Trådløst lokalt ultrabredbånd

I løpet av få år kan du slippe å koble sammen tilleggsutstyret, selv om det trenger høy båndbredde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trådløse nettverk er et felt hvor det hele tiden forskes intenst. Et spennende område er nett som er svært lokale, i praksis området rundt en arbeidsplass eller i hjemmet.

Vi snakker om UWB – Ultrawideband – som var et tema på Intels utviklerkonferanse i forrige uke.

Høy kapasitet

Det finnes allerede en trådløs nettverksløsning for denne type bruk – Bluetooth. Men den er ikke beregnet på overføring av større datamengder, med en overføringshastighet på beskjedne 1 Mbit per sekund.

UWB har potensiale opp mot 1 Gigabit per sekund. I praksis vil lavere hastigheter bli først tilgjengelig, og Intel ser for seg en trådløs utgave av USB 2.0 basert på denne teknikken. Her er overføringshastigheten som kjent 480 Mbit per sekund.

Det som er spennende er at denne teknikken ikke er spesielt kostbar og bare krever kretser med lav effekt. Men den er komplisert og det er stadig en del uløste problemer.

Framdrift

Den amerikanske utgaven av Post og Teletilsynet, FCC, godkjente en lav-effektsutgave av UWB i februar i år. Dette har gjort at utviklingsarbeidet har skutt fart.

Frekvensbåndet som UWB opererer i deles med annet utstyr, men grunnleggende egenskaper ved teknikken gjør at dette ikke steller til problemer.

UWB var opprinnelig en overføringsteknologi uten bærebølge. Den var basert på rene pulser, og informasjonen lå i pulsmønsteret, fasong og i kombinasjonen. Intel har konsentrert seg om en variant som bruker lengre pulser som inneholder modulerte signaler.

Dette skal både sikre mer stabilt mottak og gjøre teknikken mer tilpasningsvennlig i forhold til lokale telemyndigheter verden over.

Teknikken er altså kommet godt forbi eksperimentsstadiet, men hvilke typer produkter og løsninger som vil bruke denne nye teknikken er for tidlig å si.

Intel jobber aktivt med standardiseringsorganer og myndigheter verden over for å sikre at både lokale lovinstanser og kompatibilitet med eksisterende protokoller blir tatt vare på.

Men vi må nok regne med noen år før vi ser konkrete resultater, 2005 eller 2006 er den sannsynlige tidsrammen for tilgjengelige produkter.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!