Tregt internett kan skyldes ruteren

Det hjelper lite å ha rask nettlinje hvis ikke ruteren holder tritt.

<strong>TREGT?</strong> Er det lenge siden du kjøpte ruteren din, kan en ny en gjøre vei i vellinga. Foto: ALL OVER PRESS
TREGT? Er det lenge siden du kjøpte ruteren din, kan en ny en gjøre vei i vellinga. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Det er flere ting som påvirker hvor rask oppkobling du har til internett. Én ting er selvsagt hvor rask forbindelse du betaler for, men det hjelper lite med en lynrask fiberlinje om ikke ruteren klarer å flytte data raskt nok.

Bruker du fortsatt en gammel ruter, kan det derfor være verdt å vite at du ved å oppgradere den kan oppleve at nettet blir markant raskere hjemme.

LES OGSÅ: Slik plasserer du den trådløse ruteren riktig

Raskere og bedre dekning

Strømmer du filmer fra nettet vil de kunne starte raskere (og ikke stoppe opp innimellom), det vil ta kortere tid å laste ned store filer og en nyere ruter vil ofte kunne gi deg bedre dekning i krokene og krikene rundt i huset der forbindelsen er svakere.

Dessuten vil den lettere håndtere det at mange enheter er koblet på samtidig; det være seg mobiltelefoner, nettbrett, spillkonsoller, bærbare PC-er, TV-er og andre ting.

De fleste får seg en liten overraskelse når de teller opp antall enheter som er koblet på nettverket hjemme, og en undersøkelse Altibox gjorde for et år siden viste at bare 10% av de spurte visste at nettet blir tregere jo flere som er koblet på.

INTERFERENS: Bor du nært naboene kan det oppstå interferens mellom nettverkene som svekker ytelsen.
INTERFERENS: Bor du nært naboene kan det oppstå interferens mellom nettverkene som svekker ytelsen. Vis mer


Bor du tett på naboene, kan det dessuten være interferens mellom de ulike trådløse nettverkene i nabolaget som gir redusert hastighet; et problem som vil være mindre om ruteren din støtter en nyere standard med større frekvensbånd.

LES MER: Ikke krasj med naboene – sett opp ruteren på riktig kanal

Flere varianter av standarden

Har du en ruter som er noen år gammel, støtter den sannsynligvis ikke de nyeste standardene. Dermed vil du heller ikke kunne utnytte hastighetspotensialet i nettbrettet du fikk til jul eller telefonen du kjøpte i fjor sommer.

Den såkalte IEEE 802.11-standarden for trådløse nettverk kom allerede i 1997 og har senere blitt utvidet med nye varianter.

Den foreløpig siste er 802.11ac som støtter overføringer både i 2,4GHz og 5GHz-frekvensbåndene, mens tidligere standarderer kun støttet 2,4GHz. Unntaket er den «forrige» standarden, 802.11n, der støtte for 5GHz-frekvensbåndet var valgfritt.

Høyere frekvens tillater høyere overføringshastigheter, men har svakere rekkevidde – derfor er kombinasjonen ideell siden den da kan sikre høye hastigheter og samtidig dekke alle kroker og kriker i huset. 5GHz-båndet vil dermed også gjøre at du vil oppleve mindre problemer med interferens fra nabonettverk.

Her er de teoretiske topphastighetene til de ulike standardene (husk at åtte bit er én byte):

802.11ac: 867Mbit/s (desember 2013)
802.11n: 150Mbit/s (oktober 2009)
802.11g: 54Mbit/s (juni 2003)
802.11b: 11Mbit/s (september 1999)

Er ruteren din noen år gammel uten støtte for hverken 802.11n eller 802.11ac, kan den med andre ord fort være en flaskehals slik at du ikke får utnyttet den maksimale hastigheten hjemme. Merk at dette er teoretiske topphastigheter – eksempelvis vil interferens fra nabohuset som nevnt gjøre utslag på ytelsen.

LES OGSÅ: Vi byttet ruter og gikk fra 11 til 95 Mbit/s

RÅSKINN: D-Links nylig lanserte DIR-890L har seks antenner og skal kunne gi opp til 1,3Gbps hastighet.
RÅSKINN: D-Links nylig lanserte DIR-890L har seks antenner og skal kunne gi opp til 1,3Gbps hastighet. Vis mer


Slik ser du hva ruteren din støtter

HVA MED DIN? Har du fortsatt esken ruteren kom i, er det som regel lett å sjekke hvilken trådløs standard den støtter.
HVA MED DIN? Har du fortsatt esken ruteren kom i, er det som regel lett å sjekke hvilken trådløs standard den støtter. Vis mer


Den enkleste måten å finne ut hvilken standard ruteren din støtter, er enkelt og greit å se etter «802.11» på undersiden av ruteren og finne hvilken bokstav som står bak. Finner du det ikke der, står det sikkert på esken om du fortsatt har den, og det er mulig du kan finne det ved å logge inn på administrasjonsgrensesnittet til ruteren. Ellers må du enkelt og greit søke etter ruterens modellnavn og finne den nødvendige informasjonen på nett.

Merk at du ikke nødvendigvis vil oppleve en kjempeforbedring ved å kjøpe en splitter ny ac-ruter. For å utnytte potensialet må også enhetene du kobler til ha støtte for den samme standarden, så om du ikke har oppgradert mobiltelefon, nettbrett eller PC på noen år, er det ikke sikkert gevinsten blir like stor.

Ikke bare internett

Husk at det ikke bare er ytelsen mot internett som vil forbedres med nytt utstyr, men også overføring internt i nettverket hjemme.

Har du en PC eller NAS stående med bilder, musikk, filmer og annet vil du sannsynligvis oppleve en hastighetsforbedring med ny ruter om du strømmer filene til en mobiltelefon, nettbrett eller bærbar PC, spesielt om den er av nyere årgang.

KJØPEGUIDE: Slik velger du riktig trådløs ruter