Trådløst nettverk - hvor langt fungerer det?

Mange lurer på rekkevidden og ytelsen, er det godt nok? Er det stabilt og pålitelig? Vi tester og måler i praksis

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vi har brukt trådløst nettverk hjemme i en periode, og hatt stor glede av dette. Spesielt i sosiale og selskapelige sammenhenger, hvor det er lettere å hente den bærbare for å vise bilder, gå på nett eller vise video enn å dra hele forsamlingen opp på arbeidsrommet på hemsen. Der er det verken god plass eller grei adkomst, siden det hender at det befinner seg en og annen gjenstand midliertidig plassert på den beskjede gulvplassen.

Forbindelsen har gjennomgående vært stabil, vi har ikke opplevd brudd eller andre typer feil, men muligens litt variasjon i responsen.

Vi hadde fra først av ikke innstallert konfigureringsverktøyet, som har en indikator for kvaliteten på forbindelsen nede på oppgavelinjen.

Etter at vi innstalerte dette lille programmet, har vi observert at den har lyst i forskjellige farger fra tid til annen. Det har likevel vært god forbindelse selv om den har lyst både gult og rødt.

Dette måtte vi finne ut av.

Hvordan vi målte

Huset er en toetasjes trevilla, med fire plan inkludert kjeller og hems.
Aksesspunktet er plassert oppe på hemsen, ved siden av ADSL-boksen. Det er koblet til ruteren som forbinder to andre PCer med et vanlig 100 Mbit kablet nettverk.

Vi laget en testfil på 10 Mbyte på den bærbare, og målte tiden på lesing av denne filen med det samme testprogrammet vi bruker til testing av lagringsmedia.

Siden det trådløse nettverket er den begrensende faktoren, (disken og 100 Mbit-nettet er jo langt raskere), så får vi testet ytelsen på dette når vi kjører testprogrammet på den stasjonære Pcen og måler hvor lang tid det tar å lese testfilen som ligger på den bærbare.

image: Trådløst nettverk - hvor langt fungerer det?

Vi plasserte den bærbare på tre forskjellige steder:

I andre etasje
I første etasje
I kjelleren

Utstyret

Vi hadde to forskjellige aksesspunkter, fra D-Link og Linksys, og tre forskjellige løsninger for den bæbare. To var PC-kort fra henholdsvis D-Link og Linksys, og den tredje var en USB-boks fra Linksys

Resultatene

En etasje ned ga løsningen med begge enheter fra D-link den jevneste kurven. USB-boksen ga det mest ujevne resultatet.

image: Trådløst nettverk - hvor langt fungerer det?

To etasjer ned var resultatet tilsvarende for første etasje, målt innbyrdes.

image: Trådløst nettverk - hvor langt fungerer det?

Tre etasjer ned var restultatet noe annerledes, her la kombinasjonen med aksesspunkt og PC-kort fra Linksys det jevnt over beste resultatet.

image: Trådløst nettverk - hvor langt fungerer det?

Liten endring, stort utslag

Vi registrerte også at det kan være svært kritisk med hensyn til plasseringen, bare noen centimeter kan gjøre store utslag.

image: Trådløst nettverk - hvor langt fungerer det?

Når vi plasserte PCen vinkelrett på kjøkkenbenken fikk vi svært dårlig kommunikasjon. Legg merke til den røde indikatoren i utsnittet av bildet.

image: Trådløst nettverk - hvor langt fungerer det?

En ny vinkel på PCen endret bildet totalt, og kommunikasjonen ble dramatisk mye bedre.

Konklusjon

Begge disse løsningene, som er i det rimelige prisleiet, har en ytelse som er helt kurant i vårt bruksmiljø.

Løsningen fra Linksys måler noe mer ujevnt enn D-Link, men var noe kraftigere på den største avstanden.

Dette skyldes at aksesspunktet fra Linksys er utstyrt med to antenner, mens D-Link bare har en.

Oppfølging

Vi vil fortsette å måle rekkevidde og ytelse på trådløse nettverk i tiden fremover, i forskjellige kombinasjoner og prisklasser.

Mange lurer på rekkevidden utendørs, gjerne mellom tilgrensende bygninger eller fra en leilighet ned til et gårdsrom. Vi har gjort stikkprøver her, og funnet at oppgitte rekkevidder på flere hundre meter ikke samsvarer med virkeligheten. Rekkevidden så lant vi har erfart, er i praksis vesentlig under 100 meter. Vi kommer tilbake med systematiske målinger senere.

Vi er også interresert i lesernes egne erfaringer med trådløse lokalnettverk.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!