Triks i Opera

Tre gode grunner til å vurdere «den glemte nettleseren»

Nettleseren Opera har fått noen smarte egenskaper som bør få flere til å vurdere å bruke den.

HURTIGVALG: Startsiden med hurtigvalg er en smart ting som Opera har hatt lenge. Men vi har også funnet tre andre, gode grunner til å vurdere den litt glemte nettleseren. Skjermdump: Dinside.no
HURTIGVALG: Startsiden med hurtigvalg er en smart ting som Opera har hatt lenge. Men vi har også funnet tre andre, gode grunner til å vurdere den litt glemte nettleseren. Skjermdump: Dinside.no Vis mer
Publisert

Hvilken nettleser foretrekker du på PC-en? Sjansen er stor for at du bruker Google Chrome. Faktisk skjer 55 prosent av all PC-basert, norsk nettrafikk, gjennom nettleseren Google Chrome, ifølge analyseselskapet Statcounter.

Sverger du til Internet Explorer, er du heller ikke alene. Den aldrende nettleseren står fortsatt for rundt 20 prosent av trafikken, ifølge samme kilde.

Bruker du derimot Opera, den innovative, ex-norske nettleseren, befinner du deg i en litt mer eksklusiv gruppe. Den står nemlig for beskjedne 2,51 prosent av trafikken, ifølge Statcounter.

Opera, som nå bygges på samme lest som Chrome, har imidlertid noen egenskaper som gjør at vi ofte tyr til den. Her er vår favorittliste!

#1: Lagre side som PDF

Det finnes mange utvidelser til Google Chrome og andre nettlesere, som lar deg lagre nettsider til PDF-format. Men få eller ingen gjør det like presist som Opera.

Dette er en ganske ny funksjon som lagrer nettsider nøyaktig slik de framstår på skjermen. Du kan seinere merke og kopiere tekst, og søke i teksten i PDF-visningsprogrammet ditt.

Slik gjør du det:

Åpne nettsiden du vil lagre, høyreklikk et sted på siden og velg Lagre som PDF. Legg PDF-filen på et egnet sted, for eksempel i Mine Dokumenter:

Tre gode grunner til å vurdere «den glemte nettleseren»

Når du seinere åpner filen i PDF-visningsprogrammet, vil du se at den ser helt lik ut som i nettleseren:

Tre gode grunner til å vurdere «den glemte nettleseren»

#2: Sidepanelet med snarveier til chattetjenester

Sidepanelet er en egen verktøylinje som ligger til venstre i nettleseren. Den inneholder snarveier til funksjoner du bruker ofte, for eksempel tilgang til utvidelser, favoritter, historikk og nedlastinger.

Sistnevnte sorterer nedlastingene dine automatisk, slik at blant annet bilder, musikk og videoer kan vises hver for seg.

Her er det også snarveier til chattetjenester som Facebook Messenger og WhatsApp. Dermed slipper du å ha disse åpne i egne arkfaner. Har du uleste meldinger, vises det med en markør på ikonet.

MESSENGER: Et trykk på Messenger- eller Whatsapp-ikonet til venstre, gir deg rask tilgang til samtalene dine. Her finner du også snarveier til mange andre funksjoner. Skjermdump: Dinside
MESSENGER: Et trykk på Messenger- eller Whatsapp-ikonet til venstre, gir deg rask tilgang til samtalene dine. Her finner du også snarveier til mange andre funksjoner. Skjermdump: Dinside Vis mer

#3: Bilde-funksjonen på sidepanelet

Ønsker du å ta en skjermdump av deler av en nettside? Kanskje du til og med vil tegne og skrive litt på den, for deretter å sende den til en venn eller kollega? Dette er en funksjon undertegnede bruker ofte, blant annet når det skal meldes inn feil til vår utviklingsavdeling.

Du trykker ganske enkelt på kamera-ikonet på sidepanelet, drar en firkant over det du ønsker å ta bilde av, og trykker på Opptak-knappen nederst til høyre:

Tre gode grunner til å vurdere «den glemte nettleseren»

Deretter åpnes en enkel bildebehandler, som lar deg tegne og markere i skjermdumpen:

Tre gode grunner til å vurdere «den glemte nettleseren»

Til slutt kan du lagre skjermdumpen, eller bare kopiere den til utklippstavla og lime den inn i en melding eller dokument.

Opera kan lastes ned gratis fra Opera.no.

Har du tips om andre funksjoner som gjør at nettopp du har funnet din favoritt-nettleser? Del dem i debatten under!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer