Tre skjermer – den optimale arbeidsplass?

Tre skjermer – den optimale arbeidsplass?

En er nødvendig, to er dobbelt så bra, men hva med tre? Vi har sjekket Matrox Parhelia med 3 skjermer

Publisert
Sist oppdatert

Vi har lenge brukt to skjermer både på kontoret og hjemme, og har blitt nærmest avhengig av dette. I de aller fleste sammenhenger har jeg flere programmer oppe samtidig, og med to skjermer blir det mye bedre oversikt, mindre manøvrering og mindre administrasjon av skjermflaten.

Vi bruker selv Matrox G450 og G550 henholdsvis hjemme og på kontoret, og er svært fornøyd med begge løsningene.

Hjemme har vi to identiske 15-tommers LCD-skjermer, mens på kontoret har vi en 17-tommers LCD i 1280 x 1024 og en 17-tommers vanlig CRT-skjerm som kjører i 1152 x 864.

Her er CRT-skjermen satt opp som skjerm #2, og med den automatiske DVDMAX-funksjonen vises alltid avspilling av video i full skjerm på denne. Dette gir et noe mer behagelig resultat enn ved å bruke LCD-skjerm til video.

Men hva med to skjermer og video, eller tre skjermer? Vi var nysgjerrige på hva Matrox Parhelia hadde å tilby, i tillegg til de andre funksjonene som du kan lese om i denne testen.

Bare tre ”like” skjermer

Vi oppdaget fort at støtten for tre skjermer var begrenset. Svært begrenset, faktisk. Det er bare en eneste konfigurasjon som støtter tre skjermer, og det innebærer en virtuell desktop som er spredd over tre skjermer med lik oppløsning, maksimalt 3840x1024 (1280x1024 x 3)

Du må altså ha tre svært like skjermer skal 3-skjermsløsningen gi et brukbart resultat.

Vi kunne ikke erstattet vårt G550 kort på kontoret med et Parhelia, kjøpt en 17-tommers LCD i tillegg, og hatt tre skjermer med 3 forskjellige oppløsnninger.

Heller ikke hjemme kunne vi utvidet med annet enn enda en 15-tommer på 1024x768 hvis vi hadde satt inn et Parhelia i stedet for G450.

Parhelia kan rett og slett ikke håndtere mer enn 2 forskjellige skjermoppløsninger samtidig.

Tilkoblinger

Det er bare to DVI utganger på kortet, men det følger med to splitt-kabler.

Den ene gir deg 2 x VGA fra de analoge pinnene på den ene DVI-kontakten, mens den andre spiltkabelen går fra VGA-kontakt til S-video og koaks (phonoplugg).

Bruker du tre skjermer er det bare senter-skjermen som kan kobles til digitalt – eller analogt ved hjelp av en adapter. Venstre og høyre skjerm må kobles til fra splitt-kabelen, som altså bare gir analoge signaler ut.

Konfigurasjoner

I det offisielle driverprogrammet som fulgte med kortet er det støtte for to skjermer i forskjellige varianter, som kan bestå av ulike kombinasjoner av digital, analog og TV i tillegg til tre-skjermsløsningen med en digital og to analoge eller tre analoge skjermer.

Tre skjermer – den optimale arbeidsplass?

Det finnes også en betaversjon som støtter ulike kombinasjoner av tre skjermer. Dermed er det også mulig å bruke 2 skjermer og en TV, noe som er svært praktisk i forbindelse med videoredigering, eller redigering av lyd/musikk til video.

Tre skjermer – den optimale arbeidsplass?

Funksjonen heter PureVideo/DVDMax og sender bare videosignalet ut til TV-utgangen - ikke desktoppen. Vi sjekket dette med Premiere 6.5, og det fungerte utmerket med god bildekvalitet. Vi sjekket også i musikkprogrammet Cubase VST, med samme glimrende resultat. Men med Pinnacle Studio 8 måtte vi gå ned til 16-bits oppløsning på skjermene for at TV-bildet skulle komme ut på TV – det samme er tilfellet på G450 og G550 – men kvaliteten var ikke like god. Det skyldes at signalet som kommer fra Studio 8 har lavere oppløsning og er beregnet på et lite overlay-vindu med fast størrelse.

Hvordan TV-funksjonaliteten vil være i andre programmer gjenstår å finne ut. Her er det bare å følge med på Matrox’ nettsider, hvor det blir lagt ut mer informasjon om kompatibilitet etter hvert. I prinsippet skal alle programmer som sender video til et overlayvindu i full oppløsning fungere.

Tre skjermer – den optimale arbeidsplass?

Konklusjon

Tre skjermer er selvsagt svært behagelig, men vi synes funksjonaliteten og ytelsen er noe begrenset – særlig i forhold til prisen.

En del unoter var det også i forbindelse med håndtering av vinduer, driverene er ikke helt modne enda.

Det finnes alternativer, som f.eks. et kraftigere GeForce eller Radeon kort med TV ut, kombinert med et Matrox G550 PCI. Vi vurderer å teste denne kombinasjonen

Det hadde jo vært stilig med tre skjermer og TV....

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer