Trådløse hodetelefoner fra Sony, Philips og Panasonic

Er du lei av kabelsalat, har du mye å velge i. Dessverre er også forskjellene store, både når det gjelder lyd og betjening.

<strong><b>TRÅDLØS MORO:</strong></B> Å høre på musikk fra mobilen uten å bli plaget av kabelsalat er en behagelig følelse. Men i bruk var det store forskjeller på dagens testmodeller. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
TRÅDLØS MORO: Å høre på musikk fra mobilen uten å bli plaget av kabelsalat er en behagelig følelse. Men i bruk var det store forskjeller på dagens testmodeller. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den gode nyheten er at det nå er slutt på tida da trådløse hodetelefoner var ensbetydende med dårlig lydkvalitet. Ok, det er sikkert noen audiofile der ute som fikk hikke av den påstanden, men for de aller, aller fleste av oss, fungerer dagens Bluetooth-standard mer enn bra nok.

Alle de tre testmodellene leveres med innebygget batteri med lang batteritid:

 • Philips oppgir 10 timer, Sony lover opp mot 17, mens Panasonic skryter på seg opp mot 40 timer.
Det siste høres vel mye ut, men i praksis er ikke lenger tomt batteri et problem. Her er det også verdt å merke seg at alle hodetelefonene i denne runden kan brukes med kabel også. Skulle du gå tom, er det altså bare å plugge i ledningen.

Vi liker også at alle har innebygget mikrofon, slik at du kan besvare innkomne samtaler uten å måtte fiske fram mobilen fra lomma.

Vil du ha flere alternativer? HER FÅR DU ALLE VÅRE HODETELEFONTESTER!

Design og førsteinntrykk

Ingen av de tre konkurrentene er noen utpregede moteløver, så har du lyst på noen hodetelefoner som skriker etter oppmerksomhet har du kommet til feil sted. Det er likevel klare forskjeller mellom dem.

 • Philips Fidelio M1: De fysisk minste hodetelefonene i denne runden er også de mest anonyme, med sin litt grå kommunefarge.

  <strong><b>PHILIPS M1BT:</strong></B> God materialkvalitet, samtidig som de er litt anonyme. Det kan være kjedelig for moteløven, men midt i blinken for de som ikke vil skille seg ut. Vekten er 180 gram, lavest i denne runden. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  PHILIPS M1BT: God materialkvalitet, samtidig som de er litt anonyme. Det kan være kjedelig for moteløven, men midt i blinken for de som ikke vil skille seg ut. Vekten er 180 gram, lavest i denne runden. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  - Alt det gråe gjør at de ser litt billige og kjipe ut, var for eksempel Kirstis dom når vi pakket dem ut.

  Og det er lett å forstå hva hun mener. For selv om det her er brukt ekte skinn på hodebøylen og kroppen er i aluminium, forsvinner designdetaljene ganske enkelt i den grå massen.

  Bra for deg som vil være helt anonym selvsagt, men når prisen ligger på rundt 2.000 kroner ønsker i hvert fall vi oss litt mer.

 • Sony MDR-10 RBT: Bruken av sølv og røde striper mot de sorte putene gjør at designen på Sonys modell blir langt tydeligere. De er altså enkle å like.

  <strong><B>SONY MDR-10RBT:</strong></B> Klassisk design, med dekor som gjør at de ser dyrere ut enn de er. Vekten er 210 gram, noe som gjør dem tyngst i denne runden. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  SONY MDR-10RBT: Klassisk design, med dekor som gjør at de ser dyrere ut enn de er. Vekten er 210 gram, noe som gjør dem tyngst i denne runden. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  At materialene ikke kjennes fullt så eksklusive ut i virkeligheten er en annen sak, men det er definitivt til å leve med med tanke på prisen. De startet nemlig på rundt 1.500 kroner, men nå får du dem til 1.300 kroner flere steder.

 • Panasonic RP-BTD10: Vi liker miksen av sort og sølv, og den grønne stripen gjør at den skiller seg ut. Dessverre ser de langt mer eksklusive ut enn de føles, for når du tar dem ut av esken merker du raskt at materialkvaliteten ikke er helt på nivå med de andre.

  <strong><B>PANASONIC RT-BTD10:</strong></B> De ser ganske så freshe ut på bildene, men at dette ikke er noen high-end modell merker du fort. Vekt 198 gram. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
  PANASONIC RT-BTD10: De ser ganske så freshe ut på bildene, men at dette ikke er noen high-end modell merker du fort. Vekt 198 gram. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


  En avslørende knirkelyd når du setter dem på hodet bekrefter for eksempel at det her er enda mer hardplast enn på Sonys alternativ. Dette er forsåvidt ingen overraskelse, for dette er også testens rimeligste alternativ. Panasonics alternativ vil nemlig få en pris på 1.295 kroner når det lanseres i Norge i løpet av året, noe som vanligvis betyr at den vil bli å finne til rundt 1000-lappen.

Hvor gode er de å ha på hodet?

Av de tre modellene skiller Philipsene seg ut ved å ligge oppå øret, mens Panasonics modell dekker nesten hele øret. Sonys modell omkranser derimot øret helt.

<strong><b>PHILIPS M1BT:</strong></B> Små øreputer gjør at de ligger oppå ørene. God materialkvalitet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PHILIPS M1BT: Små øreputer gjør at de ligger oppå ørene. God materialkvalitet. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hva man foretrekker her er selvsagt en smakssak, men skal du høre på musikk over lang tid holder vi nok en knapp på modellene som omkranser hele øret.

God materialkvalitet kan imidlertid forandre dette utgangspunktet.

Philips-modellen ligger nemlig ikke bare oppå øret, den strammer også godt rundt hodet, noe som kan høres ut som oppskriften på en prøvelse. Selv synes jeg at øreputene er såpass myke og behagelig at det er til å leve med, men her var vi definitivt ikke enige:

- Bøylen er litt for smal etter min smak, og klemmer på hodet, var dommen fra Kirsti.

Det blir imidlertid Panasonics modell som får jumboplassen på dette punktet: Øreputene er riktignok ganske så myke, men sky-følelsen blir for intens for vår smak, og hodebøylen som er dekket av skumgummi imponerer ingen.

Det verste er imidlertid knirkingen fra plasten, som ikke bare kan komme når du småløper til toget, men som også er tilstede når du skal endre volum eller bytte låt ved å trykke på høyre ørepute.

Vi var imidlertid begge enige om at Sonys alternativ trekker det lengste strået på dette punktet: Her er det ingenting som presser på ørene, øreputene er myke og behagelige, og blir heller ikke klamme etter lengre tids bruk.

<strong><B>PANASONC BTD10:</strong></B> Dekker neste hele øret. Men vi kommer ikke over knirkingen... Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
PANASONC BTD10: Dekker neste hele øret. Men vi kommer ikke over knirkingen... Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Hvor enkle er de i bruk?

Tilkobling: Alle modellene spiller av musikken via Bluetooth, men det er bare Sony og Panasonic-modellen som har NFC-tilkobling.

- Det er kjekt med NFC-tilkobling hvis du har en telefon eller et nettbrett som støtter det, sier Kirsti. Oppkoblingen på Panasonicen og Sonyen skjer altså på et sekund eller to, mens Philipsen må kobles til manuelt.

Det er spesielt litt mer plundrete første gangen du skal koble til enheten, men også i daglig bruk var Philips-hodetelefonene tregest å få i gang.

I teorien skal betjeningen fungere likt på alle kandidatene: Vi knapper på høyre ørepute kan du altså endre volum, skippe mellom låter, og ta imot innkomne samtaler. Men også her fant vi vår favoritt:

Sonys knapper er enklest å finne, siden de har ulik fasong og det er mellomrom mellom dem. Men også Panasonic gjør det helt greit her, sier Kirsti.

- Philipsen har i stedet valgt en felles styringsspak, og den er ikke like intuitiv å bruke, spesielt når man er ute og går, fortsetter Kirsti. Volumjusteringen fungerer riktignok bra, men skal du skifte spor på farten blir det heller til at jeg drar fram mobilen.


Hva med lydkvaliteten?

Prismessig er det altså Philips som er dyrest med 2.000 kroner, mens både Sonyen og Panasonicen ligger rundt 1.300 kroner.

Det skulle kanskje gi en ren lydmessig seier til Philipsen, men her var vi faktisk litt uenige.

Personlig synes jeg at Philipsen er best lydmessig, og det skyldes hovedsaklig at den har mer dynamikk i lydbildet, mye takket være en tydeligere mellomtone. Bassen evner også å trykke til der det trengs - samtidig som den gir musikken mer fundament enn det konkurrentene klarer å hoste opp. Dermed takler den også flere musikktyper enn de to andre konkurrentene, selv om de mest basskåte der ute nok vil ønske mer.

<strong><B>SONY MDR-10RBT:</strong></B> Store øreputer som omkranser hele øret. Legg merke til de tydelige knappene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SONY MDR-10RBT: Store øreputer som omkranser hele øret. Legg merke til de tydelige knappene. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


- Hos meg er det Sonyen som blir favoritten, sier Kirsti. Jeg syns den har en klar og fin lyd, selv om mellomtonen kunne vært tydeligere. For å få fram bassen slik jeg liker det, må jeg også guffe på med endel volum. Det er greit for meg, men da lekker de også en god del lyd, noe som er et minus på kontoret.

Vi var likevel enige om at Panasonicen tar jumboplassen.

For meg er hovedsvakheten til Panasonicen at bassen er for svak til å gi musikken et ordentlig fundament. Og når dybden i musikken mangler blir lydbildet lettere metallisk, noe som blir slitsomt i lengden; spesielt når du hører på musikk som Skambankt og Kvelertak.

Helt svart er det likevel ikke. For på mer vokal og gitarbasert musikk går det bedre, og Rusty Cage med Johnny Cash låter faktisk ikke så verst. Det blir likevel for tynt for meg.

- Også jeg savner bassen på Panasonicene, sier Kirsti. Det blir litt for tynt. Men aldri så godt at det ikke er godt for noe; dette er de hodetelefonene som skjermer lyden best. På jobben kan de altså gjøre nytten, avslutter Kirsti.

<strong><B>HVILKEN ER BEST?</B>:</strong> Tre hodetelefoner, bare én vinner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HVILKEN ER BEST?: Tre hodetelefoner, bare én vinner. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


Konklusjon

Den store lakmustesten er ganske enkelt hvilket alternativ vi selv ville kjøpt hvis vi skulle gått i butikken, og her står det ene og alene mellom Philips M1BT og Sony MDR-10RBT:

Og her er panelet delt: For mens Kirsti foretrekker lydbildet på Sonys alternativ, er min favoritt Philips M1.

Jeg innrømmer likevel glatt at jeg synes styringen og tilkoplingen kunne vært enklere, ja - underveis i testen har jeg faktisk ofte valgt å bruke mitt kablede Fidelio L2-sett i stedet, og det er ikke noe bra tegn.

Av de tre testmodellene ville den likevel blitt mitt valg.

I daglig bruk er vi imidlertid begge enige i at Sonyen er enklest å like, og når den i tillegg er 700 kroner rimeligere gir den også svært god valuta for pengene. Den tar derfor en ganske grei totalseier i denne runden.

Testresultat

Sony MDR-10RBT

NFC. Lukkede øreklokker, god på det meste, gunstig pris. Mye for pengene.

Litt mindre hardplast, og enda bedre bassfundament hadde gjort den uslåelig.

Testresultat

Philips Fidelio M1BT

Bedre materialkvalitet: Her er det aluminium og ekte lær. Langt mer dynamikk i lydbildet, bedre mellomtone og bassfundament.

Dyrest, Ikke NFC, litt mer knotete styring og tilkobling.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer