Trådløst blir enda raskere!

Standarden har fått et løft, snart snakker vi 600 Mbit.

Lei av å vente? Det trådløse nettet blir raskere. Foto: All Over Press/PantherMedia / Nabeel  Zytoon
Lei av å vente? Det trådløse nettet blir raskere. Foto: All Over Press/PantherMedia / Nabeel Zytoon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For veldig mange er trådløst nett den eneste forbindelsen de har med internett. Dermed er de utsatt for både trengsel og risiko for misbruk, enten de sitter i egen stue eller på café.

Problemet med trengsel er størst i byene, hvor snart hver eneste leilighet har en trådløs ruter, i tillegg til alle næringsdrivende i området.

Sikkerheten er ikke noe problem for de aller fleste, men kan være svært dramatisk når noen blir frastjålet sin egen identitet. Bruk av usikret eller svakt sikret trådløst nett er ofte en av kildene til dette.

Men disse problemene jobbes det iherdig med blant alle kreftene i bransjen. Det nyeste utspillet er en ny, omfattende standard: 802.11-2012

Den fjerde utgaven

802.11-2012 er den fjerde revisjonen av 802.11-standarden som første gang ble lagt ut i 1997. Den omfatter både programvare og maskinvare og bygger på fem år med erfaringer og innspill fra flere hundre aktører.

Endringene dreier seg om mange forskjellige aspekter ved bruk av trådløst nett, både i privat og offentlig sammenheng. Disse overlapper hverandre i mange sammenhenger, men kan også være svært forskjellige.

I bedrifter og offentlige rom er automatisk veksling mellom forskjellige aksesspunkter og forskjellige nett et tema. For folk som beveger seg mellom flere møterom og kontorplasser må nettverket fungere sømløst uten avbrudd og nye pålogginger. Samtidig må sikkerheten ivaretas.

I tillegg er standarder og spesifikasjoner for mobil dekning under fart, samordning av nettverk og forskjellige typer dedikerte forbindelser videreutviklet.

I den nye standarden åpnes det også for flere frekvenser. Dagens 2,4 GHz er ofte svært tett befolket, men 5GHz har blitt langt mer utbredt. Rekkevidden er ikke alltid like god, men på nyere rutere har denne blitt langt bedre.

Les også Ruter-duell Asis vs Netgear

I den nye spesifikasjonen er det kommet til et nytt frekvensområde på 3650-3700MHz som åpner for nye muligheter og bedre rekkevidde.

Hastigheter på 600Mbit er også spesifisert, i dag er det 450Mbit som er det meste man får ut av et system med sendere og mottakere med 3 antenner/datastrømmer, og her er det ganske store forskjeller i ytelse mellom leverandørene. Flere leverandører har fremdeles nyheter i ermet innenfor gjeldende standarder, som under gunstige forhold leverer nesten som kablet nett. Og i mange tilfeller er selve internettforbindelsen det svakeste ledd.

Nye produkter?

Produktene som følger opp de nye standardene er allerede under utvikling, men testing og godkjenning tar som alltid noe tid. Er du misfornøyd med ditt nåværende trådløse nett kan du lese disse artiklene om hvordan du kan gjøre forbedringer, både ved å utnytte det du har bedre og ved anskaffelse av nye løsninger.

Les også: 3 antenner gir mye raskere trådløst nett