Trådløs nett på bussen

TEST: Er bBox' variant bedre enn Telenors mobile bredbånd?

Pendlere i det ganske land har det siste året fått flere muligheter til å starte arbeidsdagen litt tidligere.

Ikke bare tilbyr flere mobilaktører nå en mobil brebåndsløsning - en av pionerene er selskapet bBox, som i samarbeid med Telenor tilbyr trådløst nett hos en rekke busselskaper, som Nettbuss, Nor-Way, TimEkspressen, Flybussen med flere. En liste over partnere finner du her.

bBox' løsning fungerer ved at hver buss er utstyrt med en 3G-router. Denne oppretter en trådløs sone på bussen og sørger for å ta inn det beste signalet som er tilgjengelig, enten det er HSDPA ("super-3G"), UMTS (3G) eller EDGE. Mot betaling kan du så koble deg opp mot det trådløse nettverket med priser fra 19 kroner for 24 timer til 249,- for en måneds tilgang.

Trådløs nett på bussen


Du kan gjenkjenne hvilke busser som tilbyr bBox' løsning ved å se etter et klistremerke ved siden av døren (bildet).

Bedre enn "vanlig" mobilt brebånd?

Som dagspendler mellom Moss og Oslo, er undertegnede utstyrt med Telenor mobilt bredbånd. Dette er en løsning der du stikker et USB-modem med SIM-kort inn i USB-porten på laptopen, kjører et program (som ligger på USB-modemet), taster PIN-koden og er på nett. Abonnementet koster 499 kroner pr måned for fri tilgang døgnet rundt, eller 119 kroner måneden for fri tilgang mellom 17-07 og i helgene, med makspris på 50 kroner for en dag dersom du bruker det utenom disse tidene.

(Til orientering er det flere aktører som tilbyr tilsvarende løsning, f.eks. Netcom, Chess og OneCall, men i denne artikkelen har vi kun sett på Telenors løsning.)

Så - hvor raskt er det? Under finner du et kart med fem målepunkter på turen mellom Moss og Oslo, og du kan klikke på hver "nål" for å se hastighetene vi fikk med USB-modemet og bBox' løsning. Hastighetene ble målt med DinSides Surfometer og målingene ble foretatt i tidsrommet 0545-0630 på forskjellige dager (jeg har visst blitt et A-menneske med årene).

Hastighetene er oppgitt slik: nedlasting i kbps/opplasting i kbps


Som du ser er ikke avviket veldig stort, og i praksis er hastigheten den samme på de stedene vi har målt. Vi skal dog legge til at bBox er mer stabil på strekninger med dårlig dekning, som vil være naturlig siden antenna er kraftigere enn den som finnes i den lille USB-pluggen.

>> Les også våre ICE-artikler

Hva bør du velge?

Hva du bør velge, kommer helt an på ditt bruksmønster. Under har vi forsøkt å belyse noen scenarier:

Du vil være på nett over alt - Da trenger du din "egen" løsning i form av et USB-modem du kan ta med deg hvor enn du ferdes. bBox fungerer kun på bussen eller hos andre samarbeidspartnere. Det skal også legges til at abonnementet fra Telenor gir deg fri bruk i deres trådløse soner, som blant annet finnes på en rekke bensinstasjoner etc. og der hastighetene vil være bedre.

Du trenger mobilt bredbånd tidlig om morgenen/sent om kvelden - Hvis du kun trenger mobilt bredbånd i tidsrommet 17-07 og i helgene, er en drøy hundrelapp i måneden fra Telenor et godt valg. Da kan du også ta med modemet på hytta i helgene og bruke det uten at det koster noe mer.

Du har kun behov for nettilgang mens du kjører buss - bBox koster halvparten og er mer stabilt når dekningen er dårlig. Du risikerer heller ikke å miste USB-modemet og trenger heller ikke å binde deg til en avtale (noe du må hvis du vil ha USB-modem til 1,- hos Telenor).

Du har sporadisk behov for mobilt bredbånd på buss - bBox tar 19 kroner for 24 timer. Telenors makspris på 50 kroner dagen når du veldig fort når du surfer på nettet. Husk dog at du med Telenor også kan surfe når du sitter på toget videre.

Har du noen erfaringer med bBox eller andre mobile brebåndsløsninger? Del dem gjerne med DinSides lesere i DinSides forum for bredbånd og Internett.

Les også: Test: Telenor mobilt bredbånd