Tre ganger raskere disk på Mac

Vår gamle Mac holdes stadig ung og frisk, med transplantasjoner av nye vitale organer. Denne gangen med ny diskkontroller og harddisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at vår gamle PowerMac 7600 fikk ny prosessor opplevde vi en formidabel hastighetsøkning. Dette kan du lese om i denne artikkelen

Likevel var vi ikke helt fornøyd.

Gammel SCSI er en flaskehals

Hastigheten på de gamle SCSI-diskene er ikke lenger særlig imponerende. Dessuten er SCSI-kontrolleren heller ikke noen racer, med topphastighet på 10 MB/sekund for interne disker og 5 MB/sekund for de eksterne.

Vi har tidligere testet en ny diskløsning med FireWire-kort og ekstern FireWire basert harddisk, men dette ga heller ikke bedre ytelse. Dette kan du lese om her.

Senere har det dukket opp flere alternativer i form av PCI-kort med ATA-kontrollere. Da vi var i USA nylig kjøpte vi et slikt kort fra Sonnet Technologies. Det heter Tempo og tilbyr Ultra ATA/66 med støtte for opptil 4 harddisker. Prisen var beskjedne 99 dollar.

Med dette kortet ville vi kunne bruke moderne rimelige EIDE disker, som er langt billigere, større og raskere enn tilsvarende SCSI-disker. For å kunne utnytte moderne SCSI-disker mått vi også hatt et nytt og dyrere SCSI-kort. Mange tusen kroner spart med andre ord.

Installasjon

image: Tre ganger raskere disk på Mac

Kortet var latterlig enkelt å installere, det skal bare monteres fysisk i en PCI-kortplass. Det er ingen programvare som skal installeres, siden det har vært støtte for ATA-kontrollere i MacOS helt siden versjon 7.5.3.

Vi testet kontrolleren med en 40 GB harddisk Western Digital Caviar WD400 , som vi tilfeldigvis hadde for hånden.

Denne disken hadde vi tidligere testet på PC, og den dukket opp på Mac’ens desktop som en fullt lesbar PC-disk, uten at vi måtte konfigurere noe som helst. Dette er fint med Mac...

Vi formatterte likevel disken med Drive Setup, så kunne vi begynne å teste.

Overlegen ytelse

Vi sammenlignet både med vår interne Quantum Fireball og eksterne Atlas II. I begge tilfeller var det lett match – Tempo-kortet levde opp til navnet og ga nesten tre ganger høyere dataoverføring:

Skriveytelse: 14 810 KB/sekund vs 5 117 (intern) 4 737 (ekstern) KB/sekund
Leseytelse: 13 866 KB/sekund vs 4 471 (intern) 4 434 (ekstern) KB/sekund

Vi kan derfor trygt anbefale dett kortet til brukere av eldre Mac’er. Sammen med en prosessoroppgradering får du en maskin som er nesten på høyde med en ny Mac, til en langt lavere pris.

Norsk importør av Sonnet er Profil Data