Tredje trinn: ledninger og strøm


Med alt festet er det bare å snøre det hele sammen med ledninger. Dessverre har det en tendens til å bli litt kabel-kaos i PCer, men mange klarer å få til gode løsninger med en porsjon planlegging og en neve strips. Andre igjen skrur bare på sidedøra og lar det stå til.

Fordelen med noenlunde orden i kassa er at det som regel blir bedre luftflyt og derfor også bedre kjøling.

Litt vanskelig å få det riktig på første forsøk...
Litt vanskelig å få det riktig på første forsøk... Vis mer


Det er en rekke ledninger som skal kobles til hovedkortet. Det pleier å være greit å starte med kablene som skal gå fra hovedkortet til kabinettets av/på-knapp, reset, harddisklys osv. Dette er små ledninger, og å få det rett kan være knotete og ikke minst uoversiktlig ettersom det ikke er noen standard på området, men forskjellig layout på forskjellige hovedkort. Her må du ta manualen til hjelp, og ikke være redd for å koble feil hvis du er usikker på hva som er pluss eller minus. Fungerer det ikke pleier det å være så enkelt som å snu kontakten.

Mange foretrekker å gjøre dette før de setter inn grafikkortet, ettersom det ellers kan bli nokså trangt.

Av andre ledninger som går til kabinettet finner vi typisk USB, FireWire og lyd i front av kabinettet. Her er det heldigvis en slags standardkontakt. Akkurat hvor på hovedkortet du finner de respektive kontaktene kan du også se i manualen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med småknotet ute av verden er det på tide å koble til strømkontakten til prosessorvifta, som i de fleste tilfeller er en 3-pins kontakt som skal rett på hovedkortet, merket CPU FAN eller lignende. Akkurat hvor den er plassert står, dersom du ikke finner den selv, naturlig nok i vår favorittmanual. Dersom du har kabinettvifte(r) kan det også hende at det er tilsvarende kontakter for disse (SYSTEM FAN, CASE FAN eller noe slikt).

Det som nå gjenstår er harddisk, diskettstasjon (om du har) og DVD/CD brenner/spiller. Ledninger til disse fulgte med hovedkortet, og dersom du har et vanlig oppsett er den store flate kabelen til det optiske drevet, den lille flate til diskettstasjonen og har du en SATA harddisk så er det nokså umulig å koble den til feil.

Tredje trinn: ledninger og strømMed signalkabler koblet til. Den tynne gule er SATA-kabel til harddisken, den brede er PATA-kabelen til DVD-brenneren og den grå går til diskettstasjonen i midten. Helt til høyre er det en liten sort kontakt med to grå ledninger, det er USB til fronten av maskinen.

Da er det bare strøm igjen, som jo naturlig nok skal komme fra strømforsyningen. Har du ikke satt den i kabinettet ennå er det altså på tide å montere den. Eldre strømforsyninger har som regel ikke strømkontakter for SATA-disker og/eller grafikkort, men overganger fra vanlig molex (den vanlige 4-pins strømkontakten) pleier å følge med. NB! Har harddisken din mulighet for begge typer skal du bare koble til en.

Og da var alt på plass, både signal- og strømkabler.
Og da var alt på plass, både signal- og strømkabler. Vis mer


Ved siden av harddisken skal det kobles strøm til det optiske drevet (molex, med mindre du har en enhet med SATA), diskettstasjon - liten kontakt og selvfølgelig hovedkortet, som regel på to punkter: den store kontakten og en mindre i nærheten av prosessoren. Men dette står selvfølgelig også nevnt i manualen! Til slutt er det bare å koble til strømmen for grafikkort og/eller kabinettvifte hvis du har en slik med molex-kontakt.

Phu.

Og nå tror du selvfølgelig at alt skal virke, men ikke få panikk dersom du trykker på knappen og ingenting skjer. Å plugge et eller annet feil er mer regel enn unntak, så gå over alle koblinger og dobbeltsjekk at de sitter riktig og godt.

Hvis maskinen faktisk skrur seg på bør du sjekke at alle vifter går som de skal før du lukker kabinettdøren og spretter champagnen!

Du trenger forøvrig ikke høre viftene for at de skal virke, noe vi selv merket når vårt eksemplar skrudde seg på for første gang. Vi har riktignok ikke verdens stilleste testlab, men resultatet overgikk faktisk våre forventinger til støyen, og det helt uten å bruke spenningsregulatorene eller en tredjeparts prosessorkjøler.

Ytelsen var vi også meget fornøyd med, 5900 poeng i PCMark05 er et veldig godt resultat for en maskin som "bare" har 6100 poeng i 3DMark05.

Hva nå?

I gode gamle dager, altså for noen få år siden, ville vi nå hatt et par sider hvor vi forklarte hvordan du skal stille inn BIOS, men det er så å si bare overklokkere som har noe der inne å gjøre på moderne hovedkort.

I de fleste tilfeller er det nå kun nødvendig å sette i en CD med ditt beste operativsystem og kose deg med installasjonen. Likevel, når du er avansert nok til å bygge en maskin vil vi likevel råde deg til å ta en liten kikk i BIOS først, bruk manualen som oppslagsverk. Først når du finner ut hvordan du slår av og på RAID og forandrer bootsekvensen kan du virkelig kalle deg PC-bygger.

Og lykke til!

Husk forøvrig vår PC-guide!
Eller trykk her for å komme tilbake til hovedartikkelen!