter.

Les vår test av 150 GB Raptor her og 300 GB VelocotyRaptor her

For ren datalagring er det leseytelse som er det viktigste, siden praktisk talt ved all skriving av data er det disken som venter på at data kan leveres. Lydopptak, selv ved mange samtidige spor, er uproblematisk for dagens disker. Videoredigering skriver ikke mye data bortsett fra ved rendring, og utfordrer heller ikke diskens skrivekapasitet.

Disker på 1 TB koster nå under tusen kroner og på grunn av datatettheten har de en imponerende leseytelse.

Skjermkort

Så lenge maskinen ikke skal brukes til spill trenger du i utgangspunktet ikke noe spesielt avansert skjermkort. Men stadig flere grafiske programmer bruker grafikkprosessoren f.eks. ved zooming, noe som gir en langt bedre respons og brukeropplevelse. Samtidig finnes det programvare som bruker grafikkprosessoren til å konvertere mellom videoformater, her er det også noe å hente.

Les vår test av Badaboom videokonverter

Så valget av skjermkort er avhengig av bruksområdet, for musikk er det ikke viktig, annet enn at det kan drive to skjermer.

Skjermer

Trenger du en kraftig PC?


Skal du jobbe effektivt og ha oversikt er det svært gunstig med to skjermer. Til musikkbruk klarer du deg med enklere skjermer med TN-panel. Disse er rimelige, men har ikke helt korrekte farger og forholdvis smal betraktningsvinkel.

Dyr eller billlig LCD - ser du forskjellen?

To 22-tommere med 1920 x 1200 oppløsning er en behagelig arbeidsflate for de fleste bruksomåder. Velger du 1680 x 1050 sparer du noen hundrelapper.

Prisene starter på under 1400. Går du opp i pris får du litt bedre bilde, men mye bedre ergonomi og fleksibilitet.

Driver du med bilder og video må du opp i kvalitet og pris. Da må vi over på 24-tommerne og først i 5000-kroners klassen og oppover begynner vi å snakke om brukbar bildekvalitet.

Her finner du vår test av LCD-skjermer

Tilleggsutstyr


For lyd og musikk trenger du enten tilleggskort eller eksterne enheter, fortrinnsvis koblet til med FireWire. Her finnes det mye å velge mellom, avhengig av hvor mange inn- og utganger du skal ha og arbeidsmetoden. Tar du opp hele ensembler live trenger du fort 16 innganger eller mer, og skal du mikse utenfor PCen trenger du tilsvarende mange utganger.

Trenger du en kraftig PC?


For hjemmestudio hvor du ikke tar opp mer enn maks et par spor av gangen klarer du deg utmerket med en enklere løsning med stereo inn og stereo ut. Da trenger du heller ikke FireWire, USB gjør jobben.

MIDI er gjerne bygget inn i mange av lydenhetene, men det finnes flere egne løsninger med et antall inn og utganger.

For video og bildebehandling trenger du ikke annet enn passende kortleser for de aktuelle minnekortene og passende USB eller FireWire-port i PCen for å koble den til.

Optisk enhet?

Du trenger også en DVD-brenner, eller kanskje en Blu-ray leser/DVD-brenner eller til og med Blu-ray brenner.

Les test av Plextors Blu-ray brenner her

Oppsummering

Da er det bare å ta valget av prosessorplatform, og så sjekke i nettbutikkene hva de har å tilby innenfor det budsjettet du har å rutte med.

Alternativt setter du opp en ønskeliste med komponenter, og sjekker hva ferdige maskiner fra store leverandører har som matcher.

Det finnes også leverandører som leverer speisalutviklede ferdige PCer til denne type bruksområder, men de er ofte noe dyrere enn PCer nettbutikkene kan levere med tilsvarende spesifikasjoner.