Trådløs skriver med Bluetooth

Deler du skriver med flere i samme hus? I stedet for å koble den til en av PCene kan den deles med alle via Bluetooth. Vi har testet en printserverløsning fra Tornado

Deling av skriver er en god idé. men som med alle gode idéer er de ikke alltid enkle å realisere. Det er mange alternativer - hvilken er den beste?

Praktisk talt alle dagens skrivere for privat og personlig bruk er utstyrt med en port beregnet på tilkobling til en enkelt PC. Det er et dårlig utgangspunkt når den skal deles av flere brukere på et nettverk.

En løsning er å koble skriveren til en PC og gjøre den tilgjengelig for alle på nettverket ved hjelp av skriverdeling som er innebygt i Windows. Det er en enkel løsning å sette opp, den fungerer raskt og greit, men den krever joa at PCen den er koblet til står på hele tiden.

En annen løsning er nettverksruter med innebygd skriverport, men vår erfaring med disse er at de er vesentlig tregere enn direktekobling eller bruk av delt skriver. Vi har heller ikke sett noen slike løsninger som støter toveis-kommunikasjon. Dermed får du ingen tilbakemelging om status på skriveren, som manglende blekk eller papir osv.

Det finnes nettverksadaptere, men disse er ofte like dyre som skriveren.

En relativt ny tilvekst er printserver med Bluetooth. Vi har testet en løsning fra Tornado.

Installasjon

Trådløs skriver med Bluetooth
Trådløs skriver med Bluetooth


Løsningen består av to enheter. Selve prinserveren som heter Tornado 206 kobles til skriveren, enten til parallellporten eller med USB, begge deler støttes.

Det følger også med en strømforsyning som må kobles til printserveren, siden USB-kontakten i skriveren er en mottager-kontakt, og ikke leverer strøm. Det samme gjelder parallellporten.

Den andre enheten i systemet er et generelt Bluetooth aksesspunkt. Vi testet en Tornado 201 som er en liten "dongle" som settes i USB-porten på PCen.

Installasjon av Bluetooth i Windows XP er en relativt omstendelig affære. Det er mye som skal på plass av funksjoner, tjenster og innstillinger, og det tar lenger tid enn å installere Microsoft Office...

Etter å ha klikket og ventet oss gjennom prosessen, som altså ikke er vanskelig eller komplisert, bare langtekkelig, så velger man å lete etter annet Bluetooth-utstyr som er i nærheten. Her ble printserveren raskt oppdaget og installert blant skriverne. Den aktuelle skriverdriveren må være installert på forhånd, men dette var allede gjort i vårt tilfelle.

Vi fikk som vanlig ved installasjon av ny skriver muligheten til å skrive ut en testside, og den kom ut slik den skulle.

Tregt

Så testet vi forskjellige dokumenter, og en ting oppdaget vi raskt - at det gikk tregt. Spesielt ved utskrift av fargebilder brukte denne løsningen mange ganger så lang tid som når vi brukte samme skriveren koblet som delt skriver via trådløst nett.

Toveis kommunikasjon var også fraværende, vi fikk alltid melding om at skriveren ikke svarte, til tross for at den skrev ut side etter side. Dette er det samme fenomenet vi har sett på rutere med innebygd skriverport.

Konklusjon

Har du allerede Bluetooth installert på PCene dine, kan en Bluetooth printserver være kurant hvis det ikke er snakk om tunge utskriftsjobber. Mangler du Bluetooth, koster ikke en liten Bluetooth dongle mange hundrelappene.

Utstyret ble lånt av www.advance.no som kan kontaktes for priser og levering.