Trådløst på 5 GHz - hvilken ruter leverer?

Det er trangt om plassen på 2.4 GHz, hva med 5 GHz?

5 GHz - topp når alt er på stell. Foto: Brynjulf Blix
5 GHz - topp når alt er på stell. Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trådløst nett, WLAN, WiFi - samme hva man kaller det, sender de aller fleste i 2,4 GHz-området. Og ikke nok med det, det er en god del annet trådløst som også bruker det samme frekvensområdet, som trådløse telefoner, Bluetooth, garasjeporter og forskjellige fjernstyringsløsninger. På toppen av det hele er det noen apparater som kan lage forstyrrelser i dette området, som for eksempel mikrobølgeovner.

Ganske tidlig i trådløsnettets historie var det også tilgjengelig et annet frekvensspektrum. 802.11a brukte 5 GHz og tilbød flere kanaler, men det tok aldri av.

Men den nyeste 802.11n standarden opererer både på 2,4 og 5 GHz og du kan velge i ruteren om du skal aktivere begge eller bare ett av dem (noen rutere støtter også den gamle 802.11a standarden).

Hva støtter 5 GHz?

Det beste nettverkskortet for bærbare: Intel Ultimate N6300 Foto: Intel
Det beste nettverkskortet for bærbare: Intel Ultimate N6300 Foto: Intel Vis mer


De fleste nye bærbare har nettverksstøtte også for 5 GHz, hvis de ikke er av den aller rimeligste sorten. Litt eldre maskiner lenger opp i prisklasse støtter også 5 GHz.

Noe som varierer er antallet antenner. De beste bærbare har 3 antenner bygget inn, og bør ha et nettverkskort som utnytter dette. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen.

Ellers så støtter iPad 5 GHz, men ikke iPhone 4/4s. Noen få Android-telefoner støtter også 5 GHz.

Fordeler og ulemper med 5 GHz?

Vi nevnte at 2,4 GHz er mye brukt, både til trådløst nett og annet utstyr. Derfor blir det kamp om båndbredde, og i tillegg kamp mot forstyrrelser.

Resultatet er lavere hastighet, hakking ved videoavspilling over nettverk og generell dårligere ytelse.

Med 5 GHz får du større spillerom og enda litt høyere hastigheter.

Men jo høyere frekvenser jo dårligere rekkevidde. Jo høyere frekvenser jo lettere blir signalet absorbert av forskjellige materialer de støter på.

Hvor god dekning får man?

Det er like vanskelig å si generelt hvor god dekning man. Det blir som å spørre hvor lyst det blir ved å sette opp en kraftigere lampe et eller annet sted i et hus. Det avhenger av plassering materialer, avstand og andre hindringer.

I vårt trehus, som er rimelig representativt for norske eneboliger, med kjeller, to etasjer og en hems, har vi alltid hatt dekning med 2,4 GHz i hele huset og et lite stykke ut i hagen rundt huset. Ruteren står plassert oppunder mønet midt i huset og dekker dermed like godt i alle retninger. Antenner som ikke er retningsbestemte skal stå høyt, det er derfor antenner ikke ligger på bakken eller er gravd ned i jorden, men er montert på høye master.

Med de nyeste ruterne og de nyeste nettverkskort og antenneløsninger for bærbare, testet vi også på 5 GHz på de samme posisjoner som vi testet 2,4 GHz, på bærbare både med 2 og 3 antenner.

Resultater

Det var helt tydelig at ruterne fra Netgear presterte best av de fire vi har testet. Både toppmodellen WNDR 4500 og nestemann WNDR 3800 var både raskest og hadde best rekkevidde.

Ytelse i stua med 3 antenner
Ytelse i stua med 3 antenner Vis mer
Ytelse Netgear 4500 Foto: Brynjulf Blix
Ytelse Netgear 4500 Foto: Brynjulf Blix Vis mer
Netgear 4500 stue og kjeller med 2 og 3 antenner Foto: Brynjulf Blix
Netgear 4500 stue og kjeller med 2 og 3 antenner Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Med hp 2560p bærbar med 3 antenner fikk vi den desidert heftigste overføringshastigheten vi noen gang har målt to etasjer ned med WNDR 4500.

Dekning i kjeller 2 vs 3 antenner Foto: Brynjulf Blix
Dekning i kjeller 2 vs 3 antenner Foto: Brynjulf Blix Vis mer


Ikke nok med det, det var bare ruterne fra Netgear som hadde rekkevidde ned i kjelleren. Verken Belkin eller Linksys klarte å levere et brukbart signal, derfor er det ingen grafer for disse.

Konklusjon

Er det hastighet og rekkevidde som står øverst på lista er det Netgear WNDR4500 - også kalt N900 - som gjelder. Vårt eneste ankepunkt var installasjonsprosedyren hvor den hadde problemer med å identifisere internettforbindelsen.

Hele testen av Netgear N900 kan du lese her.