Trådløst nett og avansert ruter fra Linksys

Linksys tilbyr nettverksløsninger for forskjellige behov, vi har sett på utstyr for trådløst nettverk.

Vi har sett på to forskjellige løsninger, den ene har modellbetegnelsen BEFW11S4, som en komplett ruter med kontakter for vanlig kablet nett i tillegg til å være et aksesspunkt for trådløst nettverk.

Den andre enheten kalles WAP11, og er bare et trådløst aksesspunkt.

Hvis du allerede har en ruter og ønsker å gi din bærbare trådløst tilgang til lokalnettet og Internett, gjør WAP11 den jobben.

Hvis du har fått installert bredbånd, og vil sette opp både lokalnett og trådløst nett, gir BEFW11S4 deg mange muligheter for styring av trafikken internt og eksternt.

WAP11 - konfigurer & play

For å komme på nett må du først og fremst koble opp aksesspunktet til nettverket, og sette inn og installere driver til det trådløse nettverkskortet.

Trådløst nett og avansert ruter fra Linksys

Aksesspunktet har en USB-kontakt som bare brukes til konfigurasjon, og dette er nødvendig for å komme på nett.

Du installerer et lite program, som så gir deg tilgang til alle parametere via USB-tilkoblingen.

Det er ingen DHCP-server bygget inn i aksesspunktet, så du må få IP-adressen til de trådløse klientene fra en annen DHCP-server (f.eks. Internet Connection Sharing i Windows), eller sette disse manuelt. Samtidig har aksesspunktet heller ikke noen DHCP-klient, så du må selv gi den en fast IP-adresse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De forskjellige gradene av sikkerhet setter du også opp ved hjelp av konfigurasjonsprogrammet.
Du kan velge å sette din egen ESSID, som er en felles ID for ditt nettverk, eller den sikrere WEP-løsningen med en egendefinert krypteringsnøkkel.

Trådløst nett og avansert ruter fra Linksys

Etter at vi hadde satt IP-adressen var vi straks på nett, uten problemer.

BEFW11S4 – ruter med trådløst nett

Storebroren til det rene aksesspunktet er en komplett ruter med ganske omfattende funksjonalitet. Den støtter blant annet protokollen PPPoE, som kreves for å kunne brukes med Telenor ADSL. Da trenger du ikke bruke Telenors programvare, men taster inn brukernavn og passord i ruterens oppsett.

Trådløst nett og avansert ruter fra Linksys

I utgangspunktet er denne ruteren enda enklere å sett opp enn WAP-11, det rene aksesspunktet. Ruteren BEFW11S4 har som alle andre moderne rutere innebygget DHCP-server, slik at du ikke behøver å sette noen IP – den tildeles automatisk til PCen som kobles til.
Med bredbånd fra andre leverandører som for eksempel Chello eller NextGenTel er det altså bare å koble opp, sette inn trådløst nettverkskort og installere drivere til dette, så er du på nett i løpet av sekunder.

Omfattende ruterfunksjon

Hvis du ønsker å sette opp et litt mer avansert hjemmenettverk, med egen Web-server og ftp-server, så kan disse kjøre på forskjellige maskiner bak ruteren, selv om de utad har samme ip-adresse.

Trådløst nett og avansert ruter fra Linksys

Portene til de forskjellige tjenestene rutes til en spesifikk IP-adresse på det lokale nettet, slik at du kan fordele maskinresursene slik du ønsker.

Rekkevidde

Rekkevidden har vi ikke målt, bare sjekket i praksis i tre forskjellige installasjoner.
Som med alle andre 802.11b-baserte nettverk, så faller ytelsen med avstanden og hindringer i feltet. Testing innendørs viser at det er fin kontakt mellom etasjene i vårt trehus, og grei dekning på samme flate i kontorbygninger av mur, med en del metallkonstruksjoner.

Konfigurasjonsprogrammet som viser signalstyrke og linjekvalitet er mer kritisk enn selve forbindelsen. Til tross for at vi fikk indikasjon av null antennesignal, fungerte forbindelsen utmerket til surfing på nett.

Dette har vi også registrert på løsninger fra andre fabrikater. Vi kommer tilbake til mer nøyaktige og systematiske målinger i løpet av nær framtid.

Priser:

BEFW11S4 Router med trådløs AP kr. 3 715.-
WUSB11 USB trådløs nettverks adapter kr. 2 220.-
WAP11 Trådløs aksesspunkt kr. 2 970.-
WPC11 Trådløs PCMCIA kort kr. 1 850.-

Alle priser er listepriser inkl mva, sjekk som vanlig din favorittforhandler for et pristilbud,

Importør er Trygg Data as Tlf: 815 00 819