Tregt Internett?

Dagens spørsmål:

Hei,

Jeg bruker en PC med Windows 98 og ISDN-linje for å koble meg til Internett. Er ikke direkte imponert over hastigheten. Hvordan bør Windows 98, ISDN-adapteret/linjen, Internett-tilknytningen osv settes opp for å sikre maksimal ytelse? Hvilke andre faktorer kan forårsake redusert/treg tilknytningshastighet?

mvh
Kristian

Datadoktoren svarer:

Når det gjelder hastighet på dataoverføringer, er det lenge siden vi lot oss imponere over ISDN. I utgangspunktet gir en ISDN-kanal deg en maksimal overføringshastighet på 64 Kbit, eller 8 KB pr sekund. Det betyr at ved perfekte forhold vil det ta to minutter og åtte sekunder å overføre 1 MB med data.

Ved å velge Egenskaper på oppkoblingen din, får du valget Multilink. Den lar deg koble begge ISDN-linjene dine sammen, slik at du får 128 Kbps. Vis mer

De fleste ISDN kort har mulighet for å bruke begge ISDN-kanalene dine. Det betyr at du kan oppnå en maksimal hastighet på 128 Kbit på din ISDN-linje, eller 16 KB pr sekund. Undersøk om din Internett-leverandør tillater slik dobling.

Ulempen med slik oppkobling er at du må betale doble tellerskritt. Det finnes løsninger, men du kan heller ikke uten videre motta telefoner på ISDN-kanalene dine så lenge du er oppkoblet.

I praksis er du aldri garantert disse hastighetene, og her er det mange faktorer som kan påvirke resultatet. Her er noen av dem:

Stor trafikk
Antallet brukere som besøker samme nettsted som deg, påvirker hastigheten. På enkelte tider av døgnet er gjerne trafikken så stor at det føles som å bevege seg i sirup. Ofte kan amerikanske nettsteder være lurest å besøke på formiddagen.

Avstander
Enkelte ganger må du gjennom mange ledd før du kommer til siden du ønsker å besøke. Da kan du i prinsippet komme ut for den ene flaskehalsen etter den andre.

Da kan det være lurt å undersøke om du kan aksessere Internett gjennom en proxy-server. En slik løsning gjør at du får raskere tilgang til sider som besøkes ofte.

Drivere til ISDN-kortet
Sjekk alltid om produsenten av ISDN-kortet ditt har kommet med nye drivere til kortet. Dette kan ofte løse uforklarlige problemer knyttet til overføring og oppkobling.

Internett-tilbyder
Det er ingen tvil om at enkelte Internett-tilbyderne sitter på raskere linjer enn andre. I dag er det mange som tilbyr deg gratis Internett, og det kan være en idé å ha konto hos flere. På den måten kan du koble deg til den tilbyderen som til enhver tid gir deg den beste hastigheten.

Vi har planer om å utføre en grundig test av de forskjellige tilbyderne i nær framtid. I mellomtiden finner du en oversikt over de forskjellige i vår Surfekalkulator

Lykke til!