Med en Transporter i hus, kan du ta backup, ha filene tilgjengelig via internett og automatisk dele dem med andre.
Med en Transporter i hus, kan du ta backup, ha filene tilgjengelig via internett og automatisk dele dem med andre.Vis mer

Transporter – den private nettskyen

Kickstarter-prosjekt lar deg aksessere filene dine via internett.

«Nettskyen» er fortsatt et hett begrep, og mang en nettjeneste har kommet på banen de siste årene – anført av for eksempel Dropbox, iCloud, Skydrive og Google Disk.

Disse tjenestene er kjekke å bruke som backupløsninger, eller for enkelt å synkronisere innhold på tvers av enheter.

En ulempe er selvsagt at du må stole på en tredjepart til å ta vare på filene dine. Brått kan kontoen din stenges om du laster opp innhold som ikke er i henhold til bruksvilkårene, eller kanskje oppstår det sikkerhetshull som gir uvedkommende tilgang til innholdet ditt.

SAMLESIDE:

Backup og datasikkerhet

Privat og «sosial»

Flere ruterprodusenter har nå begynt å tilby private nettskyløsninger, og Kickstarter-prosjektet Transporter følger i samme fotspor, men med litt annen tankegang.

Den noe utradisjonelle «boksen» mates med en harddisk og kobles så til nettverket ditt, slik at den deretter er tilgjengelig fra hvor enn du måtte befinne deg så lenge du er koblet til internett. I tillegg har den også en sosial delingsfunksjon der du kan knytte den til andre Transporter-enheter, slik at du for eksempel kan velge å dele familiebilde-mappen med øvrig familie, eller jobb-mappen med Transporteren på kontoret.

Skjermbilde fra administrasjonsgrensesnittet.
Skjermbilde fra administrasjonsgrensesnittet. Vis mer


Selvsagt blir det også mulig å dele filer med andre som ikke selv eier en Transporter, og du kan gi andre tilgang til filer eller mapper, samt muligheten til å gjøre endringer om du vil tillate det. Har du knyttet flere Transportere til samme mappe, vil filendringer automatisk synkroniseres på tvers av enhetene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En fordel med en slik løsning kontra nettlagringsløsningene omtalt i første avsnitt er altså at du selv «eier» filene dine, og at det ikke løper månedlige kostnader for å tilgjengeliggjøre filene over nettet.

TEMA:

Nettlagring

Kickstarter-prosjektet er allerede finansiert, selv om fristen løper ut 11. januar. Til å begynne med er det kun amerikanere som kan bestille Transporter, men om du vil, kan du registere deg på denne siden for å bli varslet når den blir tilgjengelig internasjonalt.

Under ser du en video som viser hvordan Transporter fungerer i praksis:

Se også Transporters Kickstarter-side.